Kuinka välttää ihoärsytys vauvoilla?
 

Kuinka välttää ihoärsytys vauvoilla?

Vauvojen ihoärsytys johtuu ihon suojakerroksen vaurioitumisesta tai muuttumisesta.
Kuinka välttää ihoärsytys vauvoilla?
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 05 heinäkuuta, 2023

Ihoärsytys on melko yleistä vauvoilla, koska vauvojen iho on erilainen kuin aikuisilla. Siksi tässä elämänvaiheessa ilmenee melko herkästi ihovaurioita ja -ärsytystä. Vauvojen iholla on kuitenkin kyky parantua nopeasti muutaman toimenpiteen avulla.

Vauvojen iho

Vauvojen ihon suojakerros on toimiva jo syntyessä ja se kypsyy vielä ensimmäisten elinvuosien aikana. Tänä aikana vauvan ihoa on tärkeää hoitaa oikeanlaisilla tuotteilla. Sen lisäksi, että iho toimii fyysisenä suojana, sillä on myös seuraavat tärkeät tehtävät:

  • Lämmönsäätely
  • Kosteustasapainon ylläpitäminen
  • Kaasunvaihto
  • Immuunitoiminta ja taudinaiheuttajien torjunta

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Yleisimmät virheet vauvan kylvettämisessä

Ihoärsytys vauvoilla

Vastasyntyneen iho on alttiimpi ärsytykselle ja tulehduksille, koska se ei ole vielä täysin kehittynyt.

Atooppinen ihottuma

Atooppiselle ihottumalle on ominaista krooninen ihotulehdus, joka ilmenee kutinana, ihon kuivumisena, ihottumaisina muutoksina ja joskus jäkälöitymisenä. 60 %:ssa tapauksista sitä esiintyy ensimmäisestä ikävuodesta lähtien, ja yleisimmät kohdat ovat posket, otsa ja raajat.

Vauvalla on virkattu päähine kuumana päivänä.
Lämpöihottuma on hikoilusta johtuva ihon ärsytystila. Yleensä vaiva häviää, kun vauva viilenee tai lämpimät vaatteet riisutaan.

Hikoilusta johtuva ihoärsytys vauvoilla

Vauvat hikoilevat yleensä normaalia enemmän, koska he reagoivat voimakkaammin lämpötilamuutoksiin. Hikipisarat ärsyttävät ihohuokosia ja synnyttävät pinnallisen ihottuman. Lämpöihottumalle on ominaista pienet näppylät kuumilla ihoalueilla sekä selässä, rintakehässä tai kyynärtaipeissa.

Vaippaihottuma

Vaippaihottuma on vauvojen yleisin ihovaiva. Sille on ominaista ihon ärtyminen ja punoitus vaippa-alueella.

Vaiva on yleisin alle vuoden ikäisillä lapsilla. Vaikeimmissa tapauksissa voi esiintyä hilseileviä läiskiä ja jopa lievää verenvuotoa. Pediatric Dermatology -lehden julkaisun mukaan on suositeltavaa käyttää voiteita sekä vaippoja, jotka eivät pidätä kosteutta alueella.

Suosituksia vauvojen ihoärsytyksen välttämiseksi

Vauvojen iho on paljon herkempi ja hauraampi kuin aikuisten iho, ja siksi se vaatii enemmän huolenpitoa ja suojaa ärsytyksen välttämiseksi. Yksinkertainen perusneuvo on pitää vauvan iho puhtaana ja kuivana.

Sopivien hygieniatuotteiden valinta

Vauvoille kannattaa valita tuotteita, jotka eivät muuta ihon pH-arvoa tai häiritse sen suojakerrosta. Esimerkiksi mietoja saippuoita, joissa ei ole kemikaaleja tai lisäaineita. Ihon suojakerroksen ylläpitäminen on elintärkeää, sillä vauvojen iho on alttiimpi infektioille.

Hyvä vaipanvaihtorutiini

Säännöllinen vaipanvaihto pitää vaippa-alueen ihon optimaalisessa kunnossa. Näin virtsa, uloste ja hiki eivät pysy iholla liian pitkään. Yksi hyvä neuvo on kuivata alue kunnolla jokaisen vaipanvaihdon jälkeen ja käyttää sille tarkoitettuja tuotteita.

Ihoärsytys voi johtua vauvoilla huonosta vaipanvaihtorutiinista.
Vaipanvaihdossa on oltava huolellinen. Lisäksi tulee välttää liian tiukkoja vaippoja, jotta ne eivät hankaa ihoa jatkuvasti.

Ole varovainen kylvetyksen aikana

Vauvan kylvetyksessä on suositeltavaa käyttää mietoja saippuoita, joissa on ihoa ärsyttämättömiä ja sen omaa pH:ta lähellä olevia pinta-aktiivisia aineita. Lisäksi tulee käyttää lämmintä vettä, ja kylpyhetket tulee pitää lyhyinä ihon kuivumisen ja ärsytyksen välttämiseksi. Kylvyn jälkeen iho kannattaa taputella kuivaksi hellävaraisesti ja hankaamatta.

Kosteuta iho päivittäin

Kosteuttaminen auttaa pitämään ihon suojakerroksen eheänä, toimivana ja terveenä. Kylvyn jälkeen koko vartalolle kannattaa levittää kosteusvoidetta. Tarvittaessa sitä voidaan lisätä päivän aikana hilseileville tai kuivuneille alueille.

Oikeanlaisten vaatteiden valinta

Liika vaatetus voi edesauttaa ihoärsytyksen syntymistä. On myös suositeltavaa valita hengittävistä ja luonnonmukaisista materiaaleista, kuten puuvillasta tai pellavasta, valmistettuja vaatteita. Lisäksi vaatteet tulee pestä hellävaraisilla pesuaineilla välttäen klooria, valkaisuaineita ja voimakkaita puhdistusaineita.

Ihoärsytys vauvoilla

Vauvojen ihoärsytykseen ei yleensä kuulu kuume. Mutta kun sen yhteydessä esiintyy muitakin merkkejä ja oireita, tulee kääntyä lastenlääkäriin puoleen. Ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä myös silloin, kun ihottuma ei näytä paranevan tai lievittyvän toimenpiteillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Weidinger S, Novak N. Atopic dermatitis. Lancet. 2016 Mar 12;387(10023):1109-1122. doi: 10.1016/S0140-6736(15)00149-X. Epub 2015 Sep 13. PMID: 26377142.
  • Blume-Peytavi U, Kanti V. Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatr Dermatol. 2018 Mar;35 Suppl 1:s19-s23. doi: 10.1111/pde.13495. PMID: 29596731.
  • Blume-Peytavi U, Hauser M, Stamatas GN, Pathirana D, Garcia Bartels N. Skin care practices for newborns and infants: review of the clinical evidence for best practices. Pediatr Dermatol. 2012 Jan-Feb;29(1):1-14. doi: 10.1111/j.1525-1470.2011.01594.x. Epub 2011 Oct 20. PMID: 22011065.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.