Äidit tarvitsevat enemmän unta - Äitiyden Ihme
 

Äidit tarvitsevat enemmän unta

Äidit tarvitsevat enemmän unta
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 05 marraskuuta, 2019

Millaisena asiana näet unen tarpeen ja tarpeeksi nukkumisen – luksuksena, tarpeena vai välttämättömyytenä? Vastuiden ja suoritettavien tehtävien suuren määrän vuoksi äidit alkavat helposti pitää nukkumista luksuksena, johon heillä ei ole varaa. Pahimmillaan nukkuminen nähdään arvokkaan ajan tuhlauksena. Valitettavasti monet meistä nukkuvat liian vähän, ja etenkin monet äidit tarvitsevat enemmän unta – paitsi oman hyvinvointinsa ja terveytensä vuoksi, myös ollakseen parempia vanhempia.

Miksi enemmän nukkuminen kannattaa?

Kaikki tietävät, että uni, lepo ja palautuminen ovat elintärkeitä asioita ihmisen terveyden kannalta. Tiukoista aikatauluista ja kiireestä huolimatta jokaisen meistä tulisi varmistaa saavansa tarpeeksi lepoa ja unta.

Unen aikana aivo-selkäydinneste huuhtelee aivosolujen soluvälitiloja syvemmältä kuin valvetilan aikana ja poistaa solujen aineenvaihdunnan kuona-aineita. Ihmisen ollessa unessa soluvauriot korjautuvat ja hermosolujen väliset kytkennät vahvistuvat samalla, kun tarpeettomia synapsiyhteyksiä karsiutuu. Unen aikana elimistö myös korjaa kudosvaurioita ja stressin aiheuttamaa epätasapainotilaa. Tämän vuoksi palautuminen ja tervehtyminen on hitaampaa heillä, jotka nukkuvat vähän.

Unen puute myös muun muassa sekoittaa ruokahalua säätelevien hormonien voimasuhteita, heikentää immuunijärjestelmää ja saa verisuonet menettämään kimmoisuutensa nopeammin. Liian vähäinen nukkuminen näkyy ihmisen kyvyssä oppia ja muistaa asioita. Tutkimusten mukaan univaje vaikuttaa negatiivisesti aivojen tunteita ja rationaalista päätöksentekoa sääteleviin osiin.

Sen lisäksi, että hyvin nukkuminen hyödyttää aivoja ja kehoja, on mainittava myös se miellyttävä ja tyytyväinen olo, jonka hyvät unet saavat aikaan. Tästä ei hyödy vain henkilö itse, vaan myös hänen läheisensä ja perheensä. Hyvin levänneenä ihminen jaksaa paremmin suorittaa arjen asioita ja on paremmalla tuulella ja näin miellyttävämpää seuraa.

“Unet ovat elämän juhlan tärkein ravitsija.”

– William Shakespeare

Äidit tarvitsevat enemmän unta

Miksi etenkin äidit tarvitsevat enemmän unta?

Lapsen syntymä vaikuttaa lähes aina molempien vanhempien unen ja levon määrään, ja etenkin äidin vuorokaudessa nukkumat tunnit vähenevät usein dramaattisesti.

Pienen lapsen hoitaminen ja ympäri vuorokauden ruokkiminen yhdistettynä muihin arjen askareisiin voi helposti uuvuttaa tuoreen äidin niin fyysisesti, henkisesti kuin emotionaalisestikin. Koska vauvaa täytyy ruokkia säännöllisesti myös yöllä, äidin uni on usein hyvin rikkonaista.

“Jos ihmiset tietäisivät, mitä unen aikana tapahtuu, he miettisivät kaksi kertaa ennen kuin sanovat nukkumisen olevan ajan tuhlausta.”

– Deborah Suchecki

Kuinka nukkua enemmän ja paremmin

  1. Vältä runsaasti henkistä ponnistelua vaativia tehtäviä ennen nukkumaanmenoa. Tämän tyyppiset tehtävät voivat vaikeuttaa rentoutumista ja nukahtamista.
  2. Pyri nukkumaan pimeässä, hiljaisessa ja sopivan lämpimässä huoneessa. On todistettu, että sopiva sisälämpötila ja pimeys edistävät hyvää unta.
  3. Vältä stimuloivia ruokia ja juomia – kuten kahvia, teetä ja alkoholia – ennen nukkumaanmenoa. Uskomuksista poiketen alkoholi ei auta nukkumisessa. Alkoholiannos ennen nukkumaanmenoa voi kyllä rentouttaa ja väsyttää, mutta alkoholi häiritsee unta ja tuhoaa sen palauttavaa vaikutusta.
  4. Lopeta tupakointi. Sen lisäksi, että tupakka vahingoittaa itse tupakoitsijaa ja mahdollisesti imetettävää lasta, se häiritsee unta yön aikaisten vieroitusoireiden vuoksi.

Kuten jo olemme tässä artikkelissa maininneet, jokaisen meistä tulisi kiinnittää huomiota hyvin nukkumiseen, eikä nähdä unta asiana, joka on ulottumattomissamme vain siksi, että olemme äitejä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.