Yleiset lasten pelot

31.5.2019
Lasten pelot ovat lähes kaikille vanhemmille tuttu ilmiö, ja onkin täysin normaalia, että pieni lapsi pelkää tiettyjä asioita. Useimmiten nämä pelot kuitenkin katoavat lapsen kasvaessa. On tavallista, että lapsi pelkää esimerkiksi lääkärikäyntejä, pimeää tai painajaisia.

Jokaisella lapsella on omat pelkonsa, mutta tietyt pelot ovat tavallisempia kuin toiset ja toistuvat monien lasten elämässä. Tällaiset yleiset lasten pelot sisältävät esimerkiksi pimeän, painajaisten ja veden pelon, ja kaikista näistä kerromme alla tarkemmin.

Pelot ovat osa lapsen oppimisprosessia, kuten on myös niistä eroon pääseminen. Vanhemmilla on tässä tärkeä rooli, ja heidän täytyykin auttaa lastaan tukemalla ja neuvomalla parhaansa mukaan.

Yleiset lasten pelot

Pimeä

Tämä on yksi tutuista lapsille pelkoa aiheuttavista asioista. Pimeänpelkoa ilmenee jo varhain, noin 2-vuotiailla lapsilla – tässä iässä ihminen tulee tietoiseksi siitä, että hän on pimeässä huoneessa.

Kun lapsi huomaa olevansa ilman valoa ja yksin, mielikuvitus alkaa toimia häntä vastaan. Pelko saa lapsen menemään paniikkiin.

Vanhemmat voivat auttaa pieniään pääsemään yli pimeän pelosta monellakin tapaa, kuten seuraavilla keinoilla:

  • Pidä lapselle seuraa jonkin aikaa, kun hän on pimeässä, jotta hän voisi ymmärtää, ettei ole mitään pelättävää.
  • Laita yöpöydälle yövalo, jotta lapsi ei ole täydessä pimeydessä.
  • Laita pimeässä loistavat kuu ja tähtitarroja lapsen huoneen kattoon, jotta nämä antaisivat yöllä valoa.
  • Keksi tarinoita auringosta, kuusta ja tähdistä, jotta lapset ajattelisivat näiden aina suojelevan häntä.

Painajaiset

Painajaiset ovat myöskin lasten tavallisimpien kauhua aiheuttavien asioiden listalla. Tällöin lapsi herää ärtyneenä, joskus myös huutaen ja hikoillen.

Vanhempien kannattaa rauhoitella lasta ja selittää, että painajaiset eivät ole todellisia. Ne ovat osa lapsen mielikuvitusta, eivätkä ne tapahdu todellisuudessa. Näinä hetkinä lapset tarvitsevat vanhempiensa rakkautta ja sitä, että he saavat tietää äidin ja isän olevan valmiina auttamaan. 

Yleiset lasten pelot

Roolipuvut

Moni lapsi pelkää ihmisiä, joilla on päällään jokin rooliasu. Tämä johtuu siitä, että lapsi ei ymmärrä puvun takana olevan tavallinen ihminen.

Mittasuhteiden, värien ja muiden pukujen piirteiden näkeminen saa lapsen olemaan epäluottavainen, sillä hän ei tunnista hahmoa.

Tällaisen pelon ylittämiseksi pukua käyttävän ihmisen tarvitsee näyttää kasvonsa. Näin lapsi voi tunnistaa, että takana on ystävällinen ihminen.

Toinen hyvä idea on se, että vanhemmat pukeutuvat lastensa kanssa roolivaatteisiin. Näin voidaan auttaa heitä pääsemään yli tällaisten pukujen pelosta ja näkemään nämä ne sen sijaan hauskana asiana.

Vesi

Vesi on eräs montaa lasta pelottava asia. Monissa tapauksissa siitä tulee kuitenkin myöhemmin hauska ja harrastuksiin liittyvä asia. Pelko voi johtua kahdesta asiasta:

  1. Ihmisellä saattaa olla ahdistusta siksi, että hän tietää, ettei pysty hengittämään veden alla.
  2. Traumaattinen kokemus veteen liittyen.

Tämän pelon ratkaisemiseksi tulee aivan ensimmäiseksi olla pakottamatta lasta veteen, jos hän ei sinne halua mennä.

Selitä asia lapsellesi ja näytä hänelle, miten muut lapset ja aikuiset menevät veteen vaarattomasti. Näin hän pystyy paremmin ymmärtämään, että asia onnistuu häneltäkin.

Yleiset lasten pelot

Lääkärikäynnit

Viimeisenä hyvin tavallisena pelkoa aiheuttavana asiana listaamme tämän, eli lääkärissä käynti on myöskin monelle lapselle vaikeaa. Jo nuoresta pitäen ihminen yhdistää lääkärin kipuun.

Tällöin on tärkeää selittää mitä tulee tapahtumaan, ja jo ennen kuin mennään lääkäriin. Näin lapsi tietää mitä hän voi odottaa, ja siten ahdistuksen määrä vähenee.

Tavoitteena tässä tulee olla, että lapsi tulee tietoiseksi siitä, että lääkärin tarkoituksena on auttaa – ei siis vahingoittaa. Lääkärin tapa kohdella potilasta on myös äärimmäisen tärkeää näissä tilanteissa. Kyseessä on herkkä hetki, joten valitse sellainen lastenlääkäri, joka on kärsivällinen ja kiltti.

Lapselle kannattaa myös luvata jokin pieni palkinto, jos hän käyttäytyy hyvin, sillä näin hän saa rohkeutta ja motivaatiota kohdata pelätyn lääkärin.