4 vinkkiä lapsen kynsien leikkaamiseen - Äitiyden Ihme
 

4 vinkkiä lapsen kynsien leikkaamiseen

On täysin ymmärrettävää, jos sinua pelottaa leikata lapsesi kynnet. Se on pakollinen tehtävä, joka tulee suorittaa hienovaraisesti. Ottamalla tämän artikkelin vinkit käyttöösi, leikkaat lapsesi kynnet mutkattomasti.
4 vinkkiä lapsen kynsien leikkaamiseen

Viimeisin päivitys: 24 maaliskuuta, 2019

Kasvaessaan ja kehittyessään lapsi muuttuu vahvemmaksi ja aktiivisemmaksi. Tämä voi vaikuttaa myös lapsen kynsien leikkaamiseen, tehden tehtävästä entistä vaikeamman. Kynsien leikkaaminen on kuitenkin tärkeä osa lapsen hygieniasta huolehtimista.

Lisäksi pitämällä lapsen kynnet lyhyinä, vanhemmat auttavat niin lasta itseään kuin hänen ympärillään olevia ihmisiä välttymään naarmuilta ja loukkaantumisilta. Tänään tarjoamme muutaman hyödyllisen vinkin lapsen kynsien leikkaamiseen, jotta vanhemmat saavat tehtävään enemmän varmuutta.

4 mahtavaa vinkkiä lapsen kynsien leikkaamiseen

Vaikka lapsen kynsien leikkaaminen kuuluukin perusrutiineihin, on se monille vanhemmille haastava tehtävä. Siksi haluammekin tarjota muutaman suosituksen tätä tehtävää helpottamaan.

1. Käytä oikeanlaista tekniikkaa

Ensinnäkin on tärkeää pitää lasta tiukasti sylissä selkä itseensä päin, pitäen samalla kiinni lapsen käsivarsista. Näin vältyt äkkinäisiltä liikkeiltä.

Haluat varmistua siitä, että kynsisaksia käytettäessä vältytään kaikenlaisilta tapaturmilta. Vanhempien saadessa enemmän kokemusta kynsien leikkaamisesta, he tulevat tunnistamaan oikeanlaisen tekniikan oman lapsen kohdallaan.

Suosittelemme painamaan lapsen sormenpäätä samalla, kun leikkaat kynttä. Kynsi kannattaa leikata suoraksi, sillä tämä estää kynnen sisäänkasvua. On parempi olla leikkaamatta kynsiä liian lyhyiksi, jotta leikkaaminen ei satuta lasta.

2. Valitse oikea aika kynsien leikkuulle

Yksi tehokkaimmista vinkeistä lapsen kynsien leikkaamiseen on se, että osaa valita oikean ajan tehtävään. Ihanteellista on leikata lapsen kynnet hänen nukkuessaan, jolloin hän ei liikehdi, ja leikkaaminen on helppoa. Tämä ei kuitenkaan aina ole realistinen vaihtoehto.

Kynsien leikkaaminen on osa hygieniasta huolehtimista.

Voit leikata lapsen kynnet myös silloin, kun hän katselee esimerkiksi piirrettyjä. Tai voit tarjota lapselle jotain syömistä – esimerkiksi hänen lempivälipalaansa – kiinnittääksesi hänen huomionsa muualle. Myös laulut ja tarinat toimivat hyvänä harhautuskeinona.

Jos lapsi on yli 3-vuotias, suosittelemme leikkaamaan omat kynnet hänen nähden. Tämä auttaa lasta ymmärtämään, että kynsien leikkaaminen on normaali toimenpide, joka ei satu. Tämä voi olla tarpeeksi saadaksesi lapsen vakuuttuneeksi, ja saat leikata hänen kyntensä ilman vastaansanomista.

Voit myös odottaa kynsien leikkuun kanssa kylvyn jälkeiseen hetkeen. Silloin lapsen kynnet ovat pehmeämmät ja helpommat leikata. Muista, että märät kynnet ovat lähes läpinäkyvät, joten sinun tulee olla erityisen varovainen, ettet leikkaa lasta sormeen.

Tärkeintä on, että valitset sellaisen ajan, jolloin olet itse rauhallinen. Silloin pystyt viestimään myös lapsellesi luottamusta ja varmuutta. Lapsen itsesuojeluvaisto aktivoituu hänen nähdessään kynsisakset tai -leikkurin.

3. Käytä lapsen ikään sopivia välineitä

Kahden ensimmäisen elinvuoden aikana lapsen kynnet kannattaa leikata vauvalle tarkoitetuilla kynsileikkureilla. On myös hyvä ajatus käyttää elektronista kynsiviilaa tai juuri vauvoille ja taaperoille tarkoitettua pahvista kynsiviilaa. Kun lapsi on yli kolmevuotias, voit alkaa käyttää tavanomaisia kynsisaksia tai -leikkureita.

4. Kun olet leikannut kynnet, viilaa ja pese ne

Kun olet saanut leikattua lapsen kynnet, on aika viilata ne. Viilaamalla päästään eroon kynsien terävistä ja kovista kulmista, joilla lapsi muuten raapisi itseään. 

Kun kynnet on leikattu ja viilattu, on aika pestä lapsen kädet. Tällä tavoin varmistat sen, ettei sormiin jää pölyä tai irronneita kynnenpaloja, jotka päätyvät lopulta lapsen silmiin tai suuhun.

Kuinka leikata lapsen varpaankynnet?

Vaikka lapsen varpaankynnet kasvavatkin, ne eivät aiheuta samanlaista loukkaantumisriskiä kuin sormenkynnet. Ylipitkät varpaankynnet voivat kuitenkin aiheuttaa epämukavaa painetta lapsen käyttäessä kenkiä.

Leikataksesi lapsen varpaankynnet, pidä tukevasti kiinni lapsen jalasta äkkinäisten liikkeiden estämiseksi. Paina jokaisen varpaan pehmeästä kohdasta, jolloin kynsi nousee, ja sen leikkaaminen helpottuu. 

Myös varpaankynnet on hyvä leikata suoriksi. Koska varpaankynnet kasvavat hitaammin kuin sormenkynnet, tarvitsee ne leikata vain joka toinen viikko tai kerran kuukaudessa.

Vauvan kynsiä leikatessa tulee olla tarkkana.

Vältettäviä virheitä

Mitä tulee lapsen kynsien leikkaamiseen, on olemassa muutamia virheitä, joita voidaan tehdä. Ensinnäkin sinun tulee jättää leikkaamatta kynsien sivut, sillä niiden leikkaaminen voi aiheuttaa kynnen sisäänkasvua ja vahingoittaa lapsen sormea.

Älä myöskään leikkaa liian läheltä ihoa. Se voi aiheuttaa vahinkoa ja olla myös todella kivuliasta lapselle.

Jos seuraat edellä mainitsemiamme vinkkejä lapsen kynsien leikkaamiseen, tulet huomaamaan, kuinka helppoa kynsistä huolehtiminen oikeastaan onkaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.