Kuinka luoda lapselle toimiva opiskelutila? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka luoda lapselle toimiva opiskelutila?

Toimiva työtila on avain siihen, että opiskelu on lapselle mukavaa ja palkitsevaa.
Kuinka luoda lapselle toimiva opiskelutila?
Azucena Fernández

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Azucena Fernández.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Harva lapsi rakastaa kotitehtävien tekemistä, ja vanhemmat voivat kokea lapsen motivoimisen vaikeaksi. Päästessään kotiin koulusta, viimeinen asia, jota lapsi haluaa tehdä, on jatkaa opiskelemista. Moni lapsi kehittääkin huonoja opiskelutapoja ja esimerkiksi tekee kotitehtävänsä television edessä tai lukee kokeisiin sängyssä maaten. Opiskelumotivaation kannalta tärkeitä asioita ovat toimiva opiskelutila ja hyvät opiskelutavat.

Se, että lapsella on käytettävissään nimenomaan opiskeluun tarkoitettu tila, auttaa häntä tekemään kotitehtävänsä nopeasti, tehokkaasti ja miellyttävästi.

Kuinka luoda lapselle toimiva opiskelutila?

Lapsen mielipide ratkaisee

Kun jotain luodaan lasta varten, on lapsen mielipide tärkeä ottaa huomioon. Tämä pätee myös hyvän opiskelutilan rakentamisessa. Lapsi ei välttämättä voi vaikuttaa siihen, missä opiskelutila tai -huone sijaitsee, mutta auta häntä valitsemaan haluamiaan värejä, materiaaleja, huonekaluja ja välineitä tilaan.

Sopiva tila opiskeluun

Opiskelupaikan valinnassa kannattaa ottaa huomioon lapsen preferenssit ja tapa tehdä kotitehtäviä. Osa lapsista kaipaa täyttä hiljaisuutta keskittyäkseen, kun taas toiset opiskelevat mieluummin paikassa, jossa taustalla on jonkinlaista rauhallista aktiviteettia. Jos lapsi tarvitsee hiljaisuutta ja rauhaa keskittyäkseen, opiskelutila voidaan rakentaa esimerkiksi hänen oman huoneensa kulmaan tai perheen yhteiseen työhuoneeseen.

Kuinka luoda lapselle toimiva opiskelutila?

Jos taas lapsi tekee mieluummin kotitehtävänsä muiden ihmisten ympäröimänä, hänelle voidaan osoittaa opiskelupaikka esimerkiksi olohuoneesta tai keittiöstä. Ympäröivät aktiviteetit eivät kuitenkaan saa olla liian meluisia tai muuten häiritseviä, jotta lapsen keskittyminen ei herpaannu täysin.

Hyvä valaistus

Valaistus on tärkeä osa mitä tahansa huonetta, ja sen tärkeys korostuu opiskelutilassa, jossa täytyy pystyä lukemaan ja kirjoittamaan pitkiä aikoja. Valaisin voi toimia myös sisustuselementtinä, mutta sen ensisijainen tehtävä on valaista tila hyvin. Paras valaistus opiskelulle on luonnonvalo, mutta etenkään talvisaikaan luonnonvaloa ei juurikaan ole käytettävissä iltapäivisin ja iltaisin. Tämä tarkoittaa, että huoneessa on oltava hyvä yleisvalaistus, minkä lisäksi työpöydälle tai sen yläpuolelle kannattaa hankkia hyvä valaisin, joka on mielellään säädettävissä tarpeen mukaan.

Toimivat huonekalut

Tukevat ja oikean kokoiset huonekalut ovat toimivan opiskelutilan tärkein hankinta, mutta niitä kannattaa hankkia tilaan kohtuudella. Lapsi tarvitsee valaisimen lisäksi opiskelua varten pöydän, tuolin ja säilytystilaa kirjoille, kynille ja muille tarvikkeille. Jos opiskelutila on lapsen makuuhuoneessa, voi sen pyrkiä erottamaan muusta huoneesta. Tämä ei välttämättä tarkoita seiniä, vaan esimerkiksi hyllyä tai muuta kevyttä, siirreltävää elementtiä. Näin lapsella on selkeät tilat opiskelulle, nukkumiselle ja muille aktiviteeteille.

Kuinka luoda lapselle toimiva opiskelutila?

Työpöydän tulee olla sopivan korkuinen lapsen ikään ja pituuteen nähden. Sama pätee työtuoliin, joka on tärkein työpisteen hankinnoista. Olipa tuoli minkä tyylinen tahansa, sen tulee olla tukeva ja mukava ja edistää ergonomista istuma- ja opiskeluasentoa. Säädettävät tuolit ja pöydät ovat pitkäikäisyytensä vuoksi hyvä vaihtoehto.

Hauskat ja piristävät elementit

Toimivien huonekalujen lisäksi lapsen opiskelutilaan kannattaa sisällyttää myös hauskoja elementtejä. Tätä varten on syytä miettiä, millainen lapsi on ja mistä asioista hän pitää. Jos pöytä asetetaan seinän viereen, seinälle voidaan ripustaa värikkäitä ja kauniita kuvia, jotka lapsi on auttanut valitsemaan. Useat tutkimukset osoittavat, että positiivisten kuvien läsnäolo opiskeluympäristössä edistää positiivista mieltä.

Järjestys ja järjestelmällisyys

Opiskelutilassa tulee olla kaikki, mitä lapsi tarvitee opiskeluun. Tilassa on hyvä olla hyllyjä, laatikoita tai kaappeja, joihin lapsen on helppo järjestellä kaikki tarvitsemansa välineet. Kaikkien näiden tulee olla tarpeeksi matalalla, jotta lapsi ylettyy niihin itse turvallisesti.

Toimiva ja mukava opiskelutila tekee opiskelemisesta miellyttävämpää ja palkitsevampaa, ja se vaikuttaa näin suoraan lapsen opiskelumotivaatioon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Canter, Lee. Homework without tears. The Education Digest. 1988.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.