Vinkkejä vauvan huoneen sisustamiseen - Äitiyden Ihme
 

Vinkkejä vauvan huoneen sisustamiseen

Vinkkejä vauvan huoneen sisustamiseen

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 03 helmikuuta, 2020

Suomessa on tavallista, että vauva nukkuu elämänsä ensimmäiset kuukaudet vanhempiensa makuuhuoneessa, mutta monessa perheessä lapselle valmistellaan oma huone jo varhaisessa vaiheessa. Tämän vuoksi jaammekin tänään muutamia vinkkejä vauvan huoneen sisustamiseen.

Oma huone on ensimmäisiä tiloja, jotka vauva oppii tuntemaan, mikä on hyvä syy kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, jotka tekevät huoneesta houkuttelevan ja mukavan. Esteettisiä tekijöitä tärkeämpi on kuitenkin lapsen turvallisuus.

“Käytännöllisyys on kauneutta tärkeämpää, sillä hyvin toimiva kestää.”

– Ray Eames

Vinkkejä vauvan huoneen sisustukseen

Täyttääkseen tehtävänsä, vauvan huoneen olisi hyvä olla hyvin ilmastoitu ja valaistu, eikä siellä saa olla liian kylmä tai kuuma. Sen on myös hyvä sijaita vanhempien huoneen läheisyydessä.

Vinkkejä vauvan huoneen sisustamiseen

Valaistus

Parhaassa tapauksessa vauvan huoneeseen tulvii runsaasti lämmintä ja kutsuvaa luonnonvaloa. Verhot on kuitenkin hyvä valita niin, että huone saadaan tarpeen mukaan pimennettyä. Mitä tulee keinotekoiseen valoon, kannattaa valita lämpimän värisiä lamppuja ja välttää loisteputkia ja halogeeneja.

Seinät

Ennen kuin huonetta aletaan varsinaisesti sisustaa huonekaluilla ja muilla esineillä, on aika valita seinien väri ja päättää, ripustetaanko seinille tauluja tai muita koristeita. Seinät kannattaa maalata lämpimällä sävyllä tai pastellivärillä. Perinteisesti suosittuja värejä vauvan huoneeseen ovat olleet vaaleanpunainen ja -sininen, beige ja vaaleanvihreä. Myös hauska tapetti on hyvä valinta.

Seinien koristelemisen kanssa voidaan hyvin odottaa siihen asti, että lapsi on isompi, jolloin tämä voi osallistua sisustusprojektiin.

Lattia

Huone ei palvele lasta ainoastaan hänen elämänsä ensimmäisinä kuukausina, vaan myös hänen kasvaessaan ja kehittyessään. Tämän vuoksi lattian on hyvä olla kestävä ja helposti putsattava. Mattoja, jotka on vaikea pestä tai jotka aiheuttavat kaatumis- tai liukastumisvaaran, on syytä välttää.

“Kaiken tulisi olla mahdollisimman yksinkertaista, mutta ei yksinkertaisempaa.”

– Albert Einstein

Vinkkejä vauvan huoneen sisustamiseen

Yksinkertaiset kalusteet

Jokaisella on oma makunsa, mutta fakta on, että vauvan huonetta ei tarvitse täyttää valtavalla määrällä tavaraa ja huonekaluja. Huoneen tulisi olla ennen kaikkea käytännöllinen, viihtyisä ja yksinkertainen.

Pienen vauvan huoneen kalusteiksi riittävät jo pelkästään pinnasänky, hoitopöytä ja kaappi tai lipasto vaatteille. Kasvaessaan lapsi tarvitsee enemmän tilaa isommalle sängylle, pöydälle ja tuolille sekä leluille ja muille tavaroille.

Huonekaluja ja etenkin pinnasänkyä valittaessa on syytä kiinnittää huomiota valmistusmateriaaleihin. Huonekalujen tulee olla valmistettu turvallisesta materiaalista, josta ei irtoa myrkkyjä tai paloja tai tikkuja.

Monitoimihuonekalut ovat usein käytännöllinen valinta, jotka säästävät sekä tilaa että rahaa. Esimerkiksi hoitopöytä toimii usein myös säilytystilana ja monet sängyt taipuvat sekä vauvan että isomman lapsen käyttöön.

Materiaalit

Vauvan huoneeseen kannattaa valita luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta, valmistettuja mattoja, peittoja, tyynyjä ja muita vastaavia. Sen lisäksi, että ne tuovat huoneeseen lämpöä, ne eivät aiheuta lapselle allergisia reaktioita, ja kestävät yleensä hyvin toistuvaa pesua.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.