Kummitädin vastuut - 7 esimerkkiä - Äitiyden Ihme
 

Kummitädin vastuut - 7 esimerkkiä

Kummitädin vastuut - 7 esimerkkiä
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko koskaan miettinyt, mitä ovat kummitädin vastuut, ja millaisia odotuksia vanhemmilla on kummien suhteen? Kummin tehtävänä on tietysti kummilapsen suojeleminen ja tästä huolehtiminen, mutta kummitädin rooli pitää sisällään paljon muitakin vastuita ja tehtäviä. Jos olet tai tulet olemaan tässä etuoikeutetussa asemassa, on hyvä selvittää, mitä kaikkea kummius tarkoittaa.

Kummitädiksi valituksi tuleminen tarkoittaa muutakin kuin sitä, että olet vastuussa tietyistä lapsen elämän alkutaipaleen asioista. Kummitätinä oleminen on etuoikeus, jonka nimissä saat suojella ja huolehtia lapsesta koko elämäsi ajan.

Vaikka kummius liittyykin perinteisesti tiiviisti kristilliseen perintöön, tänä päivänä kummi-sana yhdistetään myös tiettyihin täysin maallisiin asioihin, ja kummiuteen liittyy paljon muutakin kuin lapsen uskonnollisesta kasvatuksesta huolehtiminen.

Kummitädin vastuut

  • Tuen, luottamuksen ja rakkauden antaminen kummilapselle. Olet ihminen, joka tulee olemaan lapselle hyvin läheinen. Siksi sinun tulee luoda erityinen yhteys ja tarjota luottamusta. Lapsen tulee pystyä ilmaisemaan tunteensa ja ajatuksensa sinulle vapaasti. Koskaan ei tulisi olla puutetta rakkaudesta ja tuesta.
  • Aktiivinen osallistuminen lapsen elämään. Ei riitä, että olet läsnä seremoniassa, jossa sinut nimetään kummitädiksi. Sinun tulee olla läsnä myös muina lapselle erityisinä päivinä, kuten syntymäpäivinä tai koulun tapahtumissa. Älä unohda, että läheisimmät ihmiset tulevat aina olemaan lapsen muistoissa hyvin erityisillä paikoilla. Älä jätä käyttämättä tilaisuutta olla hänen kanssaan elämän tärkeinä hetkinä.
Kummitädin vastuut
  • Hyvänä roolimallina oleminen. Tulet varmasti olemaan roolimalli kummilapsellesi, ja siksi kummitätinä olemiseen on syytä suhtautua vakavasti. Kaikki lapsen lähellä tulevat luonnollisesti olemaan mallina siitä, miten maailma toimii, kun hän oppii elämään siinä ja sopeutumaan siihen. Siksi kummitädin tulee todella ottaa roolinsa omakseen – sekä lapsen että oman itsensä edun kannalta.
  • Eväiden tarjoaminen lapsen elämää varten. Yksi tehtävä on tämä, eli resurssien antaminen kummilapselle, jotta hän voisi kohdata arjen tilanteet paremmin. Esimerkiksi sinnikkyys, empatia ja tunteiden hallinta ovat välttämättömiä asioita lapsen hyvinvoinnin kannalta.

Muita kummitädin vastuita

Nyt tiedät, mitä ovat kummitädin perustehtävät. On kuitenkin muitakin asioita, jotka tulee ottaa huomioon kummin rooliin ryhdyttäessä.

  • Kiinnostuksen osoittaminen kummilapsen koulutusta kohtaan. On tärkeää, että ymmärretään koulutus kaikkina niinä ohjeina, joita lapsi saa elämänsä kuluessa. Tämä voi olla koulussa tapahtuvaa, mutta myös hengellistä, moraalista tai uskonnollista ohjeistamista. On tärkeää, että ymmärrät, mihin suuntaan lapsen vanhemmat haluavat koulutuksen etenevän. Sitten ryhdy osalliseksi ja selvitä, miten ja mitä he haluavat opettaa ja mitä arvoja he haluaisivat lapsessa luoda.
  • Vanhempien tukeminen. Älä unohda, että kaiken tekemäsi tulisi sopia kummilapsesi vanhemmille. He ovat ehdottomasti tärkeimmät hahmot lapsen kehityksen kannalta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun tulisi olla samaa mieltä ihan kaikesta, vaan sitä, että kummilapsen opastamisen tulisi olla johdonmukaista vanhempien asenteen suhteen. Muuten ristiriidat voivat saada lapsen hämmennyksiin.
  • Ehdoton kummilapsen rakastaminen. Sinun tulee olla osa hänen elämäänsä ja rakastaa häntä sellaisella tavalla, että hän ymmärtää sinun rakastavan häntä sellaisena kuin hän on, eikä siksi, mitä hän tekee. Lapsi, joka tulee rakastetuksi tällä tavalla, kasvaa hyvän itseluottamuksen ja monien positiivisten kykyjen kera. Lisäksi side välillänne vahvistuu, ja saatte vastavuoroista ja ehdotonta rakkautta.

Kummitäti on ihminen, joka tulee olemaan lapselle hyvin läheinen. Tämän vuoksi lapseen tulee pyrkiä luomaan erityinen yhteys, ja hänelle täytyy osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen. Parhaassa tapauksessa lapsi pystyy ilmaisemaan tunteensa ja ajatuksensa kummilleen vapaasti.

Kummitädin vastuut

Tätä kaikkea on kummitätinä oleminen

Vaikka kummius liittyykin perinteisesti kristilliseen perintöön ja lapsen uskonnollisesta kasvatuksesta huolehtimiseen, kummitätinä oleminen kattaa paljon muutakin. Rooliin ei tule suhtautua kevyesti. Sen tulee tarkoittaa lapselle ehdotonta rakkautta ja tukea. Potentiaalisen kummin täytyy miettiä, kuinka paljon hän on valmis olemaan läsnä lapsen elämässä ja kuinka tämä toteutetaan.

Haluamme rohkaista kaikkia kummitädiksi ryhtymistä harkitsevia, sillä kyseessä on etuoikeus, johon kannattaa tarttua, jos mahdollisuus tulee eteen. Kummitädin vastuut ovat vain yksi osa sitä, mitä lapselle läheisenä oleminen tarkoittaa.

Ajan ja suuren ja ehdottoman rakkauden kautta kummitäti pystyy olemaan yksi kummilapsensa elämän tärkeimmistä henkilöistä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.