Kuinka poistaa rähmä vauvan silmistä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka poistaa rähmä vauvan silmistä?

Vauvan silmät voivat rähmiä monista syistä päivän aikana, ja vanhempien on tärkeää osata puhdistaa ne oikealla tavalla.
Kuinka poistaa rähmä vauvan silmistä?

Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2021

On normaalia, että vauvan silmissä on rähmää hänen herätessään. Tämä johtuu yleensä siitä, että lapsen silmät ovat olleet kiinni pitkän aikaa, jolloin erite on kerääntynyt kyynelrauhasiin. Vanhempien kannattaa selvittää, kuinka poistaa rähmä vauvan silmistä oikeaoppisesti, jotta komplikaatioilta varmasti vältytään.

Miksi silmistä erittyy rähmää?

Rähmä on ohutta eritettä, jota syntyy silmäluomessa ja kyynelrauhasessa. Joskus rähmää voi erittyä enemmän kuin normaalista, mikä saattaa vaikeuttaa vauvan silmien avaamista kunnolla. Rähmä on väriltään kelllertävää tai valkoista.

Vauvan silmät voivat rähmiä esimerkiksi näistä syistä:

 • Kun silmiä ei räpäytä, kyyneleet kerääntyvät eivätkä ne pääse poistumaan normaalisti.
 • Vauva pitää silmiään kiinni pitkiä ajanjaksoja. Tästä syystä vesi ei haihdu tehokkaasti, mikä johtaa eritteen syntymiseen.
 • Jos vauvan silmät rähmivät paljon, saattavat hänen kyynelrauhasensa olla tukossa, mikä estää kyyneleiden kuivaamisen.
 • Sidekalvotulehdus, allergia tai silmiä ärsyttävät asiat.
Kuinka poistaa rähmä vauvan silmistä?

Kuinka poistaa rähmä vauvan silmistä?

Sinun kannattaa opetella paras tapa poistaa rähmää vauvan silmistä pitääksesi huolta hänen hygieniastaan, ja jotta vauva välttyisi tulehduksilta. Tässä joitakin vinkkejä vauvan silmien oikeaoppiseen puhdistamiseen:

 • Rähmää ei tule poistaa sormilla tai kuivalla materiaalilla.
 • Käytä puhdistamiseen steriiliä harsokankaan palaa, joka on kastettu fysiologiseen suolaliuokseen. Pyyhi silmää kyynelrauhasesta kohti silmän ulkonurkkaa, älä milloinkaan vastakkaiseen suuntaan.
 • Jos silmät ovat muurautuneet umpeen liiallisen rähmän vuoksi, kosteuta silmiä suoraan suolaliuoksella, jonka jälkeen käytät puhdistamiseen steriiliä harsoa.
 • Huomioithan, että samaa harsoa ei tule käyttää kummallekin silmälle, sillä jos toisessa silmässä on tulehdus, se voi siirtyä myös toiseen silmään.
 • Toinen vaihtoehto on käyttää vauvan silmien puhdistamiseen tarkoitettuja kosteuspyyhkeitä.
 • Älä käytä silmähuuhdetta tai silmätippoja, joita lääkäri ei ole suositellut käytettävän.
 • Puhdista vauvan silmät kaksi kertaa päivässä: aamulla vauvan herätessä, jolloin rähmää on runsaasti, sekä kylvyn jälkeen.

Kyynelrauhasten tukkeuman aiheuttama silmärähmä

Kyynelrauhasten tukkeuma on hyvin yleinen vaiva vastasyntyneillä. Tämä tunnetaan myös nimellä kyynelkanavien ahtauma. Tukkeuman vuoksi kyyneleet eivät pääse virtaamaan normaalisti, mikä aiheuttaa kellertävää, valkoista tai vihertävää eritettä, jonka tuloksena silmät voivat rähmiä runsaasti.

Kuinka poistaa rähmä vauvan silmistä?

Tämä vaiva johtuu siitä, että limakalvopoimun reikä ei ole täysin kehittynyt. Tästä syystä johtuva rähmä tulee poistaa vauvan silmistä edellä mainitulla tavalla. Voit lisäksi hieroa hellästi silmän sisänurkkaa ja nenän sivua. Näin tekemällä stimuloit Hasnerin läppää – limakalvopoimua, jonka reikä ei ole kehittynyt – ja edistät kyyneleiden kuivumista. Kyseessä on väliaikainen vaiva, joka saattaa ilmetä ainoastaan vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana. Jos vauvan silmien runsas rähmintä jatkuu, on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen.

Sidekalvotulehduksen aiheuttama silmien rähmiminen

Sidekalvotulehduksessa läpinäkyvä kalvo, joka peittää silmäluomien sisäpintaa, on tulehtunut, mikä aiheuttaa silmien runsasta rähmimistä.

Sidekalvotulehdus vauvalla

Jos vauvan silmät punoittavat, ovat turvonneet ja ovat muurautuneet umpeen runsaasta rähmästä johtuen, hänellä on todennäköisesti sidekalvotulehdus. Lapsen sidekalvotulehduksen voivat aiheuttaa seuraavat tekijät:

 • Virus: Tämä on yleisin aiheuttaja. Vauva saattaa olla vilustunut, minkä lisäksi hänen silmänsä punoittavat, ovat turvoksissa ja tuottavat runsaasti rähmää.
 • Bakteeri: Sidekalvotulehdusta voivat aiheuttaa streptokokki- ja stafylokokkibakteerit. Tällöin saattaa esiintyä paksua, kellertävää rähmää. Silmäluomet ovat turvoksissa ja ovat muurautuneena umpeen herätessä.
 • Vastasyntyneen silmätipat: Tällöin tulehduksen hoitoon käytettävät silmätipat voivat ärsyttää vauvan silmiä kemiallisesti.
 • Allergeenit: Allergeenit ovat harvinaisia sidekalvotulehduksen aiheuttajia alle vuoden ikäisellä lapsella. Jos lapsen silmät ovat kuitenkin punaiset, ne rähmivät ja lapsi hieroo niitä paljon, saattaa hänellä olla allerginen reaktio. Se voi johtua silmiin joutunueista ärsyttävistä asioista, kuten pölystä, siitepölystä tai savusta.

On tärkeää olla altistamatta vauvaa edellä mainituille asioille. Hyödynnä myös tarjomiamme neuvoja, ja poista rähmää vauvan silmistä oikeaoppisesti pitääksesi vauvan hygieniasta hyvää huolta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.