Voiko vauvan hiusten väri muuttua?
 

Voiko vauvan hiusten väri muuttua?

Tiesitkö, että vauvan hiusten väri voi muuttua ajan myötä? Tässä artikkelissa kerromme aiheesta lisää.
Voiko vauvan hiusten väri muuttua?

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2022

Lasta odottavien vanhempien yksi suurista kysymyksistä on se, voiko vauvan hiusten väri muuttua. Vaikka monet ominaisuudet muuttuvat ajan myötä, tieteessä ei olla saatu mitään lopullisia tuloksia hiusten värin kohdalla.

Kokemus on kuitenkin osoittanut, että vauvan hiusten väri vaihtelee ensimmäisen elinvuoden aikana. Täällä kerromme aiheesta lisää.

Milloin vauvan hiusten väri määräytyy?

Hedelmöityshetkellä siittiö pääsee kosketuksiin munasolun kanssa, ja tästä liitosta muodostuu hedelmöittynyt munasolu eli tsygootti. Uusi olento saa geneettistä tietoa kummaltakin vanhemmalta kromosomien kautta. Siksi kaikki tulevan vauvan piirteet (mm. silmien väri, sukupuoli, hiusten väri) määrittyvät tässä varhaisessa vaiheessa.

Jokaisessa alkion solussa on 46 kromosomia: 23 isältä ja 23 äidiltä. Ominaisuudet tai piirteet riippuvat kuitenkin kromosomiparien geneettisestä yhdistelmästä, ja tulos on ainutlaatuinen. Tästä syystä samassa perheessä jotkut lapset näyttävät usein enemmän toiselta vanhemmalta kuin toiselta, tai molempien sekoitukselta.

Digitaalinen esitys DNA:sta ja geeneistä.
Geenit ovat pakkautuneet rakenteiksi, joita kutsutaan kromosomeiksi. Nämä välittävät kaiken geneettisen tiedon (eli DNA:n) vanhemmilta jälkeläisille.

Mukana olevien geenien vuorovaikutus

Mendelin lait ovat joukko sääntöjä, jotka selittävät, kuinka fyysiset piirteet siirtyvät geneettisesti sukupolvelta toiselle. Näiden lakien mukaan vauvan hiusten väri riippuu molempien vanhempien geenien yhdistelmästä.

Jokainen vauvan geeni puolestaan koostuu eri alleeleista. Hiusvärin kohdalla dominoivat alleelit liittyvät yleensä tummiin hiuksiin ja resessiiviset alleelit vaaleisiin sävyihin. Toisin sanoen lapsella tulee olla vain yksi tummahiuksinen vanhempi saadakseen tummat hiukset, kun taas vaalean hiusvärin periäkseen hän tarvitsee kaksi vaaleatukkaista vanhempaa. Teoriasta huolimatta näin ei aina ole.

Jotkut geenit ilmentyvät tiettyjen hormonien vaikutuksesta, joten joissakin tapauksissa lopullinen hiusväri saattaa näkyä vasta murrosiässä.

Vaikka tiede on yrittänyt selittää, miten lasten hiusten väri määräytyy, Tech Museum of Innovation -keskuksen julkaisun mukaan vielä on tehtävä paljon tutkimusta.

Hiusvärin määrittävät pigmentit

Pigmentin tyyppi ja määrä sekä sen jakautuminen hiuksissa auttavat määrittämään hiusten yleisen sävyn. On huomattava, että nämä ominaisuudet voivat muuttua ajan myötä, aivan kuten vastasyntyneillä.

Ihmisillä on kaksi hiuspigmenttiä:

  • Eumelaniini, joka vastaa ruskeasta/mustasta väristä.
  • Feomelaniini, joka vastaa punaisista ja vaaleista sävyistä.

Näiden kahden pigmentin yhdistelmä tuottaa luonnollisen, lopullisen hiusvärin.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 10 kysymystä ja vastausta päätäistä

Miksi vauvan hiusten väri muuttuu?

Vauvojen hiusten värin muuttuminen tunnetaan fysiologisena hiustenlähtönä. Vastasyntyneen hiukset putoavat spontaanisti ensimmäisten elinkuukausien aikana tehdäkseen tilaa uusien hiusten kasvulle.

Vaikka syntyessä hiusten väri onkin joskus sama kuin lopullisissa hiuksissa, toisinaan uusien hiusten väri poikkeaa vanhojen hiusten sävystä.

Värin antamisesta vastaavat melanosyytit, jotka tuottavat melaniinia, luonnollista pigmenttiä, joka värjää silmän iiriksen ja ihon soluja. Vauvan melanosyytit ovat epäkypsiä, ja ajan myötä niiden toiminnallisuus ja värituotanto lisääntyvät.

Vauvojen hiusten väri voi muuttua ajan myötä.
Vauvan hiusten lopullisen sävyn muodostuminen vie aikaa, sillä se ei riipu pelkästään genetiikasta, vaikka se onkin erittäin tärkeä tekijä.

Hiusten lopullinen väri

Vauvan tulevien hiusten väri ei olekaan niin helposti arvattavissa. Kuten muutkin fyysiset piirteet, hiusten ulkonäkö määräytyy vauvan DNA-sekvenssin mukaan, eli äidiltä ja isältä perittyjen geenien yhdistelmän mukaan.

Lopullisen sävyn kehittyminen vie kuitenkin aikaa, sillä tämä ei ole ainoa määräävä tekijä. Saadakseen käsityksen siitä, millaiset vauvan hiuksista lopulta tulevat, kannattaa huomioida ripsien ja kulmakarvojen väri.

Vauvan hiusten väri ja siinä tapahtuvat muutokset

Yhteenvetona voidaan todeta, että vauvan hiusten sävy vaihtuu useita kertoja syntymän jälkeen ennen lopullisen värin asettumista. Vasta toisen syntymäpäivän tienoilla saadaan tietää lapsen hiusten lopullinen väri.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Can you tell me more about the genetics of hail color. [Internet] Disponible en: https://www.thetech.org/ask-a-geneticist/ask39
  • Neri I, Piccolo V, Cocchi G, Starace M, Patrizi A, Dika E, Piraccini BM. Hair in newborns and infants: clinical and dermoscopic evaluation of 45 cases. Br J Dermatol. 2013 Oct;169(4):896-900. doi: 10.1111/bjd.12459. PMID: 23746094.
  • Lewis RG, Simpson B. Genetics, Autosomal Dominant. 2021 May 7. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 32491444.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.