7 tekniikkaa vauvan itkun hillitsemiseksi - Äitiyden Ihme
 

7 tekniikkaa vauvan itkun hillitsemiseksi

7 tekniikkaa vauvan itkun hillitsemiseksi
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 26 lokakuuta, 2019

Itkevän vauvan rauhoittaminen tuntuu toisinaan mahdottomalta tehtävältä. Kun lapsi jatkaa itkemistä, eikä mikään keino tunnu auttavan tilanteessa, vanhemmat helposti turhautuvat ja huolestuvat. Tänään esittelemme seitsemän hyväksi havaittua tekniikkaa vauvan itkun hillitsemiseksi.

7 tekniikkaa vauvan itkun hillitsemiseksi

Itku on merkki siitä, että jokin vaivaa lasta tai hän tarvitsee jotain. Etenkään lapsen ensimmäisinä elinviikkoina, tämän itkun tulkitseminen ei ole välttämättä helppo tehtävä. Itku voi olla merkki esimerkiksi nälästä, väsymyksestä, kylmyydestä tai epämukavasta olosta – mahdollisia itkun aiheuttajia on monia!

Seuraavaksi kerromme vanhempien hyväksi havaitsemista metodeista, mitä tulee vauvan itkun rauhoittamiseen.

Sylissä keinuttaminen

Vauvat rakastavat vanhemman käsivarsilla makaamista. On tärkeää, että lasta keinutetaan hellävaraisesti samalla, kun häntä syleillään varovasti ja hänen korviinsa kuiskataan herttaisia sanoja. Kaikella tällä on lapseen rauhoittava vaikutus. Tämä kontakti lapsen ja vanhemman välillä muistuttaa vauvaa siitä, mitä hän koki kasvaessaan äitinsä kohdussa.

Kävelylle tai ajelulle lähteminen

Moni vanhempi on todennut raittiin ulkoilman ja vaunujen tasaisen liikkeen rauhoittavan lasta. Toisinaan jo pelkkä korttelin ympäri käveleminen riittää. Jotkut vanhemmat saavat parempia tuloksia viemällä vauvan ajelulle autolla.

Hierominen

7 tekniikkaa vauvan itkun hillitsemiseksi

Yksi pahaista tavoista rauhoittaa itkevä vauva on tämä, eli hellävarainen hieronta. Jos vauva itkee lohduttomasti, hiero häntä hellästi vatsan ja selän alueelta.

Syynä siihen, että vauva itkee, voi olla kipu, joka aiheutuu ilmavaivoista. Jos näin on, hellävarainen hieronta vatsalle voi olla juuri sitä, mitä kaivataan.

Kannattaa totuttaa vauvasi hierontaan tekemällä tästä osa arjen rutiineja. Jos esimerkiksi hierot vauvaasi juuri ennen kylpyä, pystyt paremmin saamaan hänet tottumaan tähän uuteen asiaan.

Hoitajan vaihtaminen

Vanhempi on saattanut rauhoitella lasta jo pitkän aikaa, mutta mikään keino ei tunnu auttavan. Tällöin kannattaa antaa toisen aikuisen ottaa ohjat hetkeksi, jos tämä vain on mahdollista.

Lapsi pystyy aistimaan vanhempansa jännittyneisyyden, minkä vuoksi toisen henkilön on hyvä pidellä vauvaa hetken aikaa. Näin sekä vanhempi että toivottavasti myös lapsi saavat hieman rauhaa ja hiljaisuutta.

Pesukonetekniikka

Hyvin tavallinen tekniikka, jota moni vanhempi käyttää, on tämä, eli pesukonetta voidaan hyödyntää vauvan itkiessä. Kun mikään ei tunnu auttavan ja kyyneleet valuvat loputtomasti, nosta vauvasi ja laita hänet hurisevan koneen päälle (mikäli tämä on turvallista tilat ja kone huomioiden).

Moni vanhempi on vakaasti sitä mieltä, että pesukoneen erilaiset liikkeet ovat loistava apu ahdistuneen vauvan rauhoittamiseksi.

Turhien vaatteiden riisuminen

Jopa epämukavat vaatteet voivat saada lapsen itkemään. Vauvan vaatteet ja jopa vaippa voidaan kokeilla riisua, jotta lapsi saa tuntea olevansa vapaa.

Pienen lapsen iho on hyvin herkkä, joten hänet kannattaa pukea hengittäviin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin, jotka eivät hinkkaa tai hankaa mistään kohdasta.

Lohturuoka

7 tekniikkaa vauvan itkun hillitsemiseksi

Yksi suurimmista syistä siihen, että vauvat itkevät lohduttomasti, on se että he yrittävät kertoa meille olevansa nälkäisiä. Kun ruokit vauvaasi, hyötynä on myös se, että hän tuntee kehosi lämmön ja sydämesi lyönnit.

Vauvasi nauttii käsivarsillasi olemisesta ja liikeidesi tuntemisesta. Vatsan täyttäminen maidolla tai korvikkeella tulee tietenkin myö vaikuttamaan siten, että hänen olonsa on paljon parempi.

Jos mikään näistä vinkeistä ei toimi, voit myös antaa pienellesi hiukan iho vasten ihoa -kontaktia, jotta hän saisi lohtua ihostasi.

Pidä vauvaa sylissäsi tai laita hänet ergonomiseen rintareppuun, joka on sopiva hänen ikänsä ja kehityksensä vaihe huomioon ottaen. Tämä kokemus muistuttaa vauvaasi siitä, kun hän vietti kuukausia kohtusi mukavuudessa.

Voit myös kääriä lapsesi vilttiin tai pyyhkeeseen, jotta voisit simuloida sitä mukavaa in utero -todellisutta, joka vauvalla oli ennen syntymää.

Eräs asia, jota koskaan ei tulisi tehdä, on se, että lapselle annetaan jonkin tyyppistä rauhoittavaa tuotetta tai hauduketta, sillä nämä voivat olla hänelle haitallisia.

Lisäksi muista, että sinun ei tulisi sallia tilanteen uuvuttaa itseäsi liikaa. Jos et saa itseäsi rauhoitettua, et pysty saamaan vauvasi itkua loppumaan. Älä myöskään puhu moittivalla äänensävyllä vauvallesi, sillä tämä antaa hänelle vain lisää syitä itkuun.

Lopuksi vielä seuraava neuvo: älä koskaan jätä vauvasi itkua huomiotta. Jos näin teet, itku tulee vain pahenemaan. Itse asiassa tutkimukset osoittavat, että vauvan jättäminen itkemään “itkunsa pois” voi itse asiassa aiheuttaa vahinkoa, joka vaikuttaa vauvan elämään pitkällisesti.

Pidä nämä neuvot mielessä, jos et saa vauvaasi rauhoitettua yrityksistä huolimatta – vältät suuren määrän stressiä, kun itku saadaan hallintaan! Muista, että vauvasi yrittää kommunikoida kanssasi, ja itku on hänelle yksi tehokkaimista tavoista saada tämä toteutumaan.

Jos tilanne on sellainen, että et kaikesta huolimatta pysty rauhoittamaan vauvaa näiden tekniikoidenkaan avulla, tai jos epäilet, että vauvaasi sattuu jollakin tavalla, on tärkeää kysyä asiasta lastenlääkäriltä, jotta saisit ammattilaisen hoitoa ongelman korjaamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.