5 ruokaa, jotka auttavat lapsia nukahtamaan
 

5 ruokaa, jotka auttavat lapsia nukahtamaan

On olemassa useita ruokia, jotka auttavat lapsia nukahtamaan. Tässä artikkelissa esittelemme niistä viisi. Jatka lukemista!
5 ruokaa, jotka auttavat lapsia nukahtamaan

Viimeisin päivitys: 16 marraskuuta, 2022

Hyvät yöunet ovat lasten kehityksen kannalta ratkaisevan tärkeitä. Onneksi on olemassa lukuisia ruokia, jotka auttavat lapsia nukahtamaan ja vähentämään unen katkeilua. Näin olo on herätessä paljon parempi.

On tärkeää pitää mielessä, että pienet lapset tarvitsevat vuorokaudessa muita enemmän unta. Nukkumisen tulisi kuitenkin tapahtua pääasiassa yöaikaan, sillä unen fysiologiset vaikutukset eivät ole päivällä samat. Biologisella kellolla on tässä ratkaiseva rooli.

Ruoat, jotka auttavat lapsia nukahtamaan

Esittelemme seuraavaksi ruokia, jotka auttavat lapsia nukahtamaan ja mahdollistavat laadukkaat yöunet.

1. Banaanit

Banaani edistää unensaantia.

Banaaneista saa kahta tärkeää kivennäisainetta, jotka rentouttavat lihaksia: kaliumia ja magnesiumia. Journal of Clinical Hypertension -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kalium kykenee myös laskemaan verenpainetta. Nämä vaikutukset ovat erittäin tärkeitä tehokkaan nukahtamisen kannalta.

Banaaneissa on kaiken lisäksi vielä tryptofaaniakin. Tryptofaani on keskeinen aminohappo serotoniinin erittymiselle ja sitä seuraavalle melatoniinisynteesille, uni-valverytmiä säätelevälle hormonille. Melatoniinituotannon on oltava optimaalista rentoutumisen edistämiseksi ja yöllisten unikatkosten välttämiseksi.

2. Pähkinät

Pähkinät sisältävät tryptofaania, magnesiumia ja monia muita tärkeitä ravintoaineita, jotka parantavat elimistön fysiologista toimintaa ja unta. Niitä ei kuitenkaan pidä tarjota pienille lapsille, sillä niihin liittyy allergiariski ja tukehtumisvaara.

3. Taatelit

Lapset voivat syödä iltapalaksi taateleita nukahtaakseen helpommin ja saadakseen paremmat yöunet. Näissä hedelmissä on B5-vitamiinia eli pantoteenihappoa. Niistä saa myös kuitua, joka lisää kylläisyyden tunnetta. Monella lapsella nälkä voi haitata nukahtamista.

4. Maito

Maito on veden ohella yksi parhaista juomista niin lapsille kuin aikuisillekin. Siitä ei ainoastaan saa kunnollisen kehityksen ja kasvun kannalta välttämättömiä ravintoaineita, vaan se kykenee myös parantamaan unen laatua. Syynä on se, että siinä on runsaasti tryptofaania, aminohappoa, jolla on osoitettu olevan erittäin tärkeä rooli rentoutumisessa.

Tarjoa lapselle aina täysmaitoa. Kun maidosta poistetaan rasva, siitä häviää iso osa rasvaliukoisia vitamiineja, kuten A- ja D-vitamiini. Näitä tarvitaan hyvän terveydentilan ylläpitämiseen keskipitkällä aikavälillä.

Täysmaidossa on kaikki rasvaliukoiset vitamiinit.

5. Kaura

Kaura on epäilemättä paras vilja ruokavalioon. Sitä ei juurikaan jalosteta teollisesti, joten sen ravitsemukselliset ominaisuudet ovat tallella. Samaa ei voi sanoa muista elintarvikkeista, kuten vehnästä, jota käsitellään mekaanisesti erittäin voimakkaasti.

Lisäksi kaurasta saa liukenevaa kuitua, joka parantaa mikrobiotan terveyttä ja lisää kylläisyyden tunnetta. Siinä on myös melatoniinia ja se auttaa pitämään verensokerin tasaisena edistäen nukahtamista.

Tarjoa lapsille nukahtamista edistäviä ruokia

Jos haluat varmistaa, että lapsesi nukkuvat kunnolla joka yö, muista sisällyttää heidän ruokavalioonsa esittelemiämme ruokia. Ne auttavat lapsia nukahtamaan ja vähentävät unikatkoksia, mikä merkitsee tehokkaampaa kehon palautumista ja korjautumista yön aikana. Tämä on optimaalisen terveydentilan perusta keskipitkällä aikavälillä.

Hyvät yöunet edellyttävät kaikesta huolimatta aina sitä, että lapset ovat nukkumaanmenoaikaan väsyneitä. Siksi arjen rutiiniin tulisi kuulua fyysistä aktiivisuutta jo pienestä pitäen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.