Onko normaalia, että vauvan jalat haisevat pahalle?
 

Onko normaalia, että vauvan jalat haisevat pahalle?

Vauvan jalat ovat yleensä pehmeät ja ihanan tuoksuiset. Joskus ne saattavat kuitenkin tuoksahtaa melko voimakkaasti, jolloin tarvitaan oikeanlaisia hygieniatoimenpiteitä.
Onko normaalia, että vauvan jalat haisevat pahalle?

Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2022

Vauvan jalat haisevat pahalle yleensä vain tietyissä tilanteissa. Ongelmaa voidaan ehkäistä eräillä toimenpiteillä, jotka auttavat samalla pitämään huolta vauvan jaloista. Ei siis ole syytä huoleen, mikäli vauvassa ei aina ole sitä ihanaa ominaistuoksua. Jatka lukemista, niin saat tietää aiheesta lisää.

Miksi vauvan jalat haisevat pahalle?

Yksi ihon tärkeimmistä tehtävistä on haihduttaa kehosta pois ylimääräistä lämpöä hikoilun kautta. KidsHealth-lähteen mukaan jalkapohjat ovat yksi niistä kehon alueista, joissa on eniten hikirauhasia. Lapset ja vauvat hikoilevat 2–3 kertaa enemmän kuin aikuiset, ja heidän pienet varpaansa ovatkin herkästi nihkeät.

Hiki ei kuitenkaan itsessään haise; haju johtuu vauvojen jalkapohjissa olevien bakteerien synnyttämistä hajoamistuotteista. Vauvojen hiki ei myöskään yleensä haise yhtä paljon kuin aikuisilla, sillä heillä ei vielä ole aktivoituneita apokriinirauhasia (ne aktivoituvat vasta murrosiässä).

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: 10 luonnollista keinoa hoitaa vauvan kuivaa ihoa

Miten ehkäistä pahoja hajuja vauvan jaloissa

On olemassa monia toimenpiteitä, jotka auttavat pitämään vauvan jalat terveinä, hajuttomina ja hyväkuntoisina. Vauvaa ei ihon kuivumisen vuoksi kannata kylvettää liian usein, mutta niska, kädet ja jalat tulee pestä säännöllisesti.

Oikeanlaisten sukkien valinta on tärkeää pahojen hajujen ehkäisemiseksi vauvan jaloissa. Sukkien tulisi mieluiten olla puuvillaa tai muuta kevyttä ja hengittävää materiaalia.

Valitse puuvillasukat

Sukkien tulisi mieluiten olla valmistettu kevyestä ja hengittävästä materiaalista, kuten villasta, puuvillasta tai jostakin erikoiskankaasta. Sen sijaan polyesteristä ja nylonista valmistettuja tai huonosti hengittäviä sukkia kannattaa välttää. Kangas voi vaikuttaa merkittävällä tavalla kosteuden imeytymiseen ja olla yksi syy siihen, miksi vauvan jalat haisevat pahalle.

Lasten on hyvä myös olla silloin tällöin paljain jaloin niiden asianmukaisen kehityksen edistämiseksi ja liiallisen kosteuden välttämiseksi.

Käytä oikeanlaisia kenkiä

Synteettisistä materiaaleista valmistettuja kenkiä tulisi mielellään välttää hikoilevissa jaloissa. Myös liian tiukasti istuvat kengät lisäävät jalkojen pahoja hajuja verenkierron heikkenemisen vuoksi. Kenkien tulisikin olla juuri oikeanlaiset ja jaloissa mukavat, eivätkä ne saisi vahingoittaa vauvan herkkää ja pehmeää ihoa.

Joustavat pohjat ovat parhaat. Jalkineet eivät myöskään saa olla liian painavat. Lisäksi ei riitä, että kengät ovat kivan näköiset; niiden tulee olla käytännölliset, stimuloida vauvan kehitystä ja pitää jalat terveinä.

Pese kengät säännöllisesti

Kenkien säännöllinen pesu pitää jalkojen pahat hajut loitolla. Jotkut kengät voidaan pestä pesuoneessa ja kuivattaa sen jälkeen auringossa. Varo käyttämästä samoja kenkiä useita päiviä putkeen välttääksesi bakteerien lisääntymisen.

Noudata asianmukaista hygieniaa

Ison-Britannian kansallinen terveyspalvelu suosittelee pesemään jalat saippualla ja vedellä. Lisäksi ne tulee kuivata huolellisesti, erityisesti varpaiden väleistä, jotta jalat eivät maseroidu. Kynnet tulee pitää lyhyinä ja puhtaina paitsi pahojen hajujen, myös varpaiden toisiinsa hankautumisen aiheuttamien vaurioiden ehkäisemiseksi.

Jatka lukemista: Ihon sienitaudit lapsilla

Aikuinen pesee vauvan jalkaa pesualtaassa.
Vaikka asiantuntijat eivät suosittele kylvettämään vauvaa päivittäin, vauvan jalat, kaula ja kädet on tärkeää pestä saippualla ja vedellä usein.

Käytä jalkineissa pohjallisia

Pohjallisten käyttö voi auttaa ehkäisemään pahoja hajuja vauvojen ja taaperoiden jaloissa. Kuivumisen edistämiseksi ja mikrobien kasvun välttämiseksi niiden on hyvä antaa tuulettua käytön jälkeen ainakin vuorokauden. Kenkiä ei tulisi myöskään koskaan käyttää ilman sukkia, koska se lisää jalkojen hikoilua ja pahoja hajuja aiheuttavia yhdisteitä.

Varmista vapaa liikkuvuus

Vauvojen lihakset kehittyvät potkujen ja muiden liikkeiden kautta. Tästä syystä jalkojen tulee voida liikkua vapaasti eikä niitä saa rajoittaa liian tiukalla vaatetuksella. Yleinen suositus on antaa vauvan olla paljain jaloin hermoston ja älyllisen kehityksen edistämiseksi, koska jaloissa on suurempi tuntoherkkyys kuin käsissä. Sukkien ja kenkien poisjättäminen estää myös pahoja hajuja.

Vauvan jalat ja paha haju

Vauvan jalat haisevat pahalle, jos hygienia on kehno, jalkineet ovat huonolaatuiset tai materiaalit eivät mahdollista hikoilua. Kyseessä ei yleensä ole vakava vaiva eikä se johdu mistään sairaudesta, mutta ongelma voi olla varsin häiritsevä ja epämiellyttävä, minkä vuoksi tarvitaan tiettyjä hygieniatoimenpiteitä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.