Vauva ei lakkaa itkemästä! - Äitiyden Ihme
 

Vauva ei lakkaa itkemästä!

Kuinka monta kertaa olet joutunut kysymään itseltäsi, että miksi vauva ei lakkaa itkemästä, etkä ole saanut rauhoitettua vauvaasi välittömästi? Se on kieltämättä hyvin turhauttavaa ja stressaavaa, varsinkin kun tiedät vauvan tarvitsevan jotakin, mutta et vain tiedä, kuinka auttaa häntä.
Vauva ei lakkaa itkemästä!
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Itku on vauvan tapa ilmaista itseään, mutta jatkuva itkeminen voi paitsi koetella vanhempien kärsivällisyyttä, myös saada heidät huolestumaan. Monet vanhemmat pohtivat epätoivoisina, miksi vauva ei lakkaa itkemästä, eivätkä he tiedä, miten tällaisessa tilanteessa kannattaa toimia.

Onko normaalia, että vauva ei lakkaa itkemästä?

Vauvan itku voi olla riipaisevaa sekä muuttua pahimmaksi painajaiseksi. Se saattaa estää nauttimasta vanhemmuudesta. Olet saattanut jopa kuulla joidenkin vanhempien sanovan “En pysty nukkumaan, kun vauva itkee niin paljon” ja huomata samalla, kuinka he ovat väsyneitä ja huonolla tuulella. Sen lisäksi saatat huomata, että he ovat luovuttaneet, koska “vauvat itkevät, se on normaalia”.

Vaikka pieni vauva käyttää itkua kommunikoidakseen meille, mitä hän tuntee ja tarvitsee, ei vauvan kuuluisi kuitenkaan viettää päiviään itkien.

Milloin vauvan itku on ymmärrettävää ja milloin se on liiallista? Tiedät varmasti sen, että kaikki vauvat eivät ole samanlaisia. Kuten myös sen, että vastasyntyneellä on taipumus itkeä enemmän. Kaikki on uutta vastasyntyneelle, eikä hän ymmärrä kehoaan tai tunteitaan vielä.

Syitä siihen, miksi vauva ei lakkaa itkemästä, on monia

Syitä vauvan itkulle

Ratkaistaaksesi ongelman, tulisi ensiksi selvittää, miksi vauva itkee niin paljon. Yksi yleisimmistä itkun syistä on koliikki, jota voi ilmetä lapsen ensimmäisten kuukausien aikana. 

Koliikki ilmenee erilaisina oireina, kuten vatsakipuna, ilmavaivoina, oksenteluna, ripulina tai ummetuksena. Se voi olla hyvin epämukavaa vauvalle.

Vauva saattaa itkeä myös nälkäänsä. Ehkäpä rintamaito ei riitä tyydyttämään vauvan nälkää täysin, vaan lapsi tarvitsisi lisäksi äidinmaidonkorviketta. Kysy lastenlääkäriltä neuvoja, jos epäilet tämän olevan itkun taustalla.

Yksi syy, miksi vauva ei lakkaa itkemästä on hänen herkkyytensä korkeille lämpötiloille tai liian tiukat vaatteet. Ehkä märkä vaippa ärsyttää vauvaa tai hän on hyvin väsynyt, mutta ei saa kunnolla unta.

Tiesitkö, että jotkut vauvat hermostuvat helposti, jos heidän ympäristönsä ei tarjoa sitä rauhaa, jota he tarvitsevat? Tämä on yksi hyvin yleinen syy jatkuvalle itkemiselle.

Tällaisessa tapauksessa sinun kannattaa ottaa avuksi musiikki tai viedä pienokaisesi vaunulenkille tai autoajelulle. Ympäristön vaihdos auttaa vähentämään vauvan stressiä ja ahdistuneisuutta.

Kaikki vauvat eivät ole samanlaisia, ja vastasyntyneellä on taipumus itkeä muita lapsia enemmän.

Vauva ei lakkaa itkemästä, enkä saa häntä rauhoittumaan!

Tämä on hyvin yleinen ongelma, varsinkin ensikertalaisvanhempien keskuudessa.  Tuoreet vanhemmat eivät aina tiedä, kuinka saada vauva rauhoittumaan, ja tämä saattaa tehdä vanhemmista ahdistuneita.

Mitä vanhemmat eivät ehkä tiedä on se, että heidän ahdistuneisuutensa välittyy myös vauvalle, minkä takia heidän käyttämänsä rauhoittelutekniikatkaan eivät toimi. Joten ensimmäinen asia, jonka äidin ja isän tulee tehdä, on rauhoittua itse. Meditoi, kokeile erilaisia hengitystekniikoita, käy ulkona, juo kuppi teetä tai ota nokoset.

Tuoreet vanhemmat eivät välttämättä tiedä, kuinka rauhoittaa itkevä vauva

Kun tunnet olosi jälleen rauhalliseksi, ota vauva syliisi ja pidä häntä rintaasi vasten, jotta lapsi tuntee hengityksesi ja sydämensykkeesi. 

Jotkut suosittelevat ottamaan paidan pois, jotta vauva pääsee ihokontaktiin vanhemman kanssa. Tämän lisäksi tuutulaulut, hyräily ja silittely voivat auttaa.

Yksi vaihtoehto on niin sanottu “ote- tekniikka”, jonka yhdysvaltalainen lääkäri on kehittänyt. Siinä vauva “istuu” toisella kädelläsi, ja vapaalla kädelläsi halaat vauvaasi. Pidä vauvaa rintaasi vasten toisella kädelläsi ja kallista lasta varovasti 45 astetta. Pidä huoli, ettei lapsen pää nojaa eteenpäin liikaa. Keinuta lasta edestakaisin kevyesti ja liikuta lapsen lanteita sulavasti tehden ympyrää. Huomaat pienokaisesi rauhoittuvan välittömästi!

Jos olet koskaan joutunut toteamaan, että vauva ei lakkaa itkemästä, suosittelemme kokeilemaan edellä mainittua tekniikkaa, kunhan olet ensiksi poissulkenut mahdolliset terveysongelmat ja epämukavuuden aiheuttajat.

Jos olet tuore vanhempi, lastenlääkäri auttaa sinua rauhoittamaan lastasi. Älä siis epäröi kysyä apua!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.