Milloin vauvan vedenjuonnin tulisi alkaa? - Äitiyden Ihme
 

Milloin vauvan vedenjuonnin tulisi alkaa?

Milloin vauvan vedenjuonnin tulisi alkaa?

Viimeisin päivitys: 04 elokuuta, 2018

Vesi on elintärkeä tekijä ihmisen terveydelle, ja se on välttämätöntä päivittäisen toiminnan ja kosteutuksen kannalta, mutta milloin vauvan vedenjuonnin tulisi alkaa? Ja mitä muita ohjeita tähän asiaan liittyy? Jatka lukemista ja saat selville perusasiat vauvan ja lasten vedenjuonnista.

Terveydenhuollon asiantuntijat suosittelevat aikuisille yleisesti ottaen kahdeksan lasillisen juontia vettä päivässä.

Kun vauva on 1-24 kuukautta vanha, 70 % hänen kehonpainostaan koostuu vedestä, kun taas aikuisilla tämä osuus on 50.

Tämä viittaa siihen, että lasten tulee saada joka päivä sellainen määrä vettä, joka vastaa 10-15 % heidän painostaan. Aikuiset sen sijaan tarvitsevat vain 2-4 % vastaavan määrän vettä päivittäin.

Maailman terveysjärjestö WHO on määrittänyt, että vauvojen tulisi juoda nesteitä, joista ne saavat tarpeellisia ravinteita, ja niitä tulisi antaa pienissä määrissä, jotta voitaisiin välttää vatsakipua.

Pelkkä rintaruokinta on suosituksena kuuteen kuukauteen asti, joten älä anna vauvallesi vettä ennen kuin hän on tämän ikäinen.

Vauvasi ensimmäiset kuusi kuukautta

Vauvat saavat kaikki ne ravinteet ja kosteutuksen, jonka ne tarvitsevat, rintamaidosta tai korvikkeesta.

Lastenlääkäri Stephen D. Danielsin mukaan ei ole suositeltavaa antaa vauvalla vettä ennen kuin hän on kuusi kuukautta vanha.

Vesi saattaa muun muassa häiritä kehon kykyä imeyttää ravinteita. Lisäksi vedenjuonti ennen kuuden kuukauden ikää voi aiheuttaa sen, että lapsi tuntee itsensä kylläiseksi.

lasten vedenjuonti

Tämä vaikutus on seurausta vatsan koosta. Mitä pienempi tila, sitä pienemmän määrän ruokaa ja nesteitä vauva voi nauttia.

Ravinteita tulee olla ruoassa tiheämmin (kuitenkin ruokaa tulee antaa vain pienissä annoksissa), jotta voitaisin ravita lasta kunnolla.

Lisäksi veden vuoksi voi ilmetä vähentymistä vauvan halussa syödä. Tämä voi aiheuttaa tilan, jota kutsutaan vesimyrkytykseksi, ja se saattaa aiheuttaa kohtauksia ja jopa kooman.

Tämä tilanne voi kehittyä siitä, että vettä on liikaa, ja se laimentaa kehossa olevaa natriumia. Siten voi syntyä elektrolyyttien epätasapaino, joka aiheuttaa sen, että kudokset tulehtuvat.

Kun vauva on kuusi kuukautta vanha, hänelle voidaan antaa pieniä kulauksia vettä, jos hän on janoinen. Liika vedensaanti voi kuitenkin aiheuttaa vatsakipua.

Lasten tarvitsee juoda vettä päivittäin määrä, joka vastaa 10-15 % kehon painosta.

7 kuukautta – 1 vuosi: miten vedenjuonti tulisi aloittaa?

Tällä ikävälillä vauvat voivat alkaa nauttia kiinteää ruokaa ja juoda nesteitä. Veden antaminen tänä aikana ei aiheuta mitään haittaa lapsen terveydelle.

Vauvat, joita rintaruokitaan edelleen tässä iässä, eivät tarvitse lisäksi vettä, vaikka he olisivatkin jo alkaneet syödä kiinteää ruokaa. Ei kuitenkaan ole pahaksi, jos he 0ttavat vettä rintamaidon tai korvikkeen ohella.

Toisaalta lapsilla, joita ei rintaruokita jatkuvasti (moni tekee näin vain aamuisin ja iltaisin), tulisi lisätä vedensaantia päivän aikana. Kaikkein suositeltavinta on tässä vaiheessa antaa vauvalle vettä ja kaikki se muu, minkä hän tarvitsee.

1-3 vuoden iästä lähtien

Tässä vaiheessa lasten tulisi nauttia keskimäärin 1,3 litraa vettä päivässä. Tämä määrä tulee sekä heidän juomastaan nesteestä että kaikesta siitä ruoasta, jota heille annetaan.

Jos ruoan nesteet lasketaan pois, tuloksena on määrä, joka vastaa neljää lasillista päivässä.

vauva ja nesteiden juonti

Minkä tyyppinen vesi on terveellistä vauvoille?

  • Pullovesi: mineraalivesi on se paras vaihtoehto, mutta on tärkeää tarkistaa etiketti, jotta voit varmistaa sopiiko tuote lapsillle. On tarpeen löytää sellainen vesi, jossa on natriumia vähemmän kuin 25 mg/l, fluoria vähemmän kuin 1 mg/l ja nitraatteja vähemmän kuin 50 mg/l.
  • Hanavesi: sitä tulisi käyttää vain, jos veden juomakelpoisuus on taattu. On kuitenkin parasta keittää vettä minuutin ajan ja antaa sitten viilehtyä ennen kuin annat sitä vauvallesi.

Vanhempien huoli vauvan hyvinvoinnista on normaali asia ihan syntymästä lähtien. Ei kuitenkaan tule unohtaa sitä, että vauvatkin ovat ihmisiä – jos niillä on tietty tarve, kuten jano, ne tulevat ilmaisemaan asian sinulle, jotta voisit tyydyttää kyseisen tarpeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr REes, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Hansen R., Hyponatraemic seizure in a 6 month old infant due to water intoxiation. J Paediatr Child Health, 2017. 53 (7): 717-719.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.