9 tärkeintä arvoa, jotka on hyvä opettaa lapselle
Vanhempien pääasiallinen tehtävä on rakastaa ja kasvattaa lastaan. Vanhempien tulee olla lapsensa tukena ja neuvonantajana, vaikka tämä ei aina olisikaan vanhempiensa kanssa samaa mieltä asioista. Vanhempien on myös tärkeä opettaa lapselleen arvoja. Tässä artikkelissa esittelemme yhdeksän tärkeintä arvoa, joiden avulla lapsi oppii kohtaamaan maailman terveellä tavalla.
On todistettu, että lapset oppivat muiden antamasta esimerkistä. Jos siis vanhemmat haluavat lapsesta kasvavan vastuuntuntoisen, rehellisen ja ystävällisen aikuisen, heidän täytyy näyttää tälle oikeanlaista mallia. Ei ole järkeä yrittää opettaa lasta käyttäytymään tietyllä tavalla, jos hän ei näe vanhempiensa käyttäytyvän vastaavalla tavalla.
9 tärkeintä arvoa lapselle opetettavaksi
Rehellisyys
Rehellisyys on yksi niistä perustavanlaatuisista arvoista, joita lapselle on tärkeä opettaa jo hyvin varhaisessa iässä. Joskus lapsi saattaa valehdella tai peitellä tekemisiään välttyäkseen rangaistukselta. Vanhempien on tärkeä keskustella lapsensa kanssa totuuden kertomisen tärkeydestä.
Jos huomaat lapsesi valehtelevan, on aika istua alas ja keskustella asiasta. Kysy lapselta, miksi hän valehtelee, ja kerro, että valheilla on aina negatiivisia seurauksia.
Suvaitsevaisuus
Ihmisten tulee olla suvaitsevaisia toisten ajatuksia ja näkemyksiä kohtaan, vaikka ne eriäväisivätkin omista. Jos maailmassa olisi enemmän suvaitsevaisuutta, emme kohtaisi niin runsaasti ongelmia.
Opettamalla lasta suvaitsevaiseksi, autat häntä hyväksymään ja kunnioittamaan muita ihmisiä sekä keskustelemaan ja välttämään väkivaltaa. Hän oppii, että hänen oma mielipiteensä on yhtä arvokas kuin muiden mielipiteet. Suvaitsevainen lapsi myös osaa leikkiä muiden kanssa ilman riitelyä, vaikka hän olisikin näiden kanssa eri mieltä asioista.
Kunnioitus
Ensimmäisiä asioita, joita lapselle on tärkeää opettaa, on muiden ihmisten kunnioittaminen. Tämän arvon oppiminen on tärkeää yhteiskuntaan sopeutumisen kannalta.
Lapsen tulee myös oppia, että hän ei saa korottaa ääntään tai sanoa vastaan töykeästi. Hänen on myös tärkeä kunnioittaa kodin omia sääntöjä.
Vastuullisuus
Vastuuntuntoiseksi oppiminen auttaa lasta monin tavoin. Vastuullisuus auttaa lasta hoitamaan omat velvollisuutensa niin koulussa kuin kotonakin. Jotta lapsi voi oppia vastuulliseksi, on tärkeää tehdä hänelle selväksi, mitä hänen velvollisuutensa ovat, ja varmistaa, että ne tulevat hoidetuksi.
“Arvosi kertovat siitä, kuka sinä todella olet. Identiteettisi on arvojesi summa. ”
– Assegid Habte
Hyvyys
Jokainen vanhempi haluaa, että oma lapsi olisi hyvä ja reilu toisia kohtaan. Jotta lapsesta voi kasvaa hyvä aikuinen, täytyy hänen oppia empaattisuutta. Selitä siis lapselle, kuinka tärkeää on osata asettua toisen ihmisen asemaan. Olemme kaikki ihmisiä, ja jokaisella meistä on omat syymme toimia kuten toimimme.
Ystävällisyys
Lapsen tulee oppia olemaan ystävällinen muita ihmisiä kohtaan. Meillä kaikilla on huonoja päiviä, jolloin olemme pahalla tuulella, mutta ne eivät ole tekosyy purkaa huonoa oloa muihin ihmisiin.
Ihmisen on tärkeää olla kohtelias ja ystävällinen. Lapsen on lisäksi opittava lukemaan tilanteita ja osattava käyttäytyä niissä vaaditulla tavalla. Joskus pelkkä hymy riittää muuttamaan sen, miten ongelmat nähdään.
Sinnikkyys
Lapsen on tärkeä omaksua hyviä tapoja. Hyvien tapojen oppiminen voi olla aluksi hankalaa, ja niiden opettelu vaatii sinnikkyyttä. Lapsen on hyvä oppia asettamaan itselleen rajoja ja oppia, että aina ei voi tehdä, mitä haluaa. Tällä tavoin lapsi kehittyy kypsemmäksi ja määrätietoiseksi.
Itsetunto
On erittäin tärkeää, että lapsi hyväksyy itsensä. Koska vanhemmat ovat lapsen roolimalleja, tulisi heidän näyttää hyvää esimerkkiä. Heidän tulee opettaa lasta rakastamaan itseään ja olemaan sietämättä tietynlaista käytöstä muilta ihmisiltä. Kenelläkään ei ole oikeutta kohdella toisia huonosti tai saada toista tuntemaan oloaan alempiarvoiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Candro, V. I. K. T. O. R. (2009). Valores morales para niños. http://imagenes.mailxmail.com/cursos/pdf/7/valores-morales-ninos-26917.pdf
- Fragoso Fernández, E., & Canales Rodríguez, E. L. (2009). Estrategias educativas para la formación en valores desde la educación informal de la familia. Educere, 13(44), 177-185. http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1316-49102009000100021
- Haydon, G. (2003). Enseñar valores: un nuevo enfoque (Vol. 39). Ediciones Morata.
- Schiller, P., Bryant, T., & Caso, J. (2001). Cómo enseñar los valores a los niños.