5 elokuvaa kiusaamisesta, jotka kaikkien pitäisi nähdä
 

5 elokuvaa kiusaamisesta, jotka kaikkien pitäisi nähdä

Kiusaaminen on yhä yleisempi ongelma. Tämän vuoksi halusimme jakaa tämän listan kiusaamista käsittelevistä elokuvista, jotka kaikkien pitäisi nähdä.
5 elokuvaa kiusaamisesta, jotka kaikkien pitäisi nähdä
Mara Amor López

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Mara Amor López.

Kirjoittanut Mara Amor López

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kiusaaminen on valitettavan yleinen ilmiö. Emme useinkaan ole tietoisia ongelman laajuudesta ja sen vakavista vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Tätä silmällä pitäen haluamme nyt esitellä 5 kiusaamisesta kertovaa elokuvaa, jotka kaikkien pitäisi nähdä.

Koulukiusaamista on ollut aina, mutta nykyään sosiaalinen näkyvyys on suurempaa. Lisäksi sosiaalisen median ilmestyminen on lisännyt verkossa tapahtuvaa kiusaamista. Kiusaaminen on monissa elokuvissa joko pää- tai sivujuonena.

Alla esitellyt elokuvat olisi jokaisen hyvä nähdä tiedostaakseen kiusaamisen vakavat seuraukset uhrille.

Mitä on kiusaaminen?

Kiusaamisesta on kyse silloin, kun yksi tai useampi ihminen yrittää tahallisesti aiheuttaa tuskaa, epämukavuutta tai vahinkoa muille. Tilanne aiheuttaa epätasa-arvoisen suhteen, jossa kiusaajalla on suurempi voima ja valta kuin uhrilla. Kiusaaminen toistuu jatkuvasti ajan myötä, ja se voi olla fyysistä tai verbaalista (loukkaukset, nöyryytys, kiristäminen jne.).

Tekniikan kehittymisen myötä kiusaaminen on siirtynyt myös internetiin, ja tätä kutsutaan verkkokiusaamiseksi. Kiusaaminen vaikuttaa uhrin sosiaaliseen ja henkilökohtaiseen kehitykseen. Se aiheuttaa yleensä ahdistusta, keskittymisongelmia, surua, turvattomuutta, huonoa itsetuntoa ja niin edelleen.

5 elokuvaa kiusaamisesta

Alla on lista elokuvista, jotka voivat auttaa pääsemään hieman lähemmäs tätä aihetta.

Anna hyvän kiertää (2000)

Tämän elokuvan pääpaino ei ole kiusaamisessa, mutta se on sivujuoni. Trevor on poika, joka ryhtyy “hyvän kierrättämiseen” osana tiedeprojektia. Jokaisen on tehtävä palvelus kolmelle muulle ihmiselle, näiden kolmen taas kolmelle muulle ja niin edelleen. Trevor yrittää soveltaa tätä käytäntöön tosielämässä.

Sivujuonena on Alan, Trevorin ystävä, jota luokkatoverit nöyryyttävät ja kiusaavat. Alan ei uskalla tehdä mitään sen estämiseksi. Trevor yrittää puolustaa ystäväänsä traagisin seurauksin. Elokuvassa on draamasta huolimatta erittäin hyvä sanoma.

"Precious" on elokuva kiusaamisesta.

Precious (2010)

Elokuva kertoo lukutaidottomasta ja lihavasta tytöstä, jota äiti ei rakasta, koska tyttö on saanut kaksi lasta isänsä jatkuvien raiskausten seurauksena. Äidiltään saamansa kaltoinkohtelun ja nöyryytyksen lisäksi Precious joutuu ahdistelun kohteeksi myös koulussa tilanteensa takia.

An American Girl: Chrissa Stands Strong (2009)

Elokuva kertoo tarinan Chrissasta, 11-vuotiaasta tytöstä, joka joutuu kahden luokkatoverinsa kiusaamaksi. Elokuvassa nähdään eri toimia, jotka vanhempien ja koulujen on tehtävä ongelman ratkaisemiseksi.

Bully (2011)

Bully on dokumentti, jossa näytetään erilaisia kiusaamistapauksia sekä uhrien ja näiden vanhempien näkökulmia ja kokemuksia kiusaamiseen liittyen.

Kohtaus elokuvasta Wonder.

Wonder (2017)

Tämä on yksi parhaista kiusaamista käsittelevistä (ja myös yksi eniten tuottaneista) elokuvista. Se perustuu tositapahtumiin, jotka auttavat katsojaa ymmärtämään kiusaamisongelmaa, ja välittää lisäksi sanoman poikkeuksellisesta itsensä kehittämisestä. Elokuva kertoo sopeutumisen vaikeudesta sairauden tai fyysisen epämuodostuman vuoksi.

Kiusaamisesta kertovat elokuvat

Kiusaamista käsitteleviä elokuvia on varmasti enemmänkin, mutta halusimme tällä kertaa esitellä juuri nämä viisi, sillä ne ovat parhaita aiheesta tehtyjä elokuvia. Jos haluat ymmärtää kiusattujen lasten tilannetta hieman paremmin, näistä elokuvista on apua.

Nämä elokuvat tulisi jokaisen nähdä ymmärtääkseen kiusaamisen vakavia seurauksia sen kohteeksi joutuneille lapsille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • RincoN, M. G. (2019). Bullying. acoso escolar.
  • Cerezo-Ramírez, F. (2012). Bullying a través de las TIC. Boletín Científico Sapiens Research, 2(2), 24-29.
  • Trautmann, A. (2008). Maltrato entre pares o” bullying”: Una visión actual. Revista chilena de pediatría, 79(1), 13-20. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/251070527_Maltrato_entre_pares_o_bullying_Una_vision_actual
  • Gómez, A., Gala, F. J., Lupiani, M., Bernalte, A., Miret, M. T., Lupiani, S., & Barreto, M. C. (2007). El” bullying” y otras formas de violencia adolescente. Cuadernos de medicina forense, (48-49), 165-177.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.