Kummien tärkeä rooli lapsesi elämässä - Äitiyden Ihme
 

Kummien tärkeä rooli lapsesi elämässä

Kummien tärkeä rooli lapsesi elämässä
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On olemassa ihmisiä, jotka jättävät pysyvän jäljen meihin ja lapsiimme. Luonnollisesti isovanhemmilla, tädeillä, sedillä ja serkuilla on paikkansa lastemme elämissä, mutta on myös ihmisiä, jotka vain päätämme sisällyttää perheisiimme. Tässä kirjoituksessa käsittelemme kummien tärkeyttä lapsille.

Vanhempina haluamme aina olla tukemassa lapsiamme ja varmistaa, että he saavat kaiken tarvitsemansa. Huolehdimme heidän henkisestä hyvinvoinnistaan. Kiinnitämme huomiota asioihin ja ihmisiin, jotka heitä ympäröivät.

Suurin toiveemme on, että missä ikinä lapsemme ovatkaan, he ovat hyvien ihmisten ympäröiminä. Tästä toiveesta kumpuaa perhesiteiden vahvistamisen tärkeys.

Puhumme nyt kahdesta ihmisestä, jotka monet vanhemmat valitsevat perinteen mukaan lastensa ristiäisiä varten. Useimmiten valitsemme kaksi kummia: yhden miehen ja yhden naisen.

Heidän ei välttämättä tarvitse olla naimissa oleva pari tai edes romanttisesti tekemisissä keskenään. Heillä pitäisi sen sijaan molemmilla olla resurssit ja halu olla mukana lapsen elämässä samalla tavalla kuin kuka tahansa perheenjäsen on.

Mikä on kummin rooli lapsen elämässä?

Kummilla on tärkeä rooli kasteessa

Uskonnollisesta näkökulmasta kummien vastuulla on varmistaa, että heidän kummilapsensa kasvatetaan kristillisten periaatteiden mukaan. Tähän he sitoutuvat lasten kastamisen hetkellä.

Kummien rooli lapsen elämässä on ohjata lasta uskonnon polkua pitkin juuri niin kuin esi-isämme ja kirkko ovat opettaneet menneisyydessä.

Totuus on kuitenkin se, että kummina olemisen ei pitäisi rajoittua uskonnolliseen ohjaukseen. Useimmissa tapauksissa kummivanhemmat valitaan toimimaan vähän kuin kakkosvanhempina; tukiverkostoksi pikkuiselle sekä sille teini-ikäiselle ja aikuiselle, joksi pikkuinen kasvaa tulevaisuudessa.

Kummiksi valituksi tuleminen on suuri kunnia, mutta se on myös valtava vastuu.

Tavallisesti vanhemmat valitsevat lapsensa kummit ystävyyden, vastavuoroisuuden tai jopa sosiaalisen painostuksen perusteella. Joissakin tapauksissa nämä ovat ihan käypiä syitä. Mutta kun tulee aika valita lapsen kummivanhemmat, kannattaa kysyä itseltään, pystyvätkö valitsemasi ihmiset oikeasti takaamaan sen, mitä itse haluaa lapselle.

Kummien tulisi olla ihmisiä, joihin voimme todella luottaa ja jotka ovat totisesti valmiita ja halukkaita ottamaan vastaan vastuun elinikäisestä sitoutumisesta osaksi lapsen elämää.

Toisinaan ideaalein valinta on joku, joka on jo valmiiksi osa perhettä tai joku, jonka ystävyyden tiedät kestävän ajan koettelemukset.

Ihanteellisten kummien piirteitä

Millainen on hyvä kummi

Kun kysyin vanhemmiltani, millä perusteella he valitsivat kummini (kaksi ihmistä, jotka vielä tänä päivänäkin ovat tärkeässä roolissa elämässäni) äitini ja isäni vastasivat, että he tiesivät molempien olevan oikeasti ihailtavia ihmisiä. Tässä on joitakin sellaisia piirteitä, joita kummeilla tulisi olla:

  • Heidän tulisi pitää lapsista – ilman pienintäkään epäilystä. On ihan totta, ettei pikkuisemme ole ikuisesti lapsi, mutta empatia, arvostus ja perheside alkavat, kun poikamme tai tyttäremme on vasta lapsi.
  • Varmista, että valitsemasi henkilö on uskollinen. Jos kyseessä oleva ihminen on jo osoittanut olevansa uskollinen sekä hyvinä aikoina että silloin, kun meno käy raskaammaksi, voit olla varma siitä, että sama pätee oman lapsesi kanssa.
  • Kasteen hetkellä kirkolla on tiettyjä vaatimuksia, joihin kummien pitäisi pystyä vastaamaan. Jos haluat kirkkokasteen, ota etukäteen selvää, mitä nämä vaatimukset ovat ja varmista, että tulevat kummivanhemmat täyttävät ne.
  • Yhteiset tavoitteet ja visio. Vaikkei tämä olekaan pakollista tai ratkaisevaa, on tärkeää, että pikkuisesi kummit jakavat samat arvot ja intressit, jotka haluat itse välittää lapsellesi.

Jos lapsesi kummien valitseminen tuntuu vaikealta, muista tämä: sinun tulee valita sellaisten ihmisten joukosta, joiden luotat ilman epäilystäkään huolehtivan lapsesi hyvinvoinnista ja koskemattomuudesta, mikäli joskus et jostain syystä olekaan itse paikalla tätä varten.

Jos suot lapsellesi mahdollisuuden hyviin kummivanhempiin, hän oppii totisesti arvostamaan ihmisiä, jotka ovat häntä lähimpinä. Lapsesi tietää, että valitsit kaksi ihmistä, jotka ovat luotettavia ja joihin hän voi turvautua, jos et itse voi olla läsnä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.