Hauskoja ideoita värien opettamiseksi lapsille
 

Hauskoja ideoita värien opettamiseksi lapsille

Tiesitkö, että voit opettaa lapsillesi värejä monilla hauskoilla tavoilla? Hyödynnä tämän artikkelin vinkkejä.
Hauskoja ideoita värien opettamiseksi lapsille
Samanta Ruiz

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Samanta Ruiz.

Viimeisin päivitys: 03 maaliskuuta, 2023

Tänään ehdotamme hauskoja aktiviteetteja, joiden parissa lapsesi voivat oppia, leikkiä, luoda ja pitää hauskaa! Älä jätä väliin näitä hauskoja ideoita värien opettamiseksi lapsille.

Vanhemmat käyttävät värejä vuorovaikutuksessa lastensa kanssa jo pienestä pitäen, mikä stimuloi lasten taitoja ja visuaalista kehitystä. He esimerkiksi näyttävät vauvalle esineitä ja sanovat “katso sinistä helistintä” tai “vaaleanpunainen nalle tahtoo antaa sinulle halin”.

Näitä varhaisia kokemuksia tutkitaan Sussexin yliopiston Color Group & Baby Lab -tutkimuslaboratoriossa. Siellä tutkijat ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että vauvat havaitsevat värejä ja heillä on omat mieltymyksensä, jotka pysyvät heidän varttuessaan.

Kuitenkin vasta 12–18 kuukauden ikäiset lapset voivat osallistua aktiivisemmin opetukseen sekä tunnistaa ja nimetä värejä.

Nyt on oikea aika opettaa värejä lapsille!

Hauskoja ideoita värien opettamiseksi lapsille: pelit, askartelu ja paljon muuta

Oppiminen onnistuu parhaiten, jos aktiviteetit ovat kiinnostavia. Ja mikä olisikaan parempi tapa omaksua uutta tietoa kuin leikkimällä?

“Leikki on yksi tärkeimmistä tavoista, joilla pienet lapset oppivat tärkeitä tietoja ja taitoja.”

-UNICEF-

Lapsi opettelee värejä.
Sateenkaari on tärkeä inspiraation lähde värien oppimisessa. Se on upea resurssi sekä leluna että maalaamisen ja piirtämisen mallina.

1. Tehkää värikäs sateenkaari

Sateenkaaren tekeminen huoneen koristeeksi on lapsille mieluinen idea. Tässä puuhassa yhdistyvät useat merkitykselliset ja hauskat aktiviteetit, kuten piirtäminen, maalaaminen ja uuden esineen muotoilu.

Etsi Internetistä sateenkaaren värit ja ota kaikki tarvittavat materiaalit esille. Laita pöydälle pala valkoista pahvia, erivärisiä vesivärejä, vesiastia ja siveltimiä. Nyt maalataan, sotketaan ja pidetään hauskaa!

2. Pelatkaa arvauspeliä

Arvauspeli sopii erinomaisesti värien opettamiseen lapsille.

Yksi pelaaja valitsee näkyvissä olevan esineen ja kertoo muille, minkä värinen se on. Muut yrittävät arvata, mistä esineestä on kyse.

3. Väripäivä

Valitse yksi väri kullekin päivälle. Ideana on, että kaikki mitä teette kotona sinä päivänä, liittyy valittuun väriin.

Esimerkiksi sunnuntai on vihreä päivä, jolloin kaikki pukeutuvat vihreisiin vaatteisiin, syövät vihreitä salaatteja, käyttävät vihreää pöytätablettia ja juovat vihreää mehua.

4. Kokoa värilaatikko

Jos pidät Montessori-menetelmästä, tämä on loistava idea värien opettamiseksi lapsille.

Siinä yhteiseen laatikkoon laitetaan helposti käsiteltäviä esineitä, kuten hahmoja, kortteja tai väripaletteja.

Lasta kiinnostaa tietää, mitä laatikon sisällä on. Kun hän ottaa esineitä sieltä pois, pyydä häntä kertomaan sinulle niiden väri ja leikkimään niillä. Esimerkiksi ryhmittelemään kaikki siniset, punaiset tai vihreät esineet.

5. Luokaa värikäs puutarha

Listalta ei tietenkään voi jättää pois askartelua.

Askartelua varten tarvitsette kertakäyttöalustan ja värillistä muovailuvahaa. Ideana on, että lapsi muovailee vahasta kukkia, lehtiä ja varsia ja rakentaa alustalle kauniin puutarhan.

Tämä aktiviteetti stimuloi erinomaisesti lasten hienomotorisia taitoja ja luovuutta sekä saa heidät kiinnostumaan luonnon elementeistä.

7. Geometria ja värit

Tämä idea sopii erinomaisesti värien ja muotojen opettamiseen.

Tarvitset eriväristä askarteluvaahtomuovia. Piirrä ja leikkaa siitä kolmioita, neliöitä, ympyröitä, nelikulmioita, tähtiä ja kuita.

Laita kaikki palaset pussiin ja aloita leikkiminen lapsesi kanssa. Ideana on ottaa kuviot esiin yksitellen ja antaa lapsen luokitella ne värin tai muodon mukaan.

Äiti opettaa lapselle värejä.
Käytä tavallisia kodista löytyviä esineitä opettaaksesi lapsillesi värejä, muotoja ja kokoja. Lapsesi oppii saman pelin aikana useita käsitteitä.

8. Värejä opettavat sovellukset

Yksi viihdyttävä ja lapsille erityisen mieluinen tapa oppia värejä on teknologian avulla.

Sovellusten etuna on interaktiivisuus, värikkyys ja stimuloivat äänet. Joitakin vaihtoehtoisia sovelluksia värien opettamiseen lapsille ovat seuraavat:

Värit opetuksen ja oppimisen apuna

Värit ovat valon hajoamisen ilmentymä. La Riojan kansainvälisen yliopiston muovitaiteen didaktisen moduulin mukaan:

“Sävyt ovat ne kaistaleet, joihin valkoinen auringonvalo jakautuu prisman hajottaessa sen. Kutsumme näitä kaistaleita väreiksi, ja ne luokitellaan seitsemään: punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, indigo ja violetti. Näistä väreistä johdetaan välisävyjä.

Kun lapset oppivat erottamaan eri värejä ja niiden sävyjä, luomiselle ja itseilmaisulle avautuu mahdollisuuksien maailma. Ja kasvaessaan he alkavat käyttää värejä ilmaistessaan tunteitaan, puhuessaan havainnoistaan ja kommunikoidessaan ikätovereidensa, opettajiensa ja vanhempiensa kanssa.

Kaikki oppiminen on tärkeää lapsen kokonaisvaltaiselle kehitykselle, joten kehotamme sinua toteuttamaan nämä hauskat ideat käytännössä opettaaksesi värejä lapsillesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.