5 vinkkiä sisaruskateuden välttämiseksi - Äitiyden Ihme
 

5 vinkkiä sisaruskateuden välttämiseksi

5 vinkkiä sisaruskateuden välttämiseksi
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka sisaruskateus onkin tavallinen osa lapsen kehitystä, turhat riidat kotona voivat raastaa kaikkien hermoja. Lue tämän päivän artikkelistamme vinkit siihen, kuinka kannattaa toimia turhan sisaruskateuden välttämiseksi.

5 vinkkiä sisaruskateuden välttämiseksi

Sisaruskateus on täysin normaali asia ja osa elämää. Itse asiassa sisarusten välinen kateus on luokiteltu yhdeksi lapsuuden kehitysvaiheista. Normaalisti sitä esiintyy sisarusten välillä silloin, kun perheeseen syntyy uusi lapsi, ja vanhempi sisaruksista on iältään 2-5 vuotias.

Psykologit selittävät, että sisaruskateutta voi esiintyä kahdella eri tavalla. Ensimmäinen tapa on se, että vanhempi sisarus kadehtii perheen uusinta jäsentä eli pikkusisarustaan. Toinen vaihtoehto on, että nuorempi sisaruksista on kateellinen vanhempaa veljeään tai sisartaan kohtaan.

Tyypillisempi tapauksista on ensin mainittu, eli että vanhempi lapsista on mustasukkainen nuoremmista sisaruksistaan. Kun näin tapahtuu, vanhemman lapsen käyttäytyminen taantuu usein nuoremman tasolle, eli tämä alkaa käyttäytyä ikäistään lapsellisemmin, ikään kuin imitoiden nuorempaa sisarustaan. Tällainen käytös kuitenkin yleensä vähenee asteittain tai katoaa kokonaan sitä mukaa, kun vanhempi lapsista sopeutuu uuteen tulokkaaseen, kasvaa ja oppii uusia asioita.

1. Vahvista tunnesidettä molempiin lapsiin

Ennen kuin vauva syntyy, keskustele asiasta avoimesti vanhemman lapsesi kanssa. Lapset ymmärtävät paljon enemmän kuin me aikuiset kuvittelemmekaan. Sen lisäksi on todistettu, että kodeissa, joissa on avoimesti kommunikoiva vanhempi, ja joissa sisaruksia kohdellaan tasavertaisesti, esiintyy vähemmän sisarusten välistä kateutta.

vanhemman lapsen sisaruskateutta

Kun äidillä on vahva tunneside vanhempaan lapseen jo ennen uuden vauvan syntymää, on pienempi riski, että hänen ja lapsen välille syntyy myöhemmin sisaruskateuden aiheuttamia konflikteja.

2. Yritä ymmärtää

Jos vanhempi lapsi on vielä hyvin kiintynyt vanhempiinsa, hän saattaa tarvita enemmän tukea, sillä hänen itsenäisyytensä ja varmuutensa saattaa taantua. Auta lasta ruoka-aikoina, vietä hänen kanssaan paljon aikaa ja leiki hänen kanssaan.

Jos sinulla on pieni lapsi, joka käy läpi tälläistä vaihetta, älä oleta automaattisesti kyseessä olevan mustasukkaisuus. Sen sijaan yritä ymmärtää lapsen olevan tarkkanäköinen ja ymmärtävän, että hän jakaa huomiosi nyt toisen lapsen kanssa.

3. Pyydä vanhempaa lasta auttamaan vauvan hoidossa

Toisinaan lapset ovat yksinkertaisesti uteliaita ja haluavat vain olla osallisena kaikessa siinä hälinässä, mitä vauvan saapuminen kotiin aiheuttaa. Tästä syystä on hyvä idea ottaa vanhempi lapsi mukaan vauvaan liittyviin toimiin, mielellään jo ennen tämän syntymää. Keskustele lapsen kanssa jo raskauden aikana siitä, millaista arki tulee olemaan vauvan synnyttyä ja saavuttua kotiin. Kysele myös lapsen mielipidettä esimerkiksi siitä, millä värillä vauvan huoneen seinät kannattaisi maalata tai mikä olisi hänestä hyvä nimi pikkusisarukselle. On tärkeää, että vanhempi lapsi kokee edelleen olevansa tärkeä osa perhettä.

Kun vauva on syntynyt, pyydä isosisarusta auttamaan tietyissä vastasyntyneen hoitoon liittyvissä tehtävissä. On tärkeää, että vietätte lapsen kanssa yhteistä aikaa aivan kuten ennenkin, mutta hänen on myös ymmärrettävä, että vauvakin on nyt tärkeä osa elämäänne.

5 vinkkiä sisaruskateuden välttämiseksi

4. Vältä vertailemasta lapsia keskenään

Sisaruskateuden välttämiseksi yritä olla vertailematta lapsia keskenään. Monet viattomatkin kommentit lasten välisistä eroavaisuuksista voivat loukata vanhempaa sisarusta ja ruokkia sisarusten välistä kateutta ja mustasukkaisuutta. Kun lapset kasvavat, keskity huomioimaan molempien parhaat puolet ja opeta molemmille, mitkä ovat heidän vahvuuksiaan ja parhaita ominaisuuksiaan. Näin he oppivat määrittelemään itsensä terveellä tavalla.

5. Vanhemmalta saatava hellyys vähentää sisaruskateutta

Kun uusi vauva saapuu kotiin, kodin rutiinit muuttuvat täysin, ja äidin täytyy nyt huolehtia sekä uudesta pienokaisesta että itsestään. Sen seurauksena ensimmäiset päivät kotona voivat tuntua äidistä ylitsepääsemättömän kuormittavilta. Tänä aikana isän täytyykin panostaa entistä enemmän vanhemmasta lapsesta huolehtimiseen.

Tällä tavoin lapsi oppii kääntymään isänsä puoleen silloin äidin ollessa kiireinen, mikä on pelkästään positiivinen asia. Se vahvistaa perheenjäsenten välisiä siteitä ja auttaa vanhempaa lasta noudattamaan tuttuja rutiinejaan isänsä avustuksella. Näin lapsesta ei tunnu siltä, että hänen tavanomaiset aikataulunsa häiriintyisivät uuden vauvan takia.

Tällä tavoin vanhempiensa avustuksella myös vanhempi lapsista voi nauttia uuden perheenjäsenen saapumisesta. Kohtele lapsia mahdollisimman tasapuolisesti, kiinnitä huomiota molempiin ja anna molemmille aikaa. Viikkojen ja kuukausien kuluessa tulet huomaamaan, että ajan löytäminen oikeasti tärkeille asioille onkin helpompaa kuin kuvittelit, vaikka taloudessa onkin pieni vauva.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.