Perusohjeita vauvan hoitoon - Äitiyden Ihme
 

Perusohjeita vauvan hoitoon

Perusohjeita vauvan hoitoon
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tänään jaamme muutamia perusohjeita vauvan hoitoon, jotta etenkin ensimmäistä kertaa vanhemmiksi tulevat osaavat huolehtia lapsesta parhaalla mahdollisella tavalla. Nämä neuvot auttavat tuoreita vanhempia pitämään huolta vauvan perustarpeista oikein ja pitkäjänteisesti.

Perusohjeita vauvan hoitoon

Ensimmäiset elinvuodet ovat ratkaisevaa aikaa lapsen psykomotoriselle kehitykselle ja käytöksen muovautumiselle. Lapsen hoidossa on otettava huomioon tietyt muuttujat, jotta hänen tarpeensa eivät jää tämän tärkeän kasvuvaiheen aikana täyttymättä.

Imetys

Maailman terveysjärjestö WHO linjaa, että imetys on välttämätön asia vauvan vastustuskyvyn vahvistamisessa. Tämän lisäksi rintamaito tarjoaa vastasyntyneelle tasapainoisesti kaikkia niitä ravinteita ja vitamiineja, joita hän tarvitsee kehittyäkseen.

Tarpeeksi, mutta ei liikaa ruokaa

Pienen vauvan vatsalaukku on hyvin pieni, mikä tarkoittaa sitä, että lapsen tulee juoda pieni määrä maitoa joka toinen tai kolmas tunti. Tasaisen aikataulun ja tasapainoisen ruokavalion noudattaminen on elintärkeää lapsen kasvulle.

Imetysaikana äitejä suositellaan välttämään tiettyjä ruoka-aineita kuten parsaa, artisokkaa ja väkeviä juomia. Nämä aiheuttavat rintamaitoon karvaan maun, joka saa vauvan kieltäytymään imemisestä. Jos näin pääsee tapahtumaan, on parasta odottaa rintamaidon uusiutumista ja yrittää imetystä uudestaan muutaman tunnin kuluttua.

Perusohjeet vauvan hoitoon

Ruumiinlämmön säätely

Vauvaa ei kannata asettaa makaamaan hyvin kylmään sänkyyn. Kylmissään olevat vauvat yleensä itkevät, mutta ongelma voidaan ratkaista lämpimillä petivaatteilla.

Ihonhoito

Vauvan iho on hyvin herkkä, minkä takia siitä täytyy pitää hyvää huolta heti syntymähetkestä lähtien. Vastasyntyneen ihonhoidossa kannattaa keskittyä seuraaviin neljään asiaan:

  • Älä anna lapsen ihon hautua likaisessa vaipassa.
  • Käytä ainoastaan lapsille tarkoitettuja pesuaineita.
  • Valitse lapsen herkälle iholle helliä vaatteita.
  • Kosteuta lapsen iho päivittäin.

Sopivat kengät

Ensimmäisinä elinkuukausina vauvalla ei juuri ole käyttöä kengille, vaan erilaisten töppösten virka on lähinnä suojata vauvan jalkoja kylmältä ja mahdollisilta vaurioilta. Kun vauva alkaa olla kävelyiässä, hänen ensimmäisten kenkiensä päätehtävä on tukea hänen yrityksiään nousta jaloille ja kävellä omin neuvoin. Lasten käyttöön suositellaan kenkiä, jotka tukevat heidän jalkojensa normaalia kasvua ja kehitystä.

Lapsen iästä riippumatta kannattaa aina valita oikean kokoiset ja ohutpohjaiset kengät, joissa on noin senttimetrin verran kasvunvaraa varpaan päästä kengänkärkeen mitattuna. Lapsen kenkiä joudutaan vaihtamaan tiuhaan tämän jalkojen kasvaessa.

Kynsien leikkaaminen

Tarkkaa rajaa koskien sitä, milloin vauvan kynsiä voi alkaa leikata, ei ole määritelty. Sikiö viettää yhdeksän kuukautta nesteen ympäröimänä, ja pienellä lapsella on näin luonnostaan herkkä iho. Siten kynnetkin ovat vauvan elämän alkuaikoina hauraat ja pehmeät.

Tämä mielessä pitäen kannattaa odottaa kynsien kovettumista, sillä niiden leikkaaminen on näin hiukan helpompaa. Jotkut lapset kuitenkin syntyvät lasketun ajan jälkeen, ja heillä saattaa olla tavallista pidemmät kynnet. Tällöin lapsi saattaa vahingoittaa itseään raapimalla, ja vanhempien kannattaakin leikata kynnet varovasti.

Perusohjeita vauvan hoitoon

Kun vauva syntyy, hänen kyntensä ovat kiinni ihossa, ja niitä on siten vaikea leikata. Useimmat vanhemmat odottavatkin lapsen kasvavan 3-4 viikon ikään ennen kynsien leikkaamista.

Vanhempien yleinen kysymys on, kuinka usein vauvan kynnet tulisi leikata. Rutiinissa voi olla vaikea pysyä, sillä vauvan kynnet voivat kasvaa hyvin nopeasti. Joidenkin lasten kynnet joudutaan leikkaamaan jopa kahdesti viikossa.

Vauvan ravistelun välttäminen

Vauvasta huolehtimiseen kuuluu tietysti myös se, että et häntä ei ravisteta missään olosuhteissa. Pienen lapsen ravistaminen voi aiheuttaa vaurioita aivoihin tai selkärankaan.

Vanhemmilla on usein tapana heilutella lapsiaan vauhdikkaasti leikin vuoksi tai nähdäkseen, kuinka he reagoivat. On kuitenkin muistettava, että lapset eivät kestä tällaista käsittelyä ennen kuin heidän lihaksensa ovat kehittyneet tarpeeksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.