Vauvan kehitystä edistävät leikkimatot - Äitiyden Ihme
 

Vauvan kehitystä edistävät leikkimatot

Vauvan kehitystä edistävät leikkimatot

Viimeisin päivitys: 15 tammikuuta, 2020

Leikkimatot ovat pieniä huvikeskuksia etenkin 2-6 kuukauden ikäisille lapsille. Vauvan on mukava makoilla pehmeällä matolla ja tutkia yläpuolellaan lelukaaressa roikkuvia leluja. Värikkäät ja kiinnostavat matot tarjoavat lapselle iloa, viihdykettä ja stimulaatiota, minkä lisäksi ne tukevat vauvan motorista ja aistillista kehitystä ja kehittävät keskittymiskykyä.

Markkinoilla on monenlaisia leikkimattoja, joista voidaan valita omaan makuun ja tarkoitukseen sopiva. Muokattavissa oleva matto on aina hyvä vaihtoehto, sillä vauvan tapa leikkiä tulee muuttumaan kasvun ja kehityksen myötä.

Mitä leikkimatot ovat?

Vauvan kehitystä edistävät leikkimatot

Yleisesti ottaen leikkimatto on pehmustettu matto, joka levitetään lattialle. Maton päällä on yleensä lelukaari, johon voidaan ripustaa erilaisia leluja ja esineitä. Nämä esineet vangitsevat vauvan huomion ja motivoivat häntä kurottamaan niitä kohti käsillään tai jaloillaan.

Joissain matoissa on esimerkiksi peilejä sekä valon- ja äänenlähteitä, jotka ovat hyviä vauvan stimuloimiseksi. Parhaimmissa leikkimatoissa on mahdollisuus musiikkiin tai värinään, joka rauhoittaa lasta.

2-4 kuukauden ikäisillä vauvoilla leikkimatto stimuloi tarttumiskykyä ja tukee näkökyvyn kehitystä, minkä lisäksi se motivoi lasta liikuttamaan kehoaan. Lapsi voi alkaa matolla maatessaan harjoitella pään kääntämistä. Siinä vaiheessa, kun lapsi pystyy pitelemään päätään ylhäällä, hänet voidaan asettaa makuuasentoon, jotta hän voi pikkuhiljaa alkaa opetella ryömimään.

Leikkimatto tukee vauvan kehitystä

 1. Leikkimatto on hyväksi lapsen psykomotoriselle kehitykselle. Leikin kautta lapsi oppii tarttumaan esineisiin, jotka leijuvat hänen yläpuolellaan. Pehmustettu matto sallii lapsen liikehtiä ilman riskiä loukkaantumisesta.
 2. Leikkimatto stimuloi vauvan näkö- ja kuuloaistia valon, värin ja äänen avulla. Se myös motivoi lasta tutkimaan ympäristöään.
 3. Leikkimatto vaikuttaa myös lapsen kognitiiviseen kehitykseen ja kehittää tämän muistia. Vanhemmat voivat opettaa riippuvien esineiden värejä ja pyytää lapsen katsomaan tai koskettamaan tiettyä esinettä.
 4. Leikkimatto tarjoaa hauskuutta ja viihdykettä. Lapsi viihtyy leikkimatolla sekä itsekseen että vanhemmat seuranaan.

Oikeanlaisen leikkimaton valinta

Kuten jo mainitsimme, tarjolla on valtava määrä erilaisia leikkimattoja. Valinnassa kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat:

 1. Leikkimaton tulee olla kestävä, mutta myös laadukkaista materiaaleista valmistettu.
 2. Sekä maton että lelukaaren tulee olla pehmustettuja. Vauva saattaa viettää matolla pitkiäkin aikoja, joten on tärkeää, että hänen olonsa on mukava. Lisäksi pehmusteet suojaavat vauvaa kivuliailta kuhmuilta.
 3. Leikkimaton ei tarvitse olla valtavan kokoinen, mutta kylläkin tarpeeksi tilava, jotta lapsi voi liikehtiä ympäriinsä.
 4. Lelujen tulee olla kiinnitetty mattoon ja lelukaareen hyvin, jotta ne eivät ole turvallisuusuhka. Luonnollisestikaan mikään osa leikkimatosta ei saa sisältää myrkyllisiä ainesosia.
Vauvan kehitystä edistävät leikkimatot

Turvallisuuteen liittyvät neuvot

  1. Älä koskaan aseta leikkimattoa pöydälle tai muulle tasolle. Liikkuva ja kääntyilevä lapsi voi pudota matolta hyvin nopeasti.
  2. Vältä irrallisia osia, jotka ovat tarpeeksi pieniä mahtuakseen vauvan suuhun. Lapset ovat hyvin uteliaita, ja heillä on taipumus tutkia esineitä suullaan.
  3. Älä koskaan jätä lasta yksin ilman valvontaa. On parasta, että lapsen leikkiä valvoo aina aikuinen.
  4. Ole tietoinen ajasta, jonka vauva viettää leikkimatolla. Hyvin pitkä altistuminen esineille, väreille ja muille leikkimaton ärsykkeille voi olla lapselle liian stimuloivaa. On siis tärkeää rajoittaa leikkiaikaa. Hyvä tapa valvoa tilannetta, on olla lapsen kanssa vuorovaikutuksessa leikin aikana. Jos lapsi alkaa ärsyyntyä, on aika siirtyä muihin asioihin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.