Kuinka opettaa lapselle monimuotoisuuden kunnioittamista?
 

Kuinka opettaa lapselle monimuotoisuuden kunnioittamista?

Kuinka opettaa lapselle monimuotoisuuden kunnioittamista?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Elämme maailmassa, joka on täynnä erilaisia kansallisuuksia, uskontoja, uskomuksia, fyysisiä piirteitä, tunteita, arvoja ja toimintatapoja. Lapsille onkin tärkeä opettaa monimuotoisuuden kunnioittamista. Kaikki ihmiset ovat erilaisia, omia yksilöjään, mutta toimimme kuitenkin yhdessä muiden kanssa.

Yhdenvertaisuuden opettaminen

Jotta voit opettaa lasta kunnioittamaan erilaisuutta, ensiksi sinun tulee opettaa hänelle, mitä tarkoittaa yhdenvertaisuus. Poista kaikki lapsen stereotypiset ajatusmallit ja ohjaa häntä suvaitsemaan toisten ihmisten epäkohtia.

Sinun on tärkeää tehdä lapselle selväksi, että olemme kaikki samanlaisia, koska olemme kaikki ihmisiä, olimme sitten vaaleita, tummia tai intialaisia.

Kuinka opettaa lapselle monimuotoisuuden kunnioittamista?

Kaikenlaisten ihmisten arvostaminen on monimuotoisuuden kunnioittamista

Opeta lapselle, kuinka arvostaa ja kunnioittaa ihmisiä hänen ympärillään sekä neuvo häntä, kuinka taistellaan sukupuolierottelua vastaan ja puolustetaan sukupuolten välistä tasa-arvoa. Lapsen tulee oppia, että jokaisen henkilön roolilla (esimerkiksi menneisyyden määrittämän opin mukaisella) tai seksuaalisella suuntautuneisuudella ei ole merkitystä.

Voit ohjata lasta kunnioittamaan monimuotoisuutta myös kannustamalla lasta solmimaan ystävyyssuhteita eri kulttuureista ja uskonnoista oleviin henkilöihin. Voit myös kertoa lapselle, kuinka kunnioitat jotakin ihmisenä, vaikka hänellä onkin joistain asioista erilaisia ajatuksia tai uskomuksia.

Lapsen pitää oppia kunnioittamaan ikätovereitaan, eikä heitä tulisi määritellä rumiksi tai söpöiksi, laihoiksi tai lihaviksi, seksikkäiksi tai epäseksikkäiksi. Todellisuudessa tällaisilla piirteillä ei ole väliä.

“Kaikki ihmiset ovat samanlaisia ainakin yhdessä mielessä; jokainen nimittäin haluaa olla erilainen.”

– William Randolph Hearst

Edellä mainitut ja monet muut kategoriat, jotka edelleen ilmenevät tänä päivänä, ovat niiden menneiden aikojen ihmisten sanelemia, joita joskus on pidetty täydellisinä.

Yhdenvertainen suhtautuminen monimuotoisuuden kunnioittamiseen ja erilaisuuden suvaitsemiseen on jokaisen inhimillisen suhteen perusta.

Syrjinnän vastustaminen

diversity series – four children playing together.

Jos olet jo opettanut lapsellesi monimuotoisuuden kunnioittamista, seuraava askel on opettaa hänelle, kuinka vastustaa syrjintää.

Opeta lastasi vastustamaan syrjintää, jota jotkut ihmiset hyödyntävät saadakseen haluamansa, mutta joka sulkee muita ihmisiä pois, esimerkiksi sukupuolensa tai erilaisen toimintatapansa vuoksi.

Kerro lapselle, että kukaan ei ole toista ihmistä parempi, oli hän sitten syntynyt missä maassa tai missä uskonnossa tahansa. Se, että henkilö on syntynyt naiseksi, ei tarkoita, että hänen pitäisi kumarrella miehille, jotka painavat naisen päätä vain alemmaksi.

Meillä jokaisella on oikeus nauttia samoista hyödyistä, mahdollisuuksista ja ilonaiheista.

Opettaaksesi lapselle monimuotoisuuden kunnioittamista ja syrjinnän vastustamista, sinun tulee opettaa lasta ajattelemaan, tuntemaan ja toimimaan niin, että ketään ei jätetä ulkopuolelle. 

Monimuotoisuuden kunnioittaminen

Kun olet keskustellut lapsesi kanssa monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja suvaitsevaisuuden kunnioittamisesta sekä syrjinnän ja ulkopuolelle jättämisen vastustamisesta, on sinun tärkeää selittää hänelle, mitä kunnioittaminen todella tarkoittaa.

Vaikka opettaisit lapselle tuhansia keinoja, joilla välttää ihmisten pois sulkemista, se ei hyödytä mitään, ellei lapsi ymmärrä, mitä kunnioittaminen käsitteenä tarkoittaa.

Kunnioittaminen ei tarkoita sokeaa tottelevaisuutta, alistumista tai pelkoa. Kunnioittaminen on ihmisten välisissä suhteissa ilmenevää sydämellisyyttä, harmoniaa ja tasapainoa. Kun ihmiset kohtelevat toisiaan kunnioittaen, he hyväksyvät toisensa kaikkine epäkohtineen.

On tärkeää opettaa lapselle, että ainoa keino saada itse kunnioitusta, on kunnioittaa myös muita.

Lapsen on tärkeää ymmärtää, että toisten ihmisten kunnioittaminen ei tarkoita sitä, että omien mielipiteiden, mieltymysten, uskomuksien ja tunteiden puolustaminen pitäisi lopettaa. Niin hänen ei tulisi myöskään tehdä ainoastaan miellyttääkseen muita.

Lapsen on hyvä tajuta, että ihmisten erilaisia piirteitä tulisi kohdata kunnioittaen. Kun molempien osapuolten erilaisuuksia kunnioitetaan ja kohdellaan yhdenvertaisesti, suvaitsevasti, arvostavasti ja syrjintää vastustavasti, yhteisymmärrys löydetään helpommin.

Joten opettaessasi lapsellesi monimuotoisuuden kunnioittamista, on tärkeää opettaa myös, mitä sana “kunnioitus” todella tarkoittaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.