Lastenelokuvat edistävät lapsen kehitystä - Äitiyden Ihme
 

Lastenelokuvat edistävät lapsen kehitystä

Kaikki hyvät lastenelokuvat sisältävät jonkin opetuksen. Nähdessään elokuvassa itselleen uusia tilanteita, lapsi kehittää kriittisen ajattelun taitojaan. Elokuvat myös stimuloivat lapsen mielikuvitusta ja luovuutta.
Lastenelokuvat edistävät lapsen kehitystä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 13 toukokuuta, 2019

Me aikuiset tiedämme elokuvien olevan yksi parhaista viihteen muodoista. Mutta oletko koskaan miettinyt, mitä kaikkia hyötyjä lastenelokuvat tarjoavat lapselle ja hänen kehitykselleen? Entä tiedätkö, mitkä ovat parhaat kasvatukselliset ja kehitystä edistävät lapsille suunnatut elokuvat?

Uusia elokuvia julkaistaan jatkuvasti, ja niiden pääasiallinen tarkoitus on viihdyttää katsojaa. Lastenelokuvissa erityistä on se, että ne opettavat oikeudenmukaisuutta ja tarjoavat tietoa ympäröivästä maailmasta.

Lastenelokuvat edistävät lapsen kehitystä

Tarjoamansa viihteen lisäksi elokuvat opettavat lapselle uusia sanoja, kieliä ja arvoja. Lapsille tarkoitetuista elokuvista voi tietysti nauttia koko perhe, mutta elokuvien sisältö tulee aina etukäteen arvioida ja varmistaa olevan lapsen iälle sopiva.

Sanavaraston laajeneminen

Lapsi on erittäin hyvä kuuntelija, joka omaksuu asioita todella nopeasti. Lapsen kasvaessa myös hänen sanavarastonsa kasvaa, ja elokuvat auttavat myös tässä. Elokuvissa esitettävien lapselle uusien tilanteiden kautta lapsi kuulee itselleen tuntemattomia sanoja ja oppii niiden merkityksen.

Jos lapsi ei ymmärrä tiettyä sanaa, hän yleensä pyytää aikuista selvittämään sen merkityksen – ja tämä on loistava tilaisuus opettaa lasta. Jos lapsi osaa jo lukea, rohkaise häntä etsimään sanojen merkitys sanakirjasta. Näin hän oppii sekä sanojen merkityksen että oikeinkirjoituksen.

Lastenelokuvat edistävät lapsen kehitystä

Stressin lievittyminen

Yksi lastenelokuvien ehdottomista hyödyistä on se, että ne voivat torjua stressiä sekä vähentää ahdistuneisuutta ja hermostuneisuutta. On tavallista, että koulunkäynti ja siihen liittyvät rutiinit aiheuttaa lapsessa kyseisiä tunteita. Rutiinista irti päästäminen tarjoaa lapselle mahdollisuuden keventää mieltä ja pitää hauskaa – viihde auttaa häntä rentoutumaan aivan kuten aikuistakin.

Vieraiden kielten oppiminen

Lapselle voidaan esittää ulkomaisia elokuvia, joissa esiintyy hänelle tuntemattomai hahmoja. Tämä voi saada lapsen kiinnostumaan matkustamisesta ja kielten oppimisesta.

Älykkyyden ja luovuuden edistäminen

Elokuvien eri kohtauksia seuraamalla lapsi saa mahdollisuuden pohtia asioita uudella tavalla. Elokuvien hyödyt ovat erityisen selkeät silloin, kun lapsella on jokin ongelma. Ne ovat avuksi myös silloin, kun lapsen täytyy vetää johtopäätöksiä itsenäisesti ja etsiä ratkaisuja asioihin. Elokuvat auttavat lasta kehittämään luovuuttaan, ajattelukykyään ja mielikuvitustaan.

Hyödyllisiä lastenelokuvia

Lastenelokuvia on julkaistu tuhansia ja tuhansia laidasta laitaan, ja jokaisen lapsen makuun löytyy varmasti sopiva tarina. Seuraavissa kolmessa elokuvassa on jokaisessa hyvä juoni, joka sisältää myös tärkeän opetuksen.

Nemoa etsimässä

Nemoa etsimässä on loistava elokuva etenkin 5-10-vuotiaille lapsille. Yksi hahmoista, Dori, on aina positiivinen, ja huolimatta ongelmistaan aina halukas auttamaan toisia.

Elokuvan päähahmo on Nemo-niminen kala, jonka toinen evä on normaalia pienempi, mikä erottaa sen muista kalosta. Kukaan ei kuitenkaan pilkkaa Nemoa, mikä opettaa lapselle kunnioituksesta, empatiasta ja tasa-arvosta.

Toy Story – leluelämää

Toy Story on yksi ikisuosikeista niin lasten kuin aikuistenkin parissa. Tämä elokuva sisältää monta opetusta, ja lapsi voi oppia sen avulla esimerkiksi uskollisuudesta. Lisäksi lapsi oppii kiitollisuutta ja ymmärtää perheen tärkeyden. Yksi elokuvan opetuksista on se, että ei tule olla kateellinen, vaan arvostaa toisten taitoja.

Lastenelokuvat edistävät lapsen kehitystä

Riemukas Robinsonin perhe

Riemukas Robinsonin perhe -elokuvassa orpo Lewis-poika on hyvin kiinnostunut tieteestä. Hän luo uusia asioita ja haluaa löytää itselleen perheen. Elokuva opettaa lapsille kaunan kantamisen haitallisista seurauksista sekä siitä, miksi joka päivä on hyvä asettaa tavoitteeksi paremmaksi ihmiseksi kasvaminen.

Uusia lastenelokuvia julkaistaan viikoittain. Kävittepä sitten elokuvateatterissa tai katsoitte elokuvia kotona, lastenelokuvia kannattaa hyödyntää niiden monien hyötyjen vuoksi. Samalla perhe viettää keskenään arvokasta laatuaikaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cano Calderón, A. (1993). El cine para niños, un capítulo de la Literatura infantil. Revista Interuniversitaria de Formación Del Profesorado.
  • Graham Walters, John Lasseter y Andrew Stanton, Lee Unkrich. (2003). Buscando a Nemo. Estados Unidos: Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios.
  • Bonnie Arnold, Ralph Guggenheim, Steve Jobs, Edwin Catmull y John Lasseter. (1995). Toy Story. Estados Unidos: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures.
  • John Lasseter, Dorothy McKim y Stephen J. Anderson. (2007). Descubriendo a los Robinsons (La familia del futuro). Estados Unidos: Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.