Myös isänpuoleinen isoäiti on tärkeä lapsenlapsille - Äitiyden Ihme
 

Myös isänpuoleinen isoäiti on tärkeä lapsenlapsille

Myös isänpuoleinen isoäiti on tärkeä lapsenlapsille
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 05 elokuuta, 2018

Isänpuoleinen isoäiti on tärkeä hahmo lapsenlapsen elämässä, kuten äidinkin puoleinen, sillä häneltä lapsi saa erityistä viisautta ja opastusta.

Moni vanhempi kääntyy isovanhempien puoleen, jotta saisi apua lastensa kasvatukseen. Pitkät työpäivät, uupumus, kotona odottavat vastuut ja sairastelujaksot ovat vain eräitä niistä monista syistä, joiden vuoksi isoäidit ja -isät ovat suureksi avuksi lastenlasten kasvatuksessa.

Monissa perheissä on kuitenkin erityisesti äidinäidin roolina olla se tärkeämpi isoäiti. Entä sitten isänpuoleinen isoäiti – mikä hänen roolinsa yleensä on?

Isänäidin tärkeä rooli lastenlasten elämässä

Erinäisistä syistä isänäidin roolista on tullut monissa perheissä toissijainen äidinäidin osaan verrattuna. Hän on miehen äiti ja äidin anoppi. Lapset kuitenkin usein jäävät paitsi mahdollisuuksia viettää runsaasti aikaa tämänpuoleisen isoäitinsä kanssa, ja nyt pohdimme asiaa tarkemmin.

Tämä aihe on ollut tutkijoidenkin mielenkiinnon kohteena. Jotkut tutkimukset esittävät, että isänpuoleisen isoäidin läsnäololla on erilaiset vaikutukset lasten elämässä kuin äidinpuoleisen. Tarvitaan kuitenkin lisää tietoa näistä asioista, jotta kyseisten tutkimusten hypoteesit voitaisiin osoittaa tosiksi.

Olipa totuus tutkimuksista mikä tahansa, voidaan sanoa että ei ole epäilystä siitä, etteikö sekä äidin- että isänäidillä olisi merkittävä side lastenlapsiin. Pidä siis tämä mielessäsi, kun mietit, olisikohan lasten aika taas nähdä isovanhempiaan!

isoäiti ja lapsenlapsi

Konflikteja äidin- ja isänäidin välillä?

Se taipumus, joka vanhemmilla on jättää lapset äidinäidin hoiviin, voi johtaa konfliktiin ja mustasukkaisuuteen toiselta puolelta sukua. Joissakin tapauksissa tämä voi jopa johtaa ongelmiin pariskunnan keskeisessä suhteessa.

Äitinä kannattaa olla tietoinen siitä, että suhteesi anoppiisi voi vaikuttaa siihen, mitä lapsesi tuntevat tai ajattelevat isänäidistään.

Jos et tule anoppisi kanssa toimeen kovin hyvin, lapsesi voivat myöskin torjua isänsä äidin. Nuoret lapset voivat jopa pelätä isoäitiään.

Hyvän suhteen ylläpitäminen isänpuoleiseen isoäitiin – miten se tapahtuu?

Jos et ole tyytyväinen tilanteeseen anoppisi kanssa, on tärkeää lähestyä tätä asiaa järkevällä tavalla. Ota huomioon seuraavat seikat:

  • Ei ole hyvä idea pakottaa lapsia suhteeseen toisen isoäidin kanssa – anna heidän kehittää kiintymystä isänpuoleiseen isoäitiin luonnollisella tavalla.
  • Älä kommentoi negatiivisesti anoppiasi lastesi edessä.
  • Anna lastesi asettaa omat rajansa suhteessa isovanhempiinsa.
  • Äitinä ja kumppanina yritä pitää avointa ja positiivista suhdetta yllä anoppiisi. Lapsesi oppivat sinun esimerkistäsi.
  • Suunnittele aktiviteetteja, joihin voit ottaa hänet mukaan, kuten esimerkiksi puistoon meneminen tai erityinen ateria.
  • Kun vain mahdollista, anna hänen auttaa sillä tavalla kuin hän haluaa. Kenties hän haluaa hoitaa lapsia aina silloin tällöin tai auttaa rahallisesti. Tämä auttaa häntä tuntemaan itsensä hyödylliseksi ja rakastetuksi.
isoäiti ja vauva

Isänpuoleinenkin isoäiti on lapsille tärkeä

Ei ole mitään syytä jättää isänpuoleista isoäitiä pois lastesi kasvatuksesta. Se side, jonka lapset muodostavat isovanhempiinsa, voi muokata heidän kehitystään ja suhteita muihin ihmisiin tulevaisuudessa.

Ajan viettäminen tämänpuoleisen isoäidin kanssa on myös loistava tapa vahvistaa lasten suhdetta isäänsä.

Muista, että isoäidin rakkaus lapsenlapsia kohtaan on hyvin samanlaista kuin ne tunteet, joita hänellä on poikaansa kohtaan, joka nyt on isä omille lapsilleen.

Äitinä sinä voit ymmärtää tämän siteen ja pystyt auttamaan sen kehittämistä parhaalla mahdollisella tavalla.

Rohkaise läheistä suhdetta lastesi ja isoäidin välillä, joka perustuu molemminpuoliseen kunnioitukseen. Hän ei ole vain miehesi äiti, vaan myös isoäiti sinun lapsillesi.

Se side, joka lapsella on isoäidin kanssa, ei ole ainoastaan luonnollinen ilmiö. Joskus sinun on syytä auttaa sen kehittymistä. Isoäidit eivät myöskään ole korvikkeita äideille.

Siitä huolimatta, kunhan vanhemmat ovat samaa mieltä, on hyvä että he viettävät aikaa lastenlastensa kanssa. Näin he pystyvät luomaan suhteen, joka ulottuu pidemmälle kuin yhteisiin geeneihin.

Isoäidit pystyvät itsekin edistämään positiivisen suhteen rakentumista. Heidän tulisi välttää olemasta vastaan vanhempien päätöksiä, vaikka olisivatkin eri mieltä siitä, kuinka lasta tulisi kasvattaa.

Pidä mielessä äitinä se, että jokainen isoäiti on ainutlaatuinen, eikä kukaan muu voi korvata häntä. Vanhempien tulisi nähdä vaivaa sen varmistamiseksi, että lapset viettävät aikaa kummakin puoleisen isoäidin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.