Äiti, nämä asiat haluan oppia sinulta - Äitiyden Ihme
 

Äiti, nämä asiat haluan oppia sinulta

Äiti, nämä asiat haluan oppia sinulta
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Äiti, haluan kiittää sinua sydämeni pohjasta kaikesta siitä, mitä olet tehnyt vuokseni. Olet huolissasi tulevaisuudestani ja siksi panostat opintoihini ja haluat minun tekevät samoin. Haluat, että saan kaikki parhaat mahdollisuudet elämässä. Mutta nyt ei ole oikea hetki murehtia työmarkkinoiden tilanteesta, nimittäin sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä minä todella haluan oppia sinulta.

Sinä olet epäilemättä juuri paras äiti, jonka voisin itselleni toivoa. Olen niin kiitollinen siitä, että minut on siunattu maailman parhaalla äidillä. On kuitenkin jotain, minkä toivoisin sinun pitävän mielessäsi. Lapsuuteni ei kestä ikuisesti – se on vain pieni hetki, harvinainen ja ainutlaatuinen. Ja kun se on ohi, takaisin ei ole paluuta.

Siksi minusta tuntuu toisinaan painostavalta. Välillä minusta tuntuu, että murehdit liikaa akateemisesta koulutuksestani, vaikka koulutus ei suinkaan ole ainoa kehitykseeni vaikuttava asia.

Ole kiltti, äläkä pahoita mieltäsi. Haluan sinun vain tietävän, miltä minusta tuntuu. Vilpitön mielipiteeni on, että toisinaan unohdat sen, mikä on todella tärkeintä kasvaessani. Totta kai sinun täytyy ajatella myös tulevaisuuttani. Mutta niin tehdessäsi, ole kiltti, äläkä unohda minua tässä hetkessä.

Äiti, nämä asiat haluan oppia sinulta

Äiti, nämä asiat haluan oppia sinulta

Äiti, on niin paljon asioita, jotka haluan oppia sinulta. Ja parasta on se, että pääsen nauttimaan niistä asioista sinä vierelläni. Minun tarvitsee ainoastaan viettää aikaa kanssasi, tarkkailla tekemisiäsi ja valintojasi, jotka teet päivittäin. Sinä olet paras esimerkki ja roolimalli, jota seurata.

Haluan vain oppia olemaan hyvä ihminen. Toivon, että minusta kasvaa huomaavainen, antelias ja myötätuntoinen aikuinen. Aivan kuten sinä, äiti. Sitä minun sydämeni todella halajaa. Haluan oppia kohtaamaan elämän vaikeudet ja tilanteet sinun vilpittömyydelläsi.

Sinä olet itsenäinen, yritteliäs ja onnellinen. Olet maagisin ja nerokkain ihminen, jonka olen koskaan tavanut. Ja minä haluan kasvaa juuri kaltaiseksesi. Unelmoin siitä, että perin positiivisen ja innovatiivisen mielesi sekä optimistisuutesi, jolla kohtaat kaikki elämän eteesi heittämät haasteet.

Arvostan kärsivällisyyttäsi, sitkeyttäsi, määrätietoisuuttasi ka periksiantamattomuuttasi. Haluan itselleni nuo kaikki samat luonteenpiirteet. Silloin sillä ei ole merkitystä, mitä elämä asettaa polulleni. On ainoastaan väliä sillä, että sieluni on nöyrä ja sydämeni vilpitön. Ja noita asioita koulu ei voi minulle opettaa. Vain sinä voit jättää minulle tuon perinnön. Ja niin sinä teetkin, joka ikinen päivä.

Määrätietoisuus – se on se sana! Kyky uskaltaa jahdata unelmiaan ja arvostaa intohimojaan, silloinkin, kun ne vaikuttavat hulluilta tai mahdottomilta. Aivan kuten sinä aina sanot, ansaitsemme toteuttaa unelmamme. Sinä opetat minut uskomaan ihmeisiin, joten minä tiedän kohtaavani niitä myös omalla polullani.

Tarvitsemiani oppeja ei opeteta luokkahuoneessa

Asioita, jotka todella haluan oppia, ei opeteta koulussa, vaan ne voin oppia ainoastaan kotona. Tämän kaltainen oppiminen on täysin ilmaista ja se tapahtuu aivan silmiemme edessä, huomaamattamme arjen keskellä. Se on spontaania ja luonnollista.

Äiti, nämä asiat haluan oppia sinulta

Äiti, minä haluan ainoastaan oppia olemaan onnellinen. Se on polku, jota minun täytyy seurata saadakseni hyvän tulevaisuuden. Tietenkin myös koulutus on tärkeää, ja tiedän opiskelun merkitsevän paljon. Mutta usko minua, rakas äiti, onnellisuus on oikea kohtaloni. Ja lapsuuteni johdattaa minut tuolle polulle.

Haluan sinun opettavan minua rentoutumaan ja olemaan rauhallinen. Vain silloin pystyn kulkemaan läpi elämän haasteiden samalla arvokkuudella ja tyylillä kuin sinä. Haluan oppia nousemaan takaisin jaloilleni ja taistelemaan vastaan kohdatessani haasteita. Haluan oppia virheistäni, yrittää uudelleen ja uudelleen, antamatta pelolle valtaa.

Sinä olet paras opettaja opettamaan minulle kiitollisuuden jalon taidon. Ja siksi haluan antaa sinulle päättymättömän kiitollisuuteni ponnisteluistasi, uhrauksistasi ja omistautumisestasi. Sinä teet tuon kaiken äitiyden nimissä. Sinun esimerkistäsi opin, että voin aina jatkaa eteenpäin. Osoitat minulle, että minun tulee aina antaa kaikkeni, kun on kyse rakkaudesta – ehdottomasta, epäitsekkäästä rakkaudesta.

Äiti, paras perintö, jonka voit minulle jättää, ei liity millään tavalla rahaan. Paras sijoitus, jonka voimme tehdä, on viettää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä. Se, mitä haluan oppia sinulta, ei liity millään tavalla kielten opiskeluun, maantietoon tai kemiaan. Haluan vain oppia olemaan hyvä ihminen. Haluan tuntea oloni kokonaiseksi. Haluan olla onnellinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.