Kuinka paljon aikaa lasten tulisi käyttää opiskeluun?
 

Kuinka paljon aikaa lasten tulisi käyttää opiskeluun?

Monet vanhemmat pohtivat, kuinka paljon aikaa heidän lastensa tulisi käyttää opiskeluun. Jatka lukemista oppiaksesi opastamaan heitä parhaiten.
Kuinka paljon aikaa lasten tulisi käyttää opiskeluun?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 13 toukokuuta, 2024

On normaalia, että vanhemmat pohtivat lastensa opiskeluaikaa, koska liian pitkä aika ei ole heille hyväksi, mutta ei myöskään liian vähän aikaa. On tärkeää löytää tasapaino vapaa-ajan, opiskelun ja oppilaan kykyjen välillä. Tässä artikkelissa siis arvioimme, kuinka paljon aikaa lasten tulisi käyttää opiskeluun.

Lasten on omaksuttava opiskelutottumukset ja heillä on oltava tarvittavat työkalut, jotta he voivat tehdä sen onnistuneesti. Heidän täytyy tietenkin nähdä vaivaa päivittäisten tavoitteidensa saavuttamiseksi, mutta täytyy myös ottaa huomioon miten se tehdään ja kuinka kauan sitä tehdään.

Opiskelua häiritseviä näkökohtia

Kuinka paljon aikaa lasten tulisi käyttää opiskeluun? Se riippuu lapsesta.
Motivaation puute on yksi syy, joka häiritsee lasten opiskeluaikaa. On tärkeää, että lapsi tuntee halua oppia, eikä se vain tunnu ylitse pääsemättömältä velvollisuudelta tai ponnistelulta.

Jotkut opiskelua häiritsevät näkökohdat on tärkeää ottaa huomioon, jotta voidaan tiedostaa niiden merkitys ja parantaa opiskelutekniikoita. Katsotaanpa joitakin näistä näkökohdista:

 • Tunnetila: Jos oppilas ei voi emotionaalisesti hyvin, hän ei voi opiskella, koska hänen keskittymiskykynsä ei ole optimaalisella tasolla.
 • Motivaation puute: Jos oppilaalla ei ole hyvää sisäistä motivaatiota nähdä asioista vaivaa ja olla sitkeä, opiskelu on monimutkaista.
 • Erittäin vaikeat tehtävät: Suoritettavien tehtävien tai opintojen on oltava oppilaan kykyjen ja iän mukaisia. Jos häneltä vaaditaan liikaa, hän voi turhautua hyvin nopeasti. Tai jos se on liian helppoa, hän luulee tietävänsä kaiken eikä tunne tarvetta oppia. Opintojen tulee olla tasapainossa oppilaan kykyjen kanssa.

Vinkkejä kotona opiskeluun

Jotta opiskeluaika kotona onnistuu ja on palkitsevaa, on hyvä pitää mielessä muutama vinkki. Pidä ne mielessä, jotta lapsesi voi käyttää opiskeluun viettämänsä ajan paljon paremmin:

 • Etsikää rauhallinen paikka ilman häiriötekijöitä. Työtilassa tulee olla hyvä valaistus, oikeat kalusteet ja sopiva lämpötila, joka ei ole liian kuuma tai kylmä.
 • Opiskeluun tulisi alkaa totutella 6-vuotiaana. Tällä tavalla lapsen kasvaessa ja saavuttaessa lukioiän hänellä on vähemmän oppimisongelmia.
 • Lasta tulee ohjata varhaisesta iästä lähtien, jotta hän tottuu opiskeluun. Kyse ei ole asioiden tekemisestä hänen puolestaan, vaan hänen ohjaamisestaan, jotta hän osaa etsiä ja löytää oikeat vastaukset.
 • Tehkää realistinen opintosuunnitelma. On erittäin tärkeää ottaa huomioon oppilaan kyvyt ja käytettävissä oleva aika sekä samalla olla joustava.
Ala-asteen oppilas tekee läksyjä.
Sopiva opiskelupaikka, jossa ei ole häiriötekijöitä, on avainasemassa, jotta lapsi voi saavuttaa päivittäiset tavoitteensa.

Opintotunnit iän mukaan

Jotta tiedät, kuinka monta tuntia lapsen tai nuoren tulisi opiskella, sinun on otettava huomioon hänen ikänsä. Vain tällä tavalla voit tietää, mikä on hänen todellinen keskittymiskykynsä. Vaikka tietysti jokaisen oppilaan persoonallisuus on myös otettava huomioon.

Joillakin lapsilla kestää kauemmin oppia keskittymään hyvin, joten todellinen opiskeluaika riippuu kunkin lapsen tahdista. Tästä syystä on tärkeää ottaa huomioon ensinnäkin hänen ikänsä.

 • 6-vuotiaat: Keskittymiskyky 15-30 minuuttia.
 • 7-vuotiaat: Keskittymiskyky 15-35 minuuttia.
 • 8-vuotiaat: Keskittymiskyky 15-40 minuuttia.
 • 9-vuotiaat: Keskittymiskyky 20-45 minuuttia.
 • 10-vuotiaat: Keskittymiskyky 20-50 minuuttia.
 • Yli 10-vuotiaat: Keskittymiskyky jopa 1 tunti kerrallaan, ja tauoilla tätä aikaa voidaan pidentää.

Muista, että tämä taulukko on ohjeellinen, eikä kyse ole opiskeluajan jäykkyydestä. Tärkeää on olla joustava, jotta näin oppilas tuntee kykynsä menettämättä motivaatiota. Tärkeintä on tarkkailla ja kuunnella lasta tunteaksemme hänen yksilökohtaiset resurssinsa.

Lapsen motivaatio on avainasemassa

Kuinka paljon aikaa lasten siis tulisi käyttää opiskeluun? No, kaikki nämä vinkit huomioon ottaen voit sopia oman lapsesi kanssa sopivasta ajasta. Mutta muista, että sinun tulee aina kunnioittaa hänen omaa tahtiaan ja motivoida häntä, jotta hän ymmärtää, että oppiminen tuo hänelle paljon hyötyjä. Lapsella, joka on motivoitunut oppimaan, ei ole ongelmia tehdä oppia ja hankkia hyviä opiskelutottumuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Varios autores (2016) Ayuda a tus hijos con las técnLLicas de estudio. Editorial: Independiente

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.