Lapselle laulamisen hyödyt - Äitiyden Ihme - Kasvatus
 

Lapselle laulamisen hyödyt

Lapselle laulamisen hyödyt
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapselle laulamisen hyödyt ovat moninaiset. Laulaminen esimerkiksi auttaa lujittamaan vauvan ja vanhemman välistä emotionaalista sidettä lapsen tuntiessa vanhempansa kiintymyksen laulun kautta.

Lapselleen laulavasta vanhemmasta muodostuu kiintymyksen kohde, joka luo lapselle turvan tunnetta. Hän ojentaa lapselle lujan ja tukevan käden, joka tukee tämän kognitiivista, emotionaalista, fyysistä ja aistien kehitystä.

Lapselle laulamisen hyödyt

Tuutulaulut ovat yleinen osa vauvan nukkumaanmenorutiineja. Kun vauvan on aika käydä nukkumaan, äideillä on tapana laulaa heille aivan kuin vaiston sanelemana.

Tuo laulu voi olla klassinen tuutulaulu, joskus se taas on keksitty sillä hetkellä, tai sitten se on vain rauhallinen melodia, jota äiti hyräilee pienokaisen uinahtaessa.

Lapselle laulamisen hyödyt

Tuutulaulun kuuleminen merkitsee monille lapsilleettä heidän on aika sulkea silmänsä. Heidän kehonsa tarvitsevat lepoa, ja heidän aivojensa on prosessoitava kaikki ne asiat, mitä he ovat kuluneen päivän aikana oppineet.

Mutta tuutulaulujen ei tulisi koskaan toimia verukkeena nukahtamiselle, eikä niitä pitäisi myöskään laulaa taustalla silloin, kun vauva jo nukkuu.

Jotkut lapset tottuvat tuutulaulujen kuulemiseen aina siihen pisteeseen asti, että he eivät pysty nukkumaan ilman sellaista. Ja jos he heräävät keskellä yötä, he pääsevät takaisin uneen vasta, kun joku laulaa heille.

Tässä tapauksessa äitien on harkittava vauvoilleen laulamista vain nukkumaan käymisen “johdantona”.

Sitten kun vauva alkaa nukahtamaan, laulaminen tulisi lopettaa sen sijaan että sitä jatkettaisiin kunnes vauva on nukahtanut täysin.

Tuutulaulujen vaikutus

Tuutulauluilla on tyynnyttävä vaikutus. Niiden kuuleminen on luonnostaan rauhoittavaa minkä tahansa itkukohtauksen, kiukunpuuskan tai pelon aikana, joita lapsesi saattaa kokea.

Jos vauvallasi on jokin tietty tarve, sairaus tai vaiva, niin hyvä tuutulaulu voi olla juuri se oikea lääke.

Nämä tyynnyttävät laulut ilmaisevat turvaaKun lapsi kuulee tuutulaulun, hän tietää ettei hän ole yksin. Tämän lisäksi lapsi kokee olevansa suojassa. Hän luottaa luonaan olevaan henkilöön, joka pitää hänestä huolta.

Itse asiassa monet äidit käyttävät tuutulauluja eräänlaisena kommunikaation muotona lastensa kanssa ennen kuin he ovat edes syntyneet. Äitien laulamien melodioiden rytmit ja sävelet lisäävät vauvojen emotionaalista hyvinvointia.

Tuutulaulujen rooli lapsen kehityksessä

Lapset oppivat tuutulaulujen ja päiväkotilaulujen melodioita ja sanoituksia hyvin nuoresta iästä lähtien. Tämän ansiosta he kykenevät usein muistamaan, mikä laulun osa on tulossa seuraavaksi.

Siksi tuutulaulut tutustuttavat lapset rutiinien käsitteisiin ja auttavat heitä muodostamaan turvan ja jatkuvuuden tunnetta elämiinsä. Tämä puolestaan suo heidän tuntea, että he voivat luottaa asioihin, joita heidän ympärillään tapahtuu.

Kun vauvat tarkkailevat ja kuulevat äitiensä laulua, he alkavat keräämään tietoa artikuloidun kielen tarkoituksesta. He katselevat suun muodostamia liikkeitä oppiakseen puhumisen alkeita.

Vauvat oppivat näin vokaalien ja konsonanttien ääniä sekä sitä, kuinka ne liitetään toisiinsa ajatusten ilmaisemiseksi muille. Näiden sävelmien toistaminen auttaa lapsia muistamaan kaiken keräämänsä tiedon, kun he kuulevat niitä yhä uudestaan ja uudestaan.

Lapselle laulamisen hyödyt

Tämän prosessin aikana luodut synapsit (hermoliitokset) opettavat vauvoja muodostamaan ensimmäiset äänensä. He kurlaavat, jokeltavat, ja lopulta oppivat puhumaan.

Tuutulaulut auttavat myös edistämään lasten psykomotorista kehitystä sekä kehon koordinaatiokykyä.

Kuten voit nähdä, lapselle laulamisen vaikutukset eivät ole vain lyhytaikaisia, vaan kestävät pitkälle tulevaisuuteen.

Älä siis sivuuta mahdollisuutta tukea lapsesi kehitystä tällä hyvin yksinkertaisella tavalla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.