Etäopiskelu: Verkko-opintojen plussat ja miinukset - Äitiyden Ihme
 

Etäopiskelu: Verkko-opintojen plussat ja miinukset

Etäopiskelu kiinnostaa ihmisiä ympäri maailman yhä enemmän. Opiskelun muoto, joka aikoinaan alkoi kirjekursseina, on nyt laajentunut suureksi valikoimaksi erilaisia tapoja kartuttaa tietoa ja oppia.
Etäopiskelu: Verkko-opintojen plussat ja miinukset
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 26 huhtikuuta, 2019

Etäopiskelu on loistava vaihtoehto heille, jotka haluavat oppia uusia taitoja ja kartuttaa tietojaan, mutta eivät syystä tai toisesta pysty tai halua osallistua lähiopiskelutunneille. Teknologian nopean kehittymisen ansiosta instituutioilla on mahdollisuus tarjota verkkopohjaisia korkealaatuisia kursseja kaikilla koulutustasoilla.

Toisille etäopiskelu on joustava ja tehokas tapa osallistua opetukseen, mutta kaikille tämä opiskelumuoto ei sovi. Tässä artikkelissa tarkastelemme verkko-opiskelun ja virtuaalisten oppilaitosten hyviä ja huonoja puolia. Etäopiskelua tarjoavat tahot jakavat opetussisältöä ääni-, video- ja tekstimateriaalina ja mahdollistavat kommunikoinnin opettajien ja muiden opiskelijoiden kesken erilaisissa virtuaalisissa foorumeissa.

Mitä etäopiskelu on?

Internet mahdollistaa verkko-opiskelun mahtavalla tavalla. Opiskelijat pääsevät käsiksi kurssien ja opetusohjelmien opetusmateriaaliin tablettien, kannettavien tietokoneiden, pöytäkoneiden ja jopa älypuhelimien avulla. 

Analysoitaessa tätä kasvavaa trendiä, voidaan todeta, että verkko-opiskelumahdollisuudet ja -alustat ovat kolminkertaistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä mahdollistaa verkko-opiskelun laajenemisen yhä enemmän. Verkko-opiskeluna voi opiskella esimerkiksi ylioppilastutkintoon vaativia opintoja, kuin sen jälkeenkin tarvittavia opintoja.

Yliopistojen ylläpitämät verkko-opiskelukurssit on usein yhdistetty perinteisiin oppitunneilla tapahtuviin kursseihin. Näiden lisäksi on tarjolla loputon valikoima valinnaisia kursseja erityisiä taitoja varten.

Etäopiskelun selkeät edut

Kuten minkä tahansa asian kanssa, myös tässä ihminen on vapaa valitsemaan haluamansa polun kulkea. Heille, joilla on vaikeuksia yhdistää opiskelu ja oma aika tai paikka, etäopiskelu tarjoaa hyvin vetoavan vaihtoehdon:

  • Joustavuus: Vaikka moni koulutusinstituutio yrittääkin tarjota mahdollisimman laajan aikataulun, on kuitenkin opiskelijoita, joille tällainen rajoitettu aikataulu ei sovi.
  • Joskus oppitunnin väliin jättänyt tietää, että kurssimateriaalin ymmärtämisen kannalta tärkeän asian ohittaminen voi johtua kankeista aikatauluista.
Etäopiskelu on joustava tapa opiskella

Joillekin kokoaikaisesti opiskeleville luotu aikataulu voi sen sijaan olla liian hidas. Molemmissa tapauksissa etäopiskelu tarjoaa ratkaisun, mitä tulee opiskeluaikatauluihin.

  • Etäopiskelu on täydellinen vaihtoehto lapsen vanhemmalle. Äidiksi tulemisen jälkeen moni nainen joutuu lykkäämään opintojaan toistaiseksi.
  • Kun on lapsia, voi olla mahdotonta löytää hiljaista aikaa opiskelulle. Verkkokurssit ja -ohjelmat mahdollistavat opiskelijoiden pysyvän opiskelutahdissa mukana, vaikka tällaisia haasteita olisikin.
  • Sopii ammattilaiselle, joka haluaa erikoistua. Jokaisella, joka haluaa etäopiskella, on oma syynsä siihen. Joku saattaa jo olla ammattilainen omalla alallaan, mutta haluaa kehittää omia taitojaan tietyllä alueella. Jollekin toiselle kasvokkain tapahtuville oppitunneille osallistuminen ei onnistu logistisista syistä.

Yksi suuri väestöryhmä, joka valtaa virtuaalisia luokkahuoneita, on nuoret, jotka ovat joutuneet hylkäämään opintonsa työn takia. Tällaisissa tapauksissa virtuaalinen tutkinto on loistava vaihtoehto.

Mitkä ovat verkko-opiskelun haittapuolet?

Kuten voimme huomata, verkko-opiskelulla on runsaasti etuja, mutta sillä on myös haittapuolensa. Voisiko olla niin, etäisyys itsessään on etäopiskelun miinuspuoli? Historiallisesti katsoen, tämä on ollut aspekti, jota virtuaaliopiskelussa on kritisoitu kaikista eniten, vaikkakin maantieteelliset esteet on käytännössä ylitetty teknologian mukanaan tuomien hyötyjen ansiosta.

Kaikki kurssit tai tutkinnot eivät kuitenkaan ole suoritettavissa verkossa. Toisin sanoen, kaikki kurssit eivät tarjoa videokonferensseja, chattipalstoja tai virtuaalisia luokkahuoneita. Toisaalta on myös kursseja, joiden suoritukseen vaaditaan ainakin yksi kasvokkain tapahtuva tapaaminen kuukaudessa, joka vie hieman pois virtuaalisen opiskelun taikaa.

Pienen lapsen äidin voi olla vaikeaa löytää opiskeluaikaa

Ehkäpä yksi etäopiskelun suurimmista haittapuolista on se, että sinun tulee itse olla vastuussa omasta opiskelustasi. Kun et voi olla suoraan yhteydessä professoriin, joka auttaisi sinua ongelmissasi, saatat turhautua. Tämä saattaa saada jotkut opiskelijat luovuttamaan opintojensa suhteen täysin.

Kuten minkä tahansa uuden hankkeen edessä, plussien ja miinuksien pohtiminen saattaa säästää sinulta aikaa ja rahaa. Etäopiskelun kuitenkin alati yleistyessä, tämä vaihtoehto on koko ajan monipuolisempi ja hyväksytympi tapa opiskella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.