Vanhempien tärkeimmät velvollisuudet: 7 vastuualuetta - Äitiyden Ihme
 

Vanhempien tärkeimmät velvollisuudet: 7 vastuualuetta

Vanhempien tärkeimmät velvollisuudet: 7 vastuualuetta
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhempien tärkeimmät velvollisuudet ovat paljon enemmän kuin materiaalisten hyödykkeiden tarjoaminen lapselle. On olemassa tiettyjä tärkeitä vastuualueita, jotka jokaisen aikuisen on hyvä ottaa huomioon, kun perheen perustamista aletaan miettiä.

Ei ole olemassa yhtä ohjekirjaa, joka kertoisi, kuinka lapsi kuuluu kasvattaa, mutta tietyt kriteerit auttavat prioriteettien järjestämisessä. Jos vanhempien tehtävä täytyisi kiteyttää yhteen yksinkertaiseen lauseeseen, se menisi kutakuinkin niin, että vanhempien pääasiallisena tehtävänä on suojella lapsensa oikeuksia. Tämä tapahtuu tekemällä tietoisia perheen ja etenkin lapsen hyvinvointia koskevia päätöksiä.

“Merkittävimpiä visioita ei nähdä esiintymislavalla tunnettujen esiintyjien esittämänä, vaan ne tulevat esiin lastemme sänkyjen vierellä. Suurimmat visiot tapahtuvat kello 19.30-21.30 maanantaista sunnuntaihin. Tänä aikana meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus kylvää siemen siitä, mitä voisi olla ja mitä tulisi olla. Käytä kaikki saamasi mahdollisuudet hyväksesi.”

– Andy Stanley

Mitkä ovat vanhempien tärkeimmät velvollisuudet?

1. Turvallisen ja onnellisen kodin tarjoaminen

Ensimmäinen vanhempien velvollisuus on varmistaa, että heidän lapsensa saa kasvaa ja kehittyä terveessä ja tasapainoisessa ympäristössä. Yhdessä vietetty laatuaika, terveellinen ravinto ja viihteelliset ajanviettotavat kuuluvat siihen.

On myös tärkeää tehdä selväksi se, että kodin tulisi olla myös paikka, jossa lapsi saa tarvittaessa yksityisyyttä ja tilaa olla yksin niin halutessaan.

2. Ehdottoman rakkauden osoittaminen

Vanhempien tulee korjata lapsensa sopimatonta käytöstä. Näin lapsesta tulee huomaavainen ja empaattinen aikuinen, joka tietää, kuinka noudattaa sääntöjä ja elää tervettä elämää.

Vanhempien tärkeimmät velvollisuudet: 7 vastuualuetta

Tällä velvollisuudella on myös toinen, hienovaraisempi puolensa. Vanhempien tulee varmistaa se, että lapsi ymmärtää, että annamme ehdotuksia ja suosituksia rakkaudesta ja kunnioituksesta häntä kohtaan.

3. Itsensä suojelemisen ja itsestään huolehtimisen opettaminen

Lapsen turvallisuudesta huolehtiminen on vanhempien tärkeä vastuualue. Vanhempien tuleekin valmistaa lastaan kohtaamaan mahdollisia vaaroja. 

Lasta ei voi ylisuojella kaikelta mahdolliselta, jotta hän välttyisi kärsimyksiltä. Sen sijaan vanhempien tulisi opettaa lastaan pitämään huolta itsestään, jotta hän ei olisi niin haavoittuvainen.

4. Terveydestä huolehtiminen

Kun puhutaan lapsen terveydestä, ei kyse ole ainoastaan fyysisestä terveydestä, vaan yhtä tärkeää on pitää huolta myös lapsen emotionaalisesta hyvinvoinnista.

Ihmisen kehityksen perusta luodaan jo lapsuudessa. Kun lapsen terveydestä huolehditaan jo lapsen ensimmäisistä vuosista lähtien, tapahtuu yksilön kehitys oikeaoppisesti.

5. Lapsen itsetunnon vahvistaminen

Lapsi kokee tietoisuutta itsestään ollessaan vasta muutaman kuukauden ikäinen. Hän näkee itsensä vanhempiensa silmillä ja lapsen käsitys itsestä muotoutuu saamansa hoivan ja kielen kautta.

Opeta lasta rakastamaan itseään, kunnioittamaan itseään, olemaan itsekriittinen rankaisematta itseään tai olematta liian ankara itselleen. Tällä tavoin lapsi tulee tunnistamaan tekemänsä virheet ja oppii toimimaan itsevarmasti tulevaisuudessa.

6. Rajojen määrittäminen ja rangaistusten johdonmukaisuus

Tämä on yksi monimutkaisimmista vanhempien tehtävistä. Rajojen määrittäminen ei ole mukavaa, saatika se, että lapsi kokee vanhemman vihollisekseen. Se on kuitenkin elintärkeää lapsen kehityksen kannalta.

Kuri, jota opetamme lapselle hänen ensimmäisten vuosien aikana on pohja lapsen menestykselle tulevaisuudessa.  Säännöt auttavat lasta kehittämään turhautumisen sietokykyä sekä itsekontrollia.

Vanhempien tärkeimmät velvollisuudet: 7 vastuualuetta

7. Hyvänä esimerkkinä toimiminen

Jos haluat lapsesi käyttäytyvän tietyllä tavalla, paras tapa opettaa lasta siihen, on käyttäytymällä itse niin kuin opetat. Esimerkkimme on paljon parempi opettaja kuin sanat.

Teot ovat tehokkaita, mitä tulee arvojen opettamiseen lapselle. Ole siis sellainen ihminen, kuin haluat lapsesi olevan aikuisena.

Yhteenveto

Vaikka on olemassa monia muita aspekteja, joihin meidän tulisi vanhempina kiinnittää huomiomme, ovat edellä mainitsemamme vastuualueet vanhempien tärkeimmät velvollisuudet lapsen kasvatuksen suhteen.

Toimimalla johdonmukaisesti edellä mainituilla tavoilla tulet takaamaan sen, että lapsesi kehitys tapahtuu yhtenäisenä ja tasapainoisesti. Näin hänen aikuisuudelleen muodostuu tukeva perusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.