5 toimivaa imetysasentoa - Äitiyden Ihme
 

5 toimivaa imetysasentoa

5 toimivaa imetysasentoa
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Erilaisten imetystekniikoiden opetteleminen on tärkeää, sillä käyttämällä toimivaa imetysasentoa, imetyshetki on miellyttävä niin äidille kuin vauvallekin. Oikea asento on yksi olennaisimmista asioista toimivan imetyksen kannalta erityisesti siksi, että se määrittää sen, saako vauva kunnollisen imuotteen äidin rinnasta.

Imetysasennon tulee olla mukava molemmille osapuolille, sillä huono imetysasento voi alentaa äidinmaidon tuotantoa ja aiheuttaa nännien ärtymistä. Molemmat ongelmat saadaan suurimmaksi osin ratkaistua oikeanlaisella imetystekniikalla, jolloin sopiva asento ja ryhti auttavat vauvaa saamaan hyvän imuotteen.

5 toimivaa imetysasentoa

Älä huoli, sopivan imetysasennon löytäminen on hyvin helppoa. Esittelemme seuraavaksi viisi toimivaa imetysasentoa. Näiden lisäksi on olemassa vielä monia muita asentoja, joita esimerkiksi lastenlääkäri voi neuvoa, ja joista voit valita itsellesi parhaimmat ja toimivimmat.

Muista, että tärkeintä on löytää mukavin asento sekä sinulle että vauvallesi, jotta imetys onnistuu ja se sujuisi rentoutuneissa tunnelmissa.

Äiti makaa kyljellään

5 toimivaa imetysasentoa

Tämä asento on toimivin imetysasento etenkin yösyöttöihin. Käytännössä asento toimii niin, että äiti makaa kyljellään ja vauvan kasvot ovat rintaa kohden. Vauvan vatsa on äidin kehoa vasten. Äiti voi tukea päätään taitellun tyynyn avulla ja vauvan päätä kädellään.

Perinteinen imetysasento

Tässä asennossa äiti istuu olkapäät rentoina vauva kyynärvarrellaan rinnan alapuolella.

Vauvan pää tukeutuu äidin kyynärtaipeeseen. Tämä asento toimii molemmin päin. Äidin vatsa tukee vauvan vatsaa ja vauvan toinen käsi halaa äitiä.

“Aloita uusi elämä, uusi unelma ja uusi mahdollisuus tehdä asiat oikein.”

– Tuntematon

Ristikehtoasento

Tämä imetysasento on edellisen asennon variaatio, jossa äiti pitää rintaansa, josta vauva imee, ja toisella kädellään tukee vauvaa niskasta ja selästä.

Tarvitset avuksesi tyynyn, joka auttaa pitämään vauvan kehon rinnan korkeudella. Tämä asento on hyvin helppo, sillä voit antaa vauvalle molempia rintoja, ilman että vauvan asento muuttuu. Tämä asento toimii etenkin silloin, jos vauva suosii vain toista rintaa.

Istuma-asento

Äiti istuu selkä suorassa ja olkapäät rentoutuneina ja käyttää jalkojen alla rahia tai jakkaraa. Vauvan katse on suuntautunut äitiin ja hänen vatsansa on äidin vatsaa vasten. Pidä vauvan alla tyynyä nostaaksesi hänet rinnalle.

En tiennyt, että sydämessäni oli aukko, kunnes sinä tulit täyttämään sen.

– Tuntematon

Kainaloasento

Kainaloasennossa pidät vauvaa sen kainalon alla, jonka puolen rinnasta aiot vauvaa syöttää. Vauvan keho kiertyy sinun vyötärösi ympärille ja kätesi tukee vauvan päätä ja niskaa.

Tämä imetysasento on hyvä varsinkin niille, joille on tehty keisarileikkaus, jotka kärsivät halkeilevista nänneistä tai jotka imettävät kahta vauvaa yhtäaikaa.

Vinkkejä toimivaan imetykseen

On hyvä pitää mielessä, että minkä imetysasennon valitseekaan vauvan pään tulee olla rinnan suuntaisesti, suun samalla korkeudella kuin nännin eikä vauvan pää pääse kääntymään, taipumaan tai retkahtamaan.

On myös hyvä tietää, että vauvan huulien ja kielen ollessa terveitä, vauva pystyy imemään melkeinpä mistä asennosta tahansa. 

Vauvan suun tulee olla täysin auki ja rinnan mennä pitkälle suuhun, nännin ollessa lähellä vauvan ylähuulta. Tämä jättää tilaa vauvan kielelle asettua nännipihan sekä alahuulen väliin, sillä vauva imee nostamalla kieltä ylös ja taakse samanaikaisesti.

“Kun imetys toimii onnistuneesti, voit huomata vauvan leuan liikkuvan.” Näin kerrotaan oppaassa “Correct Breastfeeding Technique: The Positions”, jonka editoimiseen ovat osallistuneet Consejería de Salud del Hospital Vrigen de Las Nieves- sairaalan henkilökuntaa. Suurin osa tämän artikkelin esittelemistä imetysasennoista on peräisin kyseisestä oppaasta.

Kun vauvan leuka liikkuu rintaa syödessä, se tapahtuu rytmikkäästi ja sen liike ulottuu vauvan korviin saakka sekä ohimoille. Voit myös huomata, että vauvan posket eivät mene kuopalle vaan pysyvät pyöreinä. Vauvan imiessä oikeaoppisesti, äiti ei tunne kipua, edes silloin, vaikka hänen nänninsä halkeilevat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ciencias Médicas Dr Serafín Ruiz De Zárate Ruiz Santa Clara, U. DE, Clara, V., Eva Josefina Quintero Fleites, D. C., Roque Peña, P., Sara Fe de la Mella Quintero, D., & Gustavo Fong Zurbano, I. (2014). Posiciones correctas y un buen agarre al amamantar: clave del éxito en la lactancia materna Appropriate lactation positions and a good hold: the key to success in breastfeeding. Medicent Electrón.
  • Guipuzca, R. (2009). Posturas y posiciones para amamantar. Alba Lactancia Materna.
  • Quintero, C., Roque, P., De la Mella, S., & Fong, G. (2014). Posiciones correctas y un buen agarre al amamantar: clave del éxito en la lactancia materna. Medicent Electrón.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.