Paras musiikki lapsen nukuttamiseen - Äitiyden Ihme
 

Paras musiikki lapsen nukuttamiseen

Paras musiikki lapsen nukuttamiseen
Ana Couñago

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Ana Couñago.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 20 maaliskuuta, 2020

Musiikin kuuntelulla on monenlaisia vaikutuksia niin aikuisiin kuin lapsiinkin . Useiden muiden hyötyjen lisäksi se vaikuttaa muun muassa ihmisen mielialaan ja vireyteen. Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti siihen, millaista on paras musiikki lapsen nukuttamiseen.

Musiikilla on ihmiseen stimuloiva voima, eivätkä vauvat ja lapset poikkea tässä mielessä aikuisista. Musikaalisuutta pidetään yhtenä älykkyyden osa-alueista, ja musiikilla on todettu olevan yhteys niin verbaalisiin ja kuin matemaattisiinkin taitoihin. Musiikki voi vaikuttaa myös aivojen prosesseihin ja stressin hallintaan, ja vanhemmat voivatkin hyödyntää musiikkia auttaakseen lasta rentoutumaan ja nukkumaan paremmin.

Kyseessä ei ole uusi ajatus, sillä musiikkia on käytetty kautta aikojen apuna lasten nukuttamisessa, kun vanhemmat ovat laulaneet lapsilleen tuutulauluja. Teknologian kehitys kuitenkin mahdollistaa musiikin yhdistämisen lasten rentoutumis- ja nukkumisaikaan entistä tehokkaammin.

Miten musiikki auttaa lasta nukahtamaan?

Musiikin on todistettu vaikuttavan niin aikuisten kuin lastenkin mielialaan myönteisesti ja musiikkityylistä riippuen myös rauhoittavasti. Tietyt harmoniset äänet ja sekvenssit auttavat poistamaan jännitystä, mikä puolestaan luo suotuisat nukkumisolosuhteet. Tiettyjen musiikkilajien on osoitettu parantavan keskittymistä, ja kuten kaikki tiedämme, nukahtamiseen vaaditaan tietty määrä keskittymistä, hiljaisuutta ja hyvän olon tunnetta.

Paras musiikki lapsen nukuttamiseen

Vanhempien kannattaa ottaa huomioon, millaista musiikkia he kuuntelevat lapsen läsnä ollessa, sillä erilaisilla genreillä ja kappaleilla on lapseen erilainen vaikutus. On hyvin eri asia kuunnella klassista musiikkia tai jazzia kuin raskasta metallimusiikkia.

Paras musiikki lapsen nukuttamiseen

Lapsen nukuttamiseen käytettävän musiikin tonaalisuuden tulisi saada aikaan rauhaa ja hiljaisuutta. Musiikin tulisi tukea harmonista ja rauhallista ilmapiiriä, mikä tarkoittaa, että sen rytmin ja tempon tulisi olla yksinkertainen, pehmeä ja mielellään kohtalaisen hidas. Tämä sulkee pois esimerkiksi rock- ja metallimusiikin. Vanhempien kannattaa välttää kaikkia nopeita kappaleita, joissa käytetään voimakkaita lyömäsoittimia. Musiikin harmoniaan keskittyminen voi auttaa lasta rentoutumaan ja nukahtamaan helpommin.

Paras musiikki lapsen nukuttamiseen

Klassinen musiikki

Klassisella musiikilla on voima parantaa sekä aikuisten että lasten kognitiivisia prosesseja. Tämän tyyppinen musiikki luo rentoutumiselle ja nukkumiselle suotuisan ilmapiirin. Klassinen musiikki tunnetaan rikkaista ja monimutkaisista melodioistaan. Orkestereiden lyömäsoittimet eivät yleensä ole liian hallitsevia, mikä on tärkeää, kun pyrkimyksenä on rentoutuminen. Myös laulun ja lyriikoiden puute voi edistää rentoutumista, kun lapsi keskittyy sanojen sijaan melodiaan ja harmoniaan.

Jazz

Jazz liitetään yleensä synkopoituun keinuvaan rytmiin, puhallinsoittimiin, monimutkaisiin musiikillisiin rakenteisiin ja improvisaatioon. Klassisen musiikin tavoin myös jazz voi luoda rentouttavan ilmapiirin – joskin jazzlajeja on olemassa hyvin eri tyyppistä, eli vanhempien kannattaa valita lapselle soittamansa kappaleet tarkkaan. Jazzia kuunnellessaan lapsi keskittyy kappaleen melodiaan ja harmonisiin muutoksiin, mikä voi auttaa häntä nukahtamaan.

Bossa nova

Paras musiikki lapsen nukuttamiseen

Bossa nova on brasilialaisen musiikin lajityyppi, joka kehittyi 1950-luvulla klassisesta musiikista, Brasilian sambasta ja afroamerikkalaisesta jazzista. Bossa nova on sambaa harmonisempi musiikkityyli, eikä lyömäsoittimilla ole siinä yhtä keskeistä asemaa kuin sambassa. Bossa novalle on ominaista pehmeys, herkkyys ja runsaat miellyttävät äänet. Tämän tyyppinen musiikki voi parhaimmillaan saada kuuntelijan vajoamaan syvään rentoutumisen tilaan.

Rentouttavat äänet ja musiikki

Saatavilla on myös laaja valikoima erilaisia nimenomaan rentoutumiseen tarkoitettuja ääniä ja kappaleita aina ympäristön äänistä erilaisiin mantroihin. Tämän tyyppinen äänimaailma voi olla paras tuki lapsen nukuttamisessa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.