Näin tiedät, onko vauvasi nälkäinen
 

Näin tiedät, onko vauvasi nälkäinen

On tärkeää tuntea ne merkit, jotka kertovat vauvan nälästä. Tällä tavoin vältät tilanteen, jossa ravintoaineiden saanti jää vähäiseksi, mikä voi haitata vauvan kasvua.
Näin tiedät, onko vauvasi nälkäinen
Saúl Sánchez Arias

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 02 lokakuuta, 2022

Varhaisissa elämänvaiheissa on tärkeää varmistaa kunnollinen ravitsemus. Panoksena on vauvan kehitys, ja välttämättömät ravintotarpeet on täytettävä optimaalisen kasvun turvaamiseksi. Tästä syystä annamme vinkkejä, joiden avulla tiedät, milloin vauvasi on nälkäinen.

Ensimmäiseksi sinun on opittava tulkitsemaan merkkejä. Tämä voi olla vaikeaa tuoreille äideille, jotka ovat joskus vielä kovin hermostuneita. Seuraavat vinkit tekevät prosessista kuitenkin paljon helpompaa.

Näin tiedät, onko vauvasi nälkäinen

Vauvat itkevät usein ollessaan nälkäisiä. Nälkä ei kuitenkaan aina ole syy itkuun. Yksi keino selvittää, onko vauvallasi nälkä, on tarjota hänelle rintaa tai tuttipulloa. Jos hän ottaa sen vastaan, hän tarvitsee lisää ruokaa.

Lastenlääkärit suosittelevat imetystä tarpeen mukaan ensimmäisten elinkuukausien aikana. Äidinmaito on osoittautunut vauvoille sopivimmaksi ravinnoksi – ei vain ravintoaineiden, vaan myös monien vastustuskykyä parantavien bioaktiivisten yhdisteiden vuoksi.

Lisäksi on tärkeää tarkkailla lapsen painoa. On normaalia, että se lisääntyy vähitellen. Jos painon kehitys on jostain syystä pysähtynyt, se voi olla merkki siitä, että ruokinta ei ole riittävää.

Nukkuva vastasyntynyt juo pullosta.
Yksi hyvä strategia varmistaa, ettei vauvalle jää nälkä, on valmistaa pulloon enemmän maitoa kuin mitä hän yleensä juo. Tällä tavalla vauva lopettaa itse syömisen, kun hän todella on kylläinen.

Merkkejä siitä, että vauvasi on nälkäinen

Tarkkaile vauvasi antamia merkkejä, kun rinta tai pullo on otettu pois. Jos vauva tekee imuliikettä huulillaan tai alkaa itkeä, hän saattaa olla vielä nälkäinen. Tässä tapauksessa on parasta tarjota hänelle lisää maitoa, kunnes hän päättää lopettaa syömisen.

Muista, että jos ruokit vauvaasi pullolla, siihen tulisi valmistaa enemmän maitoa kuin pikkuinen tavallisesti juo. Näin voit olla varma siitä, että ruokinta loppuu silloin kun vauva itse päättää lopettaa sen, eikä ennen kuin hän on kylläinen.

Merkkejä siitä, että vauvasi on kylläinen

Vauvasi saattaa myös osoittaa, ettei ruoka maistu hänelle enää. Tästä syystä imettäessä ei kannata noudattaa pelkkää kelloa. Jokainen lapsi käyttää syömiseen oman aikansa, joten vaihtelut voivat olla merkittäviä.

Normaalisti vauva ilmaisee kylläisyytensä päästämällä irti rinnasta tai nännistä, ja on rauhallinen eikä itke. Jos itku palaa hetken kuluttua, se voi olla merkki siitä, että vauva on edelleen nälkäinen. Älä siis suhtaudu pakkomielteisesti aikatauluihin tai määriin. On parasta kuulostella lapsen pyyntöjä. Kesällä vauvat saattavat kuitenkin olla nälän lisäksi tavallista janoisempia.

Onko se nälkää vai väsymystä?

Joskus vauvasi saattaa itkeä, mutta ei nälästä, vaan väsymyksestä. Vauvasi voi olla ärtyisä, koska hän ei kykene nukahtamaan. Tässä tapauksessa vauva rauhoittuu keinuttamalla ja voit näin varmistua siitä, että ongelmana ei ollut nälkä. Yleissääntönä kuitenkin on, että tutin jatkuvaa tarjoamista tulee välttää, sillä se voi olla haitaksi hampaille, kuten kertoo Journal of Dental Research -lehdessä julkaistu tutkimus.

Äiti ruokkii vauvaansa lusikalla.
Vauva on se, joka määrittää ruokailuajat, vaikka hänen vaatimuksensa toistuvat useita kertoja päivässä.

Mitä sinun tulee tehdä, jotta vauvasi ei jää nälkäiseksi?

Jotta vauvasi ei jäisi nälkäiseksi, tarvitset ensinnäkin kärsivällisyyttä. Sinun on annettava vauvasi päättää itse ruokailuajat ja otettava hänen pyyntönsä huomioon, vaikka ne toistuvatkin. Toiseksi on tärkeää, että vauva on mukavassa asennossa ruokintahetkellä. Vauvan käsivarret kannattaa pitää hänen ympärillään ja riittävän peitettyinä, jotta vauvalle ei tule kylmä ja hänen on hyvä olla.

Älä anna vauvasi jäädä nälkäiseksi

Jos vauvasi jää järjestelmällisesti nälkäiseksi, se voi vaikuttaa haitallisesti hänen kasvuunsa. Tätä tilannetta tulisi välttää. On parasta tarjota ruokaa useita kertoja päivän aikana, mieluiten rintamaitoa. Tämä on paras tuote hyvän terveydentilan ylläpitämiseksi.

Muista, että sinun on oltava erittäin tarkkaavainen vauvan osoittamien merkkien varalta, jotta tiedät, tarvitseeko hänelle tarjota lisää ruokaa vai ei. Vauva saattaa olla hetken hiljaa ja sitten tulla taas nälkäisiksi, minkä hän osoittaa itkemällä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mosca, F., & Giannì, M. L. (2017). Human milk: composition and health benefits. La Pediatria medica e chirurgica : Medical and surgical pediatrics39(2), 155. https://doi.org/10.4081/pmc.2017.155
  • Peres, K. G., Chaffee, B. W., Feldens, C. A., Flores-Mir, C., Moynihan, P., & Rugg-Gunn, A. (2018). Breastfeeding and Oral Health: Evidence and Methodological Challenges. Journal of dental research97(3), 251–258. https://doi.org/10.1177/0022034517738925

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.