Millainen lanka sopii parhaiten vauvanvaatteiden neulomiseen?
 

Millainen lanka sopii parhaiten vauvanvaatteiden neulomiseen?

Tiedätkö, millainen lanka sopii parhaiten vauvanvaatteiden neulomiseen? Lue alta, mitä materiaaleja vauvanvaatteissa kannattaa suosia.
Millainen lanka sopii parhaiten vauvanvaatteiden neulomiseen?
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 17 maaliskuuta, 2023

Kaikki lankatyypit eivät ole hyväksi vauvan herkälle ja hauraalle iholle. Kun valitset parasta materiaalia vauvanvaatteisiin, sinun tulee ottaa huomioon useita seikkoja. Lue alta, millainen lanka sopii parhaiten vauvanvaatteiden neulomiseen.

Vauvan iho

Vauvan iho on erittäin herkkä ja hauras, joten se voi kärsiä allergisista reaktioista vaatteiden materiaaleille. British Journal of Dermatology -lehden tutkimuksen mukaan superhieno merinovilla voi olla erinomainen hoitovaihtoehto lasten atooppisiin sairauksiin.

Toisaalta tulisi kiinnittää huomiota myös neulottujen vaatteiden hoitoon. Osa niistä on pestävä käsin, jotta ne eivät kutistu tai menetä muotoaan.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Periytyykö atooppinen ihottuma vanhemmilta lapsille?

Millainen lanka sopii parhaiten vauvanvaatteiden neulomiseen?

Uskomusten mukaan villalanka aiheuttaa kutinaa ja ärsytystä vauvan herkällä iholla. Tietynlaisesta villasta valmistetut vauvanvaatteet eivät kuitenkaan aiheuta allergisia reaktioita. Valitun villan tulee olla ilmavaa, pehmeää, nukkaamatonta ja keskipaksua tai ohutta.

Nainen neuloo vauvalle vaatteita.
Vauvanvaatteiden neulomiseen kannattaa ostaa pehmeitä lankoja, jotka eivät aiheuta allergisia reaktioita, kuten merinovillaa, puuvillaa tai alpakanvillaa.

Merinovilla

Merinovillakuiduilla on erityinen uloin kerros, joka tekee tästä materiaalista silkinpehmeän ja näin mukavamman tuntuisen päällä. Näiden luontaisten ominaisuuksiensa vuoksi merinovilla on miellyttävä materiaali vauvan iholla, ja se sopii myös niille, jotka kärsivät ihosairauksista tai atooppisesta ihottumasta.

Lisäksi merinovilla auttaa pitämään lapsen sopivan lämpöisenä, sillä materiaali imee itseensä hikoilun aiheuttamaa kosteutta ja haihduttaa sen ilmaan.

Merinovillaa saadaan Pohjois-Afrikassa elävistä lampaista. Se on luonnollinen materiaali, joka on kuitujensa joustavuuden ja ohuuden vuoksi kevyttä. Samalla se toimii erittäin tehokkaana lämmöneristeenä, joka pitää lämpimänä talvella ja viileänä kesällä.

Luomupuuvilla

Tällaista materiaalia suositellaan allergisista ihosairauksista kärsiville vauvoille tai lapsille. Se imee itseensä hikeä huomattavasti paremmin ja on pehmeämpää kuin tavallinen puuvilla. Lisäksi luomupuuvilla on hypoallergeenista, koska se ei sisällä valkaisu- tai torjunta-aineita. Vaikka luomupuuvilla, jonka tuotannossa ja jalostuksessa ei siis käytetä kemikaaleja, onkin monin tavoin ihanteellinen materiaali, se on myös paljon kalliimpaa.

Yksi luomupuuvillan haittapuolista on sen muita materiaaleja heikompi lämmöntuotantokyky. Sitä kannattaakin käyttää keväällä ja syksyllä ja välttää talvella. Toisaalta markkinoilla myydään myös joitakin imukykyisiä puuvillatuotteita, joihin on sekoitettu bambukuituja, mikä tekee niistä silkkisempiä ja lisää niiden antiallergisia, antistaattisia ja antiperspiranttisia ominaisuuksia.

Alpakanvilla

Vaikka alpakanvillaa ei myydä kaikkialla maailmassa, sen ominaisuudet ovat samankaltaiset kuin merinovillalla. Se on hypoallergeeninen ja erittäin kevyt materiaali, joka kykenee säätelemään vauvan ruumiinlämpöä. Se on lämpimämpää ja hengittävämpää kuin tavallinen villa, mikä tekee siitä erittäin tehokkaan materiaalin talvivaatteissa. Alpakanvilla ei myöskään kulu käytössä, ja se on vettä hylkivä ja huonosti syttyvä materiaali.

Vauvalla on päässään neulottu villahattu.
Vauvan pään kautta haihtuu paljon lämpöä, joten vauvalle suositellaan neulottuja pipoja.

Ovat neulotut vaatteet liian lämpimpiä vauvoille?

Alle 18-kuukautiset lapset eivät pysty säätelemään ruumiinlämpöään tehokkaasti. Tämä liittyy ihon pinnan kokoon verrattuna ruumiinpainoon. Pienikokoisimmilla vauvoilla (etenkin keskosilla tai sairailla vauvoilla) kehon lämpö haihtuu palellessa nopeammin. Heidät tulisikin pitää lämpimämpänä kuin aikuiset. Ruumiinlämmön ylläpitämiseen suositellaan villapipoa, sillä vastasyntyneiltä haihtuu lämpöä voimakkaasti pään kautta.

Vauvat ja neulotut vaatteet

Villavaatteet voivat auttaa pitämään vauvan mukavan lämpimanä sekä säätelemään hänen ruumiinlämpöään niin, ettei vauvalle tulee liian kylmä tai kuuma. Toisin sanoen tietyntyyppisillä villalangoilla on lämpöä sääteleviä ominaisuuksia, ja ne tuntuvat pehmeiltä iholla. Tästä syystä vauvanvaatteiden neulomiseen suositellaan merinovillaa, alpakanvillaa tai imukykyistä puuvillaa, joilla on kaikki nämä hyödylliset ominaisuudet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lang N, Bromiker R, Arad I. The effect of wool vs. cotton head covering and length of stay with the mother following delivery on infant temperature. Int J Nurs Stud. 2004 Nov;41(8):843-6. doi: 10.1016/j.ijnurstu.2004.03.010. PMID: 15476757. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15476757/
  • Su JC, Dailey R, Zallmann M, Leins E, Taresch L, Donath S, Heah SS, Lowe AJ. Determining Effects of Superfine Sheep wool in INfantile Eczema (DESSINE): a randomized paediatric crossover study. Br J Dermatol. 2017 Jul;177(1):125-133. doi: 10.1111/bjd.15376. Epub 2017 Jun 12. PMID: 28182252. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28182252/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.