Kuinka edistää kunnioitusta perheessä?
 

Kuinka edistää kunnioitusta perheessä?

On erittäin tärkeää edistää kunnioitusta perheessä, jotta lapset kasvavat sovussa maailman ja itsensä kanssa.
Kuinka edistää kunnioitusta perheessä?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 22 huhtikuuta, 2023

On tärkeää edistää kunnioitusta perheessä, jotta lasten ja vanhempien välille syntyy hyvä suhde. Tämä edistää suhdetta myös itseen ja muihin ihmisiin. Kunnioitus on perustavanlaatuinen asia, joka lasten tulisi oppia jo pieninä.

Mitä on kunnioitus perheessä?

Kunnioitus perheessä on sitä, että kaikki jäsenet kohtelevat toisiaan assertiivisesti ja tunneälykkäästi. Sitä täytyy rakentaa jo pienestä pitäen ja jatkuvasti. Nykyään lasten näyttää olevan vaikeampi osoittaa kunnioitusta kaikenlaisia auktoriteettihahmoja kohtaan. Tämä johtuu tavallisesti kotikasvatuksesta ja yhteiskunnasta yleisesti.

Yhtäältä on mahdollista, että vanhemmat ovat sallivampia ja keskittyvät pelkästään lastensa hyvinvointiin. Tällöin hyvän kasvatuksen kannalta välttämättömät säännöt tai rajat unohdetaan. Ne vanhemmat, jotka estävät lapsiaan tuntemasta turhautumista tai pääsemästä itse omien vastoinkäymistensä yli, ovat väärällä tiellä kunnioituksen ja henkilökohtaisen kasvun suhteen.

Kaikki tämä voi tehdä lapsista itsekkäitä ja jopa aggressiivisia sen sijaan, että he oppisivat olemaan kunnioittavia. On ratkaisevan tärkeää, että lapset ymmärtävät, etteivät he ole maailman keskipiste. Heitä on autettava hallitsemaan tunteitaan, mutta aina itseään ja muita kunnioittaen.

Kuinka edistää kunnioitusta perheessä?

Seuraavaksi annamme avaimet kunnioituksen edistämiseen perheessä. Tulet huomaamaan, kuinka kodin ilmapiiri paranee.

Äiti ja lapsi nauravat sohvalla.
Jos näytät mallia, lapsesi oppivat kuinka tärkeää on säilyttää kunnioitus – ei pelkästään hyvän yhteiselon vuoksi, vaan myös siksi, että heidän olisi hyvä olla omissa nahoissaan ja ympäristössään.

1. Näytä mallia

Sinun tulee näyttää esimerkilläsi, millainen on kunnioittava ihminen. Kunnioita lapsiasi, niin he kunnioittavat muita. Tämän saavuttamiseksi ylläpidä kodissasi rauhanomaista ilmapiiriä ja vältä huonoja käytöstapoja. Aggressiivisuuden ja suvaitsemattomuuden siemen kylvetään kodeissa, joissa kunnioitusta ei ole.

2. Aloita lasten ollessa pieniä

Kunnioitus juurrutetaan pikkuhiljaa, joten sen tekeminen tulee aloittaa lasten ollessa vielä pieniä. Se ei ole jotain, joka saavutetaan yhdessä yössä. Näin lapsista kasvaa hyviä ihmisiä. Sillä ei ole väliä, ovatko he 1- vai 5-vuotiaita; heitä tulee aina kunnioittaa. Hyväksy heidän mieltymyksensä ja kiinnostuksenkohteensa ja kuuntele, mitä he sanovat sinulle. Pysy aina rauhallisena, myös konflikteissa.

3. Opeta suvaitsevaisuutta ja hyväksyntää

Suvaitsevaisuus ja hyväksyntä kulkevat käsi kädessä, siksi molempia tulisi opettaa samanaikaisesti. Lasten tulisi oppia, että vaikka he eivät pidä jostakusta tai jostakin, heidän tulee aina olla kunnioittavia. Heidän on opittava hyväksymään erilaiset mieltymykset ja mielipiteet. Monimuotoisuus tekee meistä rikkaampia, sillä yhteiskunta on moninainen. Tämän saavuttamiseksi vanhempien ja lasten välillä on oltava hyvä kommunikaatio.

4. Auta lapsia ymmärtämään tunteita

Jotta voimme kunnioittaa muita ja itseämme, meidän on tärkeää pitää mielessä myös tunteiden ymmärtämisen merkitys. Meidän on puettava tunteemme sanoiksi ymmärtääksemme kokemaamme ja etsiäksemme ratkaisuja. Tämä antaa lapsille mahdollisuuden arvostaa ympäröivää maailmaa ja tuntea myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan.

Nopissa on erilaisia ilmeitä.
Kyky ymmärtää tunteita on loistava perusta lapsille oppia rakastamaan, hyväksymään ja arvostamaan itseään. Se myös parantaa perheenjäsenten rinnakkaiseloa, sillä kunnioitus perustuu hyviin suhteisiin.

5. Aseta rajat tarvittaessa

Rajat ovat välttämättömiä kunnioituksen edistämiseksi, mutta meidän on aina näytettävä itse mallia. Meidän on puhuttava lapsillemme huutamatta ja rauhallisesti sekä vältettävä säikäyttämästä heitä, jotta he eivät sulkeudu tunnetasolla. Kun lasten käytöstä on oikaistava, se on tehtävä positiivisella tavalla. Voimme opettaa lapsillemme, että on aina parempiakin tapoja sanoa tai tehdä jotain.

Selkeät säännöt sovun ylläpitämiseksi

Rinnakkaiselon sääntöjen ja niiden noudattamatta jättämisen seurausten on oltava selvät kaikille perheenjäsenille. Näin perheessä säilyy sopu ja sitä kunnioitetaan. Meidän on tietysti myös aina oltava johdonmukaisia omien ja lastemme toimien kohdalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eggerichs, E. (2014) Amor y respeto en la familia: El respeto que los padres desean, el amor que los hijos necesitan. Editorial: Grupo Nelson

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.