Rajojen asettaminen 2-vuotiaalle: näin luot vastuullisen aikuisen - Äitiyden Ihme
 

Rajojen asettaminen 2-vuotiaalle: näin luot vastuullisen aikuisen

Monet vanhemmat ajattelevat, ettei 2-vuotiaalle kannata vielä asettaa rajoja. Rajojen asettaminen pienellekin lapselle on kuitenkin tärkeää, ettei kiukuttelusta tule lapsen tapa saada tahtonsa läpi.
Rajojen asettaminen 2-vuotiaalle: näin luot vastuullisen aikuisen
María José Roldán

Tarkistanut ja hyväksynyt: kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Rajojen asettaminen 2-vuotiaalle ei ole helppo tehtävä. On normaalia, että tämän ikäiset lapset haluavat olla itsenäisiä ja tavoittelevat haluamaansa.

Lisäksi he ajattelevat kiukuttelemalla saavansa haluamansa. Siksi on tärkeää pysyä rauhallisena ja pitää tilanne hallinnassa.

Kun vanhemmat luovat sääntöjä ja rajoja, he tekevät niin – jossain määrin – siksi, ettei lapsi aina saisi tahtoaan läpi. Ennen kaikkea he opettavat lapsia arvostamaan ja kunnioittamaan itseään.

Miten rajoja sitten asetetaan? Ja mitä hyötyä siitä on?

Kuka on vastuussa rajojen asettamisesta 2-vuotiaalle?

Molemmat vanhemmat ovat vastuussa rajojen asettamisesta lapselle. Äidin ja isän täytyy sopia säännöistä ja kertoa niistä muulle perheelle, jotta niitä noudatetaan.

Kun rajoista päätetään, tulee ottaa huomioon jokaisen lapsen kyvyt.

7 neuvoa 2-vuotiaan rajojen asettamiseen

Rajoja täytyy olla, jotta lapset oppivat, miten pitkälle he voivat mennä suhteessa vanhempiinsa ja muihin perheenjäseniin.

Alla on mainittu asioita, jotka kannattaa pitää mielessä, kun lapselle luodaan sääntöjä:

1. Vanhempien tulee antaa tarkkoja ja konkreettisia ohjeita

Koska 2-vuotiaat eivät ymmärrä abstrakteja ohjeita, sinun täytyy selittää lapsellesi, miten toivot hänen käyttäytyvän. Ei riitä, että sanot hänelle: “Käyttäydy!” tai “Istu kunnolla”.

Sinun täytyy konkreettisesti määritellä, mitä hyvin käyttäytyminen ja kunnolla istuminen tarkoittavat.

Rajojen asettaminen on tärkeää

2. Käytä rauhallista, mutta lujaa äänensävyä

Jos lapsesi käyttäytyy sopimattomasti, sinun täytyy selittää hänelle, mitä hän tekee väärin. Kun teet näin, pysy rauhallisena ja käytä tiukkaa äänensävyä.

Voi olla hyödyllistä kirjoittaa säännöt paperille ja kiinnittää ne paikkaan, jossa ne ovat kaikkien nähtävillä. Jotta 2-vuotiaasi ymmärtäisi säännöt, sinun täytyy tietenkin havainnollistaa niitä kuvilla.

Jos lapsi rikkoo sääntöjä, häntä tulee muistuttaa niistä, mutta huutamatta, sillä huutaminen voi saada lapsen käyttäytymään entistä huonommin.

3. Älä anna periksi, vaikka lapsi suuttuisi

Vanhempien täytyy pysyä lujina silloin, kun vastaus on “EI”. Periksi ei pidä antaa. Lapset usein kerjäävät, itkevät tai muuttuvat jopa aggressiiviksi, jos eivät saa tahtoaan läpi.

Jos lapsi pystyy kääntämään pääsi tällaisilla keinoilla, hän tulee jatkossa käyttämään niitä entistä todennäköisemmin.

Jos sen sijaan pysyt tiukkana asettamiesi sääntöjen suhteen, lapsesi toimii todennäköisemmin niiden mukaisesti tulevaisuudessa.

4. Muotoile odotuksesi positiivisesti

Lapset tottelevat mieluummin sääntöjä, jotka on ilmaistu myönteisellä tavalla. Sen sijaan, että pyytäisit lastasi olemaan itkemättä, pyydä häntä puhumaan rauhallisesti.

Jos lapsesi esimerkiksi lyö toista lasta, sen sijaan, että kieltäisit häntä lyömästä, sano hänelle, että hänen täytyy kohdella muita kauniisti ja kunnioittavasti.

Muista, että lapsesi kielelliset taidot ovat vasta kehittymässä, eikä hän ymmärrä täydellisesti sanaa “ei”.

5. Ota lapsesi ainutlaatuinen persoonallisuus huomioon

Ota lapsesi persoonallisuus huomioon ja muista, etteivät kaikki lapset ole samanlaisia. Joillekin lapsille riittää kevyt huomautus, siinä missä toiset tarvitsevat tiukempaa otetta totellakseen.

6. Vanhempien täytyy toimia yhdessä

Jos äiti kieltää jotakin, isän täytyy tukea häntä ja sama toisinpäin. Muuten lapsi ei opi tottelemaan, vaan kääntyy aina sallivamman vanhemman puoleen.

Tällainen tilanne on lapselle hämmentävä, ja lapsi lakkaa usein kunnioittamasta toisen tai molempien vanhempien auktoriteettia.

7. Luo rutiineja

Rutiinit ovat lapsille hyvin tärkeitä, joten meidän tulisi luoda niitä. Jos asetat ruoka-aikoja ja nukkumaanmenoaikoja, niistä tulee pitää kiinni.

Näin lapsi tietää, mitä on tulossa ja mitä häneltä odotetaan päivän aikana.

Jos lapsi ei halua mennä nukkumaan, vie hänet silti sänkyyn ja selitä hänelle, että jos hän ei nuku tarpeeksi, hän on seuraavana päivänä väsynyt.

Rutiinit ja säännöt ovat lapselle tärkeitä

Mitä hyötyä on rajojen asettamisesta 2-vuotiaalle?

Rajojen ja sääntöjen asettamisesta lapselle on monenlaista hyötyä, esimerkiksi:

  • Kun lapsi kasvaa, hän oppii, että sääntöjen noudattaminen on tärkeää. Tämä on erityisen tärkeää nuoruus- ja aikuisvuosina.
  • Se opettaa lapselle vastuullisuutta.
  • Lapsi tietää, millaista käyttäytymistä häneltä odotetaan, ja hänelle muodostuu parempi käsitys oikeasta ja väärästä.
  • Kun lapsi oppii noudattamaan sääntöjä, hänelle kehittyy parempi itsetunto.

Rajojen asettaminen 2-vuotiaalle on siis tarpeen, jotta lapsi oppii tottelevaiseksi ja ottamaan vastuuta. Vaikka tämä voikin vakuttaa hankalalta, se on erittäin tärkeää lapsen kehitykselle.

Toivomme, että tiedät nyt asian olevan paljon yksinkertaisempi kuin luulit. Kun lapsesi saa rakkautta ja rajoja, hän taatusti kiittää sinua tästä aikuisena.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.