Kuinka vanhemmat voivat helpottaa lapsen heräämisestä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka vanhemmat voivat helpottaa lapsen heräämisestä?

Lapsen auttaminen heräämään aamuisin on jokaisen vanhemman hyvin tuntema tehtävä. Tänään listaamme muutamia vinkkejä, joiden avulla aamuista tehdään miellyttävämpiä koko perheelle.
Kuinka vanhemmat voivat helpottaa lapsen heräämisestä?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 20 maaliskuuta, 2019

Jokainen meistä tietää, että herääminen ja lämpimästä sängystä nouseminen on toisinaan vaikeaa. Tässä artikkelissa jaamme muutamia vinkkejä, joiden avulla vanhemmat voivat helpottaa lapsen heräämisestä. Jatka siis lukemista tehdäksesi aamuista miellyttävämpiä sekä itsellesi että lapsellesi.

Kuinka vanhemmat voivat helpottaa lapsen heräämisestä?

Se, että lapsen heräämistä saadaan helpotettua, hyödyttää koko perhettä. Näin aamut ovat joustavampia, ja perhe pystyy aloittamaan päivänsä positiivisessa vireessä.

1. Organisointi on tärkeää

Ensimmäinen askel aamujen helpottamisessa on asioiden organisointi. Jos lapsi täytyy herättää aikaisin päivähoitoa, koulua tai muuta aktiviteettia varten, valmistele kaikki mahdollinen etukäteen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi vaatteiden esille nostamista sekä repun tai eväiden pakkaamista.

Lasta on hyvä pyytää auttamaan organisoimisessa. Voit aluksi kirjoittaa listan asioista, jotka tulee hoitaa ajan säästämiseksi. Ajan myötä nämä asiat muuttuvat rutiineiksi.

2. Aikainen nukkumaanmeno takaa aikaisen heräämisen

Uni on jokaiselle ihmiselle elintärkeää, jotta keho saa tarvitsemansa levon ja jotta ajoissa herääminen on mahdollista. Jos tiedät, että lapsella on vaikeuksia herätä aamuisin, pyri saamaan hänet nukkumaan aikaisemmin.

Kuinka vanhemmat voivat helpottaa lapsen heräämisestä?

Asiantuntijoiden mukaan kouluikäisten lasten tulisi nukkua vähintään 8-9 tuntia yössä. Tämä määrä lepoa tehostaa oppimista ja kasvua.

3. Varaa tarpeeksi aikaa

Aamuihin kannattaa jättää 15 minuutin marginaali. Tämä onnistuu joko aikaistamalla herätysaikaa tai varaamalla vartti luppoaikaa kotoa lähtöä edeltävälle hetkelle. Näin lapsi saa herätä ilman kiireen tuntua.

4. Herätä lapsi hellästi

Herääminen ja sängystä nouseminen voi olla vaikeaa, jopa aikuisille. Näin ollen lapsi kannattaa pyrkiä herättämään hellästi ja rauhallisesti ilman pakottamista.

Yksi vaihtoehto on mennä lapsen huoneeseen ja kuiskata hänelle jotain miellyttävää, kuten ”On aika herätä ja lähteä toteuttamaan unelmia.” Näin lapsi aloittaa päivänsä miellyttävissä ja positiivisissa merkeissä. Tässä vaiheessa valo kannattaa sytyttää, jotta lapsi ei nukahda uudestaan.

Ensimmäinen askel aamujen helpottamisessa on asioiden organisointi

5. Ole hyvä esimerkki

Paras tapa helpottaa lapsen heräämistä on olla hänelle hyvä esimerkki. Pidä huolta, että saat itse tarpeeksi unta, olet järjestelmällinen, etkä valita liian aikaisin heräämisestä. Lapsi seuraa tarkasti vanhempiensa käytöstä ja ottaa siitä mallia.

Pyri välttämään tilanteita, joissa lapsi näkee sinun kiirehtivän ehtiäksesi tekemään asioita tai olemaan paikalla ajoissa. Lapsi odottaa sinun olevan yhtä järjestelmällinen kuin mitä hänen pyydetään olevan.

Kuinka vanhemmat voivat helpottaa lapsen heräämisestä?

Suosituksia pienen lapsen herättämiseen

Pienen lapsen aikaisin herättäminen ei ole helppo tehtävä, mutta muutaman vinkin avulla prosessia voidaan helpottaa. Seuraavaksi listaamme muutaman asiantuntijoiden hyväksi toteamia suosituksia.

  • Osta lapselle herätyskello, josta hän pitää. Ota lapsi mukaan kauppaan ja anna hänen valita mieleisensä herätyskello. Kotona opeta lasta asettamaan herätys. Näin lapsi on innokkaampi heräämään aamuisin ja oppii samalla toimimaan itsenäisesti.
  • Herää ennen lasta ja aloita tarvittavat valmistelut, kuten herkullisen aamiaisen valmistaminen.
  • Valmistele lasta seuraavaan päivään jo edellisiltana miellyttävän keskustelun avulla. Kerro lapselle rakastavasi häntä ja että toivot hänen heräävän aamulla ajoissa. Tällainen henkinen valmistautuminen tekee aamusta helpomman.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.