Näin opetat 2-5-vuotiaan lapsen nukkumaan - Äitiyden Ihme
 

Näin opetat 2-5-vuotiaan lapsen nukkumaan

Näin opetat 2-5-vuotiaan lapsen nukkumaan
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhempien vastuulla on opettaa lapsi nukkumaan. Vauvan synnyttyä vanhemmat eivät enää voi levätä samalla tavalla kuin ennen. Vakaan unirytmin löytäminen on tehtävä, joka saavutetaan pienin askelin. Pieni lapsi tarvitsee selkeän unirytmin, jotta hän saa tarpeeksi lepoa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka opetat 2-5-vuotiaan lapsen nukkumaan.

Unen laadulla on suora yhteys lapsen terveyteen. Siksi vanhempien onkin niin tärkeää taata lapselle riittävästi unta. Mitä enemmän lapsi nukkuu, sitä paremmin hän kasvaa! Kun lapsi tulee kahden vuoden ikään, hänen nukkumistottumukset muuttuvat huomattavasti. Vanhempien tulee luoda lapselle sopiva ympäristö ja olosuhteet, jotta tämä oppii nukkumaan kunnolla.

Kaksivuotiaana lapsi nukkuu noin 13 tuntia vuorokaudessa. Kolmesta ikävuodesta viiteen ikävuoteen hän nukkuu noin 10 tuntia vuorokaudessa. Miksi lapsen nukkumistottumukset oikein muuttuvat? Vastaus on hyvin yksinkertaisesti se, että ihmisen nukkumistottumukset eivät pysy staattisena. Sisäinen kellomme mukautuu kehon fyysisten muutosten mukaisesti ja sen mukaan, mikä on ihmiselle tarpeellinen lepomäärä.

3-5-vuotiaalle lapselle on tyypillistä herätä kerran tai pari yössä, syystä tai toisesta. Heräileminen vähenee kuitenkin iän myötä, ja myös hereillä olon kesto – yleensä noin 20 minuuttia – lyhenee pikkuhiljaa. Nukkumaan oppiminen vie aikaa ja vaivaa, mutta lopujen lopuksi kaikki hyötyvät siitä. Nukkumistottumuksista on tärkeää pitää kiinni rutiininomaisesti vähintään siihen saakka, kunnes lapsi on 10-vuotias.

Lapsen nukkumistottumukset vaihtelevat jatkuvasti

Näin opetat 2-5-vuotiaan lapsen nukkumaan

Nukkumaan oppiminen tapahtuu vaiheittain

Kun lapsi oppii puhumaan, hän pystyy yöllä herätessään kertomaan vanhemmilleen, kuinka hän tuntee ja mitä hän tarvitsee. Vanhempien on tärkeää vahvistaa lapsen nukkumistottumuksia, vaikka se viekin jonkin verran aikaa ja vaivaa, ennen kuin lapsi tottuu nukkumisrutiiniin. Ole saatavilla lapsellesi ja auta lasta saavuttamaan parhaat mahdolliset olosuhteet, jotta lapsi saisi tarpeeksi kunnollista lepoa. Alle 5-vuotias lapsi tarvitsee todennäköisesti vielä vanhempiensa apua nukahtamiseen.

Vanhempien on tärkeää määrittää säännöt, sekä olla saatavilla lapselle, ilman että hemmottelee häntä piloille. Vanhempien pitää oppia erottamaan, milloin lapsi oikeasti tarvitsee jotakin, ja milloin lapsi yrittää manipuloida vanhempiaan. On täysin normaalia, että lapsi yrittää neuvotella unirytmistä sekä kysellä asioita herätessään keskellä yötä.

Kun näin tapahtuu, vanhempien tulee auttaa lasta nauttimaan yksin nukkumisesta ja kertoa hänelle, että hänelle ei tapahdu mitään pahaa.  Kerro lapselle, että hänen tulee nukkua kerätäkseen energiaa, minkä ansiosta hän jaksaa leikkiä jälleen aamulla. Yritä välttää luomasta kireää ilmapiiriä. Sinun ei tulisi rankaista lasta siitä, että hän herää keskellä yötä, sillä se vain monimutkaistaa nukkumista tulevaisuudessa.

Viiteen ikävuoteen asti lapsen olisi hyvä ottaa noin tunnin pituiset päiväunet. Päiväunia ei kannata jatkaa pidempään, ellei se ole välttämätöntä. Liian pitkät päiväunet voivat aiheuttaa sen, että lapsi ei nuku tarpeeksi yöllä.

Noudata samaa unirutiinia joka päivä

Näin opetat lapsen nukkumaan

  • Luo selkeä unirutiini ja noudattakaa sitä, jotta lapsi saavuttaa vakaat nukkumistottumukset. On tärkeää, että lapsi menee nukkumaan ja herää joka päivä samaan aikaan. Vanhempien tulee pitää huoli, että lapsi ei mene sänkyyn nälkäisenä, tai juo liikaa nesteitä ennen nukkumaanmenoa. Näiden kahden asian välttäminen auttaa siinä, että lapsi ei herää yöllä nälän tunteeseen tai tarpeeseen päästä vessaan.
  • Nukkumistottumuksiin voi sisältyä rentoutumisharjoituksia. Esimerkiksi rentouttava kylpy, sadun lukeminen tai jopa laulaminen voivat olla tehokkaita rentouttavia tekijöitä. Kerro lapselle, että olet hyvin lähellä häntä, ja että pidät kyllä huolen hänen hyvinvoinnistaan. Tämä auttaa lasta kestämään eron vanhemmistaan.
  • On hyvin tärkeää, että lapsi ei yhdistä nukkumaanmenoa rangaistukseen. Älä siis uhkaile lasta, jos lapsi ei suostu menemään nukkumaan. Se ei auta tilannetta, vaan päinvastoin aiheuttaa lapsessa pelkoja.

Moni vanhempi vie lapsensa nukkumaan silloin, kun lapsi on yliväsynyt. Vanhemmat saattavat jopa yrittää väsyttää lasta, jos hän vaikuttaa olevan vielä liian aktiivinen. On hyvä muistaa, että leikkiminen voi tahattomasti vaikeuttaa lapsen nukkumaanmenoa. On todistettu, että elektroniset laitteet stimuloivat lasta, mikä voi estää lasta nukahtamasta. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi televisio, tabletti, älypuhelin, pelikonsoli ja muut laitteet, jotka säteilevät keinotekoista valoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.