Kuinka toimia, kun lapsen pelot ovat irrationaalisia? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun lapsen pelot ovat irrationaalisia?

Lasten pelot ovat usein irrationaalisia, mikä on täysin normaalia. Pelkojen lievittämiseksi on myös onneksi olemassa apukeinoja.
Kuinka toimia, kun lapsen pelot ovat irrationaalisia?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 01 kesäkuuta, 2019

On tavallista, että lapsen pelot ovat irrationaalisia. Vaikka tämä onkin täysin normaalia, pelot voivat olla vanhemmille turhauttavia, sillä usein tuntuu siltä, että mitkään teot tai sanat eivät auta lasta.

Lapsella saattaa olla irrationaalisia pelkoja esimerkiksi hirviöistä sängyn alla, ja hän voi pelätä jopa tavallisia arjen ääniäkin. Muista, että tällaiset pelot ovat lapsilla aivan tavallisia, ja vanhempien rooli on tällöin viestiä pienilleen rauhallisuutta ja tukea.

On myös tärkeää muistaa, että tavoitteena ei tulisi olla poistaa lapsen ahdistusta aivan täysin. Sen sijaan kannattaisi auttaa häntä oppimaan hallitsemaan näitä irrationaalisia pelkoja niin, että ne muuttuvat lievemmiksi.

Pelon hallinnassa lasta auttaminen onkin kaikkein tärkeintä, ja tämä voidaan saavuttaa jo muutamalla yksinkertaisella neuvolla.

Erään tutkimuksen mukaan vanhempien tulisi tunnustaa lapsen pelot ja se, että hänelle nämä pelot ovat todellisia. On tärkeää pysyä rauhallisena, osoittaa empatiaa ja ennen kaikkea olla koskaan pakottamatta lasta pelottaviin tilanteisiin. Nyt kerromme asiasta lisää.

Kuinka toimia, kun lapsen pelot ovat irrationaalisia?

1. Kunnioita lapsen mielipiteitä

Jotta lasta voitaisiin auttaa pääsemään ylitse irrationaalisista peloista, aivan ensimmäiseksi tulisi kunnioittaa hänen mielipidettään. Vaikka pelko vaikuttaisi olevan perusteeton, lapsella on omat syynsä kyseisen tunteen kokemiselle. Vanhempana sinun tarvitsee kuunnella ja kunnioittaa lapsesi tunteita.

Kaikilla lapsilla on oikeus ilmaista pelkonsa. Niitä ei tulisi väheksyä, eikä lasta tulisi pakottaa osoittamaan suurta rohkeutta hänen pelätessään. Vanhemman täytyy yrittää ymmärtää lastaan ja antaa kunnioittavia neuvoja, jotta hänen olo olisi varmempi.

Kuinka toimia, kun lapsen pelot ovat irrationaalisia?

2. Anna lapselle kaikki hänen tarvitsemansa tieto

Vaikka tämä neuvo voi vaikuttaa hiukan turhalta, joskus lapsi tarvitsee lisää tietoa pelkojensa voittamiseksi. Lapsi oppii jatkuvasti maailman toiminnasta ja kaikista häntä ympäröivistä asioista. Tässä vaiheessa elämää ihminen vielä opettelee löytämään asioiden syy-seuraus -suhteita.

Mitä enemmän tietoa annat lapsillesi, sitä enemmän he tietävät ympäröivästä maailmasta ja sitä vähemmän he ovat huolissaan.

Jos lapsi esimerkiksi pelkää myrskyjä, voit kertoa hänelle ukkosen ja salamoinnin alkuperästä. Muista, että tällaiset tiedot auttavat lasta tuntemaan olonsa rauhallisemmaksi ja varmemmaksi.

3. Hallitse lapsen median käyttöä

Viimeisenä tämä neuvo, eli elokuvien, videopelien, musiikkivideoiden ja jopa televisiouutisten kuvat voivat vaikuttaa negatiivisesti lapseen ja pahentaa hänen irrationaalisia pelkojaan. Siksi suosittelemme, että pidät silmällä lapsesi näkemää mediasisältöä.

Voit opettaa hänet käyttämään kaukosäädintä siten, että hän laittaa television pois päältä aina silloin, kun ruudulle ilmaantuu jotakin ahdistavaa. Vanhempana sinun tarvitsee opettaa vastuullisesti lapsesi katsomaan hänen iälleen sopivaa sisältöä.

On tärkeää pysyä rauhallisena, osoittaa empatiaa ja ennen kaikkea olla pakottamatta lasta pelottaviin tilanteisiin.

4. Viesti luottamusta

Yksi tavoista, joilla lapsesi pääsee etenemään irrationaalisista peloistaan, on se että sinä itse osoitat olevasi peloton. Jos sen sijaan vain kerrot pienelle, ettei hänen tulisi pelätä, joskus tilanne voi itse asiassa pahentua.

Jos lapsi pystyy tuntemaan itseluottamuksesi, hän alkaa uskoa, ettei ole mitään pelättävää. Tämä on loistava tapa antaa lapselle rohkeutta, jota hän tarvitsee irrationaalisista peloista ylitse pääsemiseksi.

5. Lue peloista kertovia kirjoja

Viimeisenä tämä ehdotus, eli kannattaa lukea lapselle sellaisia kirjoja, joissa kuvataan pelottavia tilanteita, jotta hän pääsisi eteenpäin peloistaan. Tämä on hyödyllinen strategia siksi, että näin lapsi voi samaistua tarinan hahmoon, jolla on samaa ahdistusta kuin hänellä itsellään.

Kuinka toimia, kun lapsen pelot ovat irrationaalisia?

Tämä osoittaa lapselle, että on muitakin ihmisiä, jotka tuntevat kyseistä pelkoa, ja näin hän pystyy olemaan avoimempi peloistaan. Tunteen pukeminen sanoiksi auttaa lievittämään lapsen huolia.

Vanhempien kannattaa ennen kaikkea pitää mielessä, että kaikki lapset tarvitsevat apua irrationaalisten pelkojen käsittelyyn. Nuori lapsi on löytämisen iässä, ja hänen ahdistukseensa tulee suhtautua kunnioittavasti.

Vaikka lapsi ei välttämättä pääsekään eroon peloistaan aivan heti, hän oppii kuitenkin käsittelemään niitä paremmin. Älä epäröi ottaa näitä yksinkertaisia, mutta tehokkaita neuvoja käyttöön!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Askew, C., & Field, A. P. (2007). Vicarious learning and the development of fears in childhood. Behaviour Research and Therapy. https://doi.org/10.1016/j.brat.2007.06.008
  • Muris, P., Merckelbach, H., & Collaris, R. (1997). Common childhood fears and their origins. Behaviour Research and Therapy35(10), 929–937. https://doi.org/10.1016/S0005-7967(97)00050-8
  • King, N. J., Muris, P., Ollendick, T. H., & Gullone, E. (2005). Childhood fears and phobias: Advances in assessment and treatment. Behaviour Change22(4), 199–211. https://doi.org/10.1375/bech.22.4.199

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.