Kuinka toimia, kun lapsella on liikaa leluja? - Äitiyden ihme
 

Kun lapsella on liikaa leluja

Kun lapsella on liikaa leluja
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 syyskuuta, 2018

Oletko huomannut, että lapsesi ei ole lahjoja saadessaan enää yhtä innoissaan kuin aikaisemmin? Tai että lapsella on liikaa leluja, ja hän kyllästyy niihin nopeasti? Tuntuuko sinusta, että nykyajan lapset eivät osaa käyttää mielikuvitustaan?

Jos vastasit useampaan kysymykseen kyllä, tiedät liiallisen lahjojen ja tavaroiden määrän olevan tämän päivän lasten todellisuutta. Lapset hukkuvat suuriin tavaramääriin, ja etenkin juhlakausina tavaraa kertyy kasoittain. On tärkeää pohtia asiaa syvemmin. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä, kuinka toimia, kun lapsella on liikaa leluja.

Lapsi ja lelut

Milloin lapsella on liikaa leluja?

Äiti tilaa lapselleen posliininuken, isovanhemmat leikkikeittiön ja toiset isovanhemmat leluauton. Unohtamatta enon lapselle hankkimia luistimia ja tädin tuomaa muovailuvahapakettia.

Esimerkkitapauksessa lapsi vastaanottaa jo viisi lahjaa eri tahoilta, ja saattaa saada niitä vielä lisää ystäviltään ja muilta sukulaisilta. Suuret tavaramäärät haittaavat lapsen keskittymiskykyä ja vähentävät mielikuvituksen käyttöä. Lapsi saattaa myös turhautua helpommin. Kun lapsi saa haluamansa tavaran joka tapauksessa, hän ei opi arvostamaan sen saamiseksi nähtyä vaivaa.

Pahinta on, että tällainen käytös on alkanut yleistyä yleisen kulutusmyönteisyyden vuoksi. Lapset olettavat saavansa kalliita lahjoja ja leluja vuoden jokaisena päivänä.

Joskus annamme lapselle lahjoja hyvittääksemme asioita. Saatamme esimerkiksi ajatella, että lahjat korvaavat huomionosoitukset. Tällainen käyttäytyminen voi kuitenkin olla hyvin haitallista lapsen kehitykselle.

Kun lapsella on liikaa leluja

Joulu, syntymäpäivät ja muut juhlapäivät

Vaikka ongelmaa esiintyy läpi vuoden, korostuu suurten lelumäärien pulma etenkin pyhä- ja juhlapäivinä, kuten esimerkiksi lapsen syntymäpäivinä.

Lapsen läheisten tulee muistaa, että lahjojen liiallinen antaminen ei tarkoita samaa kuin hellyydenosoitukset. Hellyyttä tulisi osoittaa päivittäin eri tavoin ja elein.

Neljän lahjan sääntö on tapa, johon aikuisten olisi hyvä sitoutua. Asiantuntijoiden suosituksen mukaan neljä lahjaa on sopiva määrä lapselle. Neljän lahjan sääntö edellyttää seuraavien kriteerien noudattamista:

  • Yhden lahjan tulisi olla sellainen asia, mitä lapsi todella tarvitsee.
  • Toinen lahja voi olla sellainen asia, jota lapsi todella haluaa – kuten esimerkiksi lelu.
  • Kolmas lahja on jotain, mitä lapsi voi pukea päälleen, kuten vaate tai asuste.
  • Neljännen lahjan tulisi edistää lapsen lukutaitoa.

Äiti ja poika

Lapselle annettavien lahjojen määrän pienentäminen kerrasta ei tule olemaan helppoa. On tärkeä selittää perheenjäsenille, sukulaisille ja ystäville, että lapsen tulee oppia arvostamaan sitä, mitä hänellä jo on, ja osata nauttia esineistä luonnollisella tavalla. Luonnollinen tapa tarkoittaa tässä yhteydessä lapsenomaista tapaa pitää hauskaa. Lapsi, jos joku, osaa pitää hauskaa ja olla iloinen.

Aikuisten tulisi keskittyä suojelemaan erityisesti lapsen viattomuutta ja hänen kykyään pitää hauskaa, sillä etenkin ilo on lapsuuden tunnusomaisimpia piirteitä. Lapsen tulisi saada ja osata leikkiä myös ilman leluja, emmekä saisi ottaa tätä kykyä lapselta pois.

Tunteakseen olonsa rakastetuksi, lapsi tarvitsee ainoastaan aikaamme. Itsensä rakastetuksi tunteminen auttaa lasta kasvamaan terveeksi ja onnelliseksi aikuiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.