Missä iässä lapsen on hyvä aloittaa yksin suihkussa käyminen?
 

Missä iässä lapsen on hyvä aloittaa yksin suihkussa käyminen?

Missä iässä lapsen on hyvä aloittaa yksin suihkussa käyminen? Mitä turvallisuustekijöitä täytyy ottaa huomioon riskien minimoimiseksi? Vastaamme näihin ja muutamaan muuhun kysymykseen alla.
Missä iässä lapsen on hyvä aloittaa yksin suihkussa käyminen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Missä iässä lapsen on hyvä aloittaa yksin suihkussa käyminen? Kyseessä on tärkeä päätös, joka merkitsee lapsen itsenäistymisen alkamista. Vanhempien tulee ottaa huomioon muutama tekijä ennen kuin lapsi saa käydä suihkussa itsenäisesti.

Kylvettäessään lastaan, vanhempi saattaa huomata tämän haluavan pestä itse itseään. Lapsi ei kuitenkaan voi huolehtia omasta hygieniastaan ennen kuin hänen motoriset taitonsa ovat kehittyneet kunnolla.

Tässä artikkelissa arvioimme, mikä on se ikä, jolloin lapsen on turvallista aloittaa yksin suihkussa käyminen, minkä lisäksi käymme läpi lapsen turvallisuuden takaavat varotoimenpiteet.

Missä iässä lapsen on hyvä aloittaa yksin suihkussa käyminen?

Lapsi voi alkaa käydä suihkussa ilman valvontaa noin kuuden vuoden iästä lähtien. Tämä on kuitenkin pelkkä arvio, ja lopulliseen päätökseen vaikuttaa lapsen yksilöllinen kehitys.

Neljänteen ikävuoteen mennessä lapsi pystyy riisumaan vaatteensa, saippuoimaan kehonsa ja huuhtelemaan hiuksensa. Kuitenkin vasta kuuden vuoden ikäisenä hän kykenee suorittamaan kaikki kunnolliseen hygienian hoitoon vaadittavat toimenpiteet.

Yksin suihkussa käymisen salliminen on tärkeä päätös ja iso askel kohti lapsen itsenäistymistä. Jotta siirtymä on onnistunut, lapselle täytyy opettaa suihkussa käymiseen ja peseytymiseen liittyvät vaiheet askel askeleelta. Lapsen kanssa täytyy käydä läpi myös tietyt turvallisuuteen liittyvät seikat.

Missä iässä lapsen on hyvä aloittaa yksin suihkussa käyminen?

Mitä lapsen tarvitsee tietää käydäkseen yksin suihkussa?

Jotta lapsi pystyy käymään suihkussa yksin, vanhempien täytyy opettaa hänelle, kuinka tämä tapahtuu. Mitään vaihetta ei saa jättää selittämättä. Vaikka jokin asia tuntuisi itsestäänselvyydeltä, on hyvä muistaa, että lapsi on vasta oppimassa maailmasta ja häntä ympäröivistä asioista.

Lasta täytyy ohjeistaa askel askeleelta:

 • Osoita kaikki tärkeät pestävät alueet, joihin kuuluvat niska, kyynärpäät, korvat, takapuoli, rinta ja jalat.
 • Selitä, että kehossa on herkkiä alueita, kuten silmät, joihin ei saa päästää shampoota tai suihkusaippuaa. Näin ollen kasvoja tai hiuksia pestessä tulee olla erityisen varovainen.
 • Keskustele lapsen kanssa hyppimisen, juoksemisen ja vartalon vääntelyn aiheuttamista vaaroista.
 • Opeta lasta käyttämään oikeita määriä pesutuotteita. Lapsen on hyvä oppia ajattelemaan taloudellisesti ja välttämään turhaa tuhlausta.

Jotta lapsi oppii peseytymään itse, hänelle täytyy opettaa suihkussa käymiseen ja peseytymiseen liittyvät vaiheet askel askeleelta.

Tärkeimmät turvallisuusohjeet

On tärkeää, että yksin suihkussa käyvä lapsi ottaa huomioon tietyt turvallisuusohjeet ja varotoimenpiteet. Suosittelemme seuraavaa:

 • Vanhemman tulee olla vastuussa käytettävän veden lämpötilasta. Tämä on hyvin tärkeää, jotta lapsi ei polta itseään kuumassa vedessä.
 • Kaatumisten estämiseksi suihkuun kannattaa asettaa liukuestematto. Olemassa on myös erityisesti lapsille tarkoitettuja suihkutuoleja, joilla lapsi voi istua pestessään hankalasti tavoitettavia kehon alueita, kuten jalanpohjia.
 • Kaikkien tarvittavien välineiden ja tuotteiden – pesuaineen, shampoon, hoitoaineen, pesusienen – tulee olla käsien ulottuvilla. Lapsen ei tulisi joutua poistumaan suihkusta tai kurkottelemaan päästäkseen käsiksi näihin tuotteisiin.
Missä iässä lapsen on hyvä aloittaa yksin suihkussa käyminen?

Muutama muu turvallisuusohje

 • Poista kaikki mahdollisesti vaaralliset elementit kylpyhuoneesta ja suihkusta. Tällaisia ovat esimerkiksi höylät tai aikuisille tarkoitetut kuorinta-aineet.
 • Jätä kylpyhuoneen ovi raolleen, äläkä anna lapsen lukita ovea.
 • Pysyttele kylpyhuoneen lähettyvillä lapsen ollessa suihkussa. Voit välillä varmistaa lapselta kaiken olevan hyvin.
 • Pyydä lasta kertomaan, kun hän on valmis, jotta voit auttaa hänet pois suihkusta. Näin voit olla lähellä varmistamassa, että lapsi ei liukastu. Jos liukastumis- tai kaatumisvaaraa ei ole, lapsi voi poistua suihkusta itsenäisesti. Tällöin suihkun ulkopuolelle kannattaa levittää kylpyhuonematto turvallisuuden takaamiseksi.

On hyvä pitää mielessä, että lapsi tarvitsee omat kylpytuotteet, jotka sopivat hänen iholleen ja hiuksilleen. Pesusienten ja -harjojen tulee olla jokaisen henkilökohtaisessa käytössä, eikä lapsen tulisi lainata vanhempansa välineitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.