Vauvan kylvetys 6 vinkin avulla - Äitiyden Ihme
 

Vauvan kylvetys 6 vinkin avulla

Vauvan ensimmäiset kylpyhetket voivat olla ensi kertaa vanhemmiksi tulleille melkoisen hermostuttava kokemus. Moni vanhempi epäröi, kuinka pientä lasta tulee pidellä tai mitä varotoimia täytyy tehdä.
Vauvan kylvetys 6 vinkin avulla

Viimeisin päivitys: 09 huhtikuuta, 2019

On normaalia, että uudella vanhemmalla on monia kysymyksiä vastasyntynyttä lasta koskien, ja vauvan kylvetys on yksi näistä epävarmuutta herättävistä asioista. Huolenaiheet liittyvät muun muassa siihen, kuinka vauvaa tulee pidellä, jotta hän ei pääse liukumaan käsistä. Vanhemmat ovat epävarmoja myös sen suhteen, mikä on oikea aika alkaa kylvettää lasta, millainen on sopiva pesuaine pienelle vauvalle ja mikä on kylpyveden oikea lämpötila.

Vaikka vauvan kylvetys aiheuttaakin huolta ja jopa pelkoa ensimmäisillä kerroilla, on hyvä muistaa, että kyseessä on ihmeellinen ja unohtumaton kokemus. Kylpyhetki on loistava mahdollisuus viestiä lapselle rakkautta ja turvaa.

Vauvan kylvettämisen aloittaminen

1. Milloin on oikea hetki vauvan ensimmäiselle kylvylle?

Asiantuntijoiden mukaan vauvaa kannattaa alkaa kylvettää hänen ollessa 7-15 päivän ikäinen. Tähän mennessä napanuoran tynkä on jo todennäköisesti irronnut, eikä tulehtumisen vaaraa enää ole. Tässä vaiheessa kylvyn tulee olla lyhyt, enintään viiden minuutin pituinen.

2. Mikä on ihanteellinen veden lämpötila vastasyntyneen kylvetyksessä?

Jotta kuuma vesi ei polta lasta, säädä veden lämpötila niin, että se on noin 37 astetta. Testaa lämpötilaa kyynärpäälläsi tai ranteellasi, ei kädellä, joka on tottunut usein toistuviin lämpötilamuutoksiin. Veden tulee olla lämmintä, mutta ei kuumaa.

Mitä tulee veden määrään, pyri siihen, että vesi on noin 10 senttiä syvää. Näin voit asettaa vauvan ammeen pohjalle tukevasti, jotta hän ei liu’u tai putoa käsistäsi.

3. Mitä kaikkea tarvitaan vauvan ensimmäiseen kylpyyn?

Ennen kuin täytät ammeen ja asetat vauvan veteen, varmista, että kaikki tarvittavat tavarat ovat lähettyvillä. Kun kylpyhetki on jo käynnissä, et pysty hakemaan unohtamaasi esinettä. Valmistelu saa myös olosi varmemmaksi kylvettäessäsi lasta ensimmäistä kertaa.

Lapsen kylvetykseen tarvitaan luonnollisesti amme, ja tähän tarkoitukseen kannattaa hankkia nimenomaan lapsille tarkoitettu amme. Valitse mukava paikka vauvan riisumiseen. Aseta tarvittavat hygieniatarvikkeet helposti saataville. Tällaisia tarvikkeita ovat esimerkiksi neutraali ja hellävarainen pesuneste ja shampoo, vauvaöljy, pesulappu, pyyhe, puhdas vaippa, vaatteet ja harja tai kampa. 

Vauvan kylvetys 6 vinkin avulla

Vauvan kylvetys 6 vinkin avulla

Moni vauva tuntee olonsa mukavaksi, kun hänet laitetaan kylpyveteen ensimmäisen kerran. Tämä johtuu siitä, että vesi muistuttaa häntä niistä yhdeksästä kuukaudesta, jotka hän vietti kohdussa lämpimän lapsiveden ympäröimänä. Pidä mielessä seuruaavat neuvot, jotta vastasyntyneesi kylvetys ensimmäistä kertaa sujuisi hyvin:

 1. Ota vauvan vaatteet pois täysin ja kääri hänet pyyhkeeseen ennen kuin laitat hänet kylpyammeeseen.
 2. Laita pieni veteen vähitellen, jotta hän ei hämmenny. Käytä toista kättä vauvan tukemiseksi pään ja kaulan kohdalta.
 3. Käytä vain minimaalinen määrä saippuaa vauvan kehon pesemiseksi. Voit aloittaa rinnan, käsivarsien ja käsien alueelta ja sitten edetä jalkoihin. Lopuksi käännä vauva ympäri varovaisesti, jotta voit pestä selän ja takapuolen. Muista, että vastasyntyneen iho on hyvin herkkä, joten ole hyvin hellävarainen ja vältä hieromista.
 4. Kun olet pessyt vauvasi kehon, voit edetä päähän.
 5. Pese silmät steriilin puuvillavanun tai sideharson avulla ja raikasta vettä käyttäen. Älä käytä tähän kylpyvettä. Pyyhi hellästi silmien aluetta siten, että etenet nenästä poispäin.
 6. Kun olet käynyt läpi kaikki nämä vaiheet, ota vauva pois ammeesta ja kääri hänet välittömästi puhtaaseen pyyhkeseen.
 7. Lopuksi käytä puhdasta puuvillavanua tai sideharsoa vauvan nenän ja korvat puhdistaaksesi. Älä koskaan pyyhi niiden sisäpuolia, vaan ainoastaan ulkopinnat.

Sitten onkin jo valmista! Nyt on edessä vain pikkuisen pukeminen ja kylvyn jälkeisistä hellyydenosoituksista nauttiminen.

Asiantuntijoiden mukaan vauvalle kannattaa antaa ensimmäinen kylpy 7-15 päivän iässä.

Muita suosituksia

Tässä tulee muutama lisävinkki siihen, kun on aika kylvettää vauva ensimmäisen kerran:

 • Älä koskaan jätä vauvaa yksin kylvyn aikana – edes sekunniksi.
 • Vauvan ensimmäisten kuukausien aikana vältä talkin ja hajusteiden käyttöä, sillä ne voivat aiheuttaa allergioita ja jopa hengitysongelmia.
 • Laita amme sellaisella korkeudelle (mikäli kyseessä on irtoamme), joka sinulle sopii. Pese amme vauvan kylvetyksen jälkeen.
 • Muista hymyillä pienellesi ja puhua hänelle koko prosessin ajan. Tämä auttaa häntä tuntemaan olosa turvalliseksi ja rauhalliseksi, ja se on myös loistava tapa saada parempi yhteys vauvaasi.
 • Jos hän alkaa itkeä kylvyn aikana, älä lannistu. Rakastava äänesi ja rauhallinen ympäristö auttavat vauvaa tottumaan kylvetyksiin. Tulet huomaamaan, että pian hän jo nauttii tästä hoitotoimenpiteestä!
Vauva kylvyssä

Lopuksi haluamme muistuttaa, että vauvan ensimmäinen kylpy voi olla yksi kauneimmista ja miellyttävimmistä asioista, joita vanhempi saa kokea. Tähän artikkeliin kokoamiamme perusneuvoja hyödyntämällä kylpyhetkestä ei tarvitse murehtia tai stressata. Valitsemalla oikean hetken, kokemus on miellyttävä ja rentouttava niin lapselle kuin vanhemmallekin.

Yritä siis viestiä vauvalle rauhallisuutta ja onnellisuutta. Jos olet hyvin hermostunut, voit aina pyytää läheistä ihmistä avuksesi lapsen ensimmäiseen kylvetykseen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.