Miksi vauvat heittävät kaiken lattialle?
Olet kenties huomannut, että yhdessä vaiheessa vauvat heittävät lattialle kaiken, minkä saavat käsiinsä. Haluatko tietää, miksi näin tapahtuu? Oletko joskus ihmetellyt lapsesi halua singota tavaroita ympäriinsä?
Vauvasi on varmasti yllättänyt sinut useasti heittämällä tavaroita kuin pieni pesäpalloilija, ja kaikki mihin hän on ylettänyt, on päätynyt lattialle.
Kenties luulit aluksi, että tämä on kapinointia tai jokin sellainen teko, jonka tarkoituksena on saada huomiosi vangittua. Ja tämä käsitys on sitten muuttunut, kun olet huomannut lapsesi tekevän näin ihan kokoajan.
Olipa kyse kiukusta, yllättymisestä tai naurusta, lopputulos on se, että pyydät lastasi lopettamaan tavaroiden heittelyn, sillä ne voivat vaikkapa olla haitaksi jollekulle tai jollekin. Nyt meillä on kuitenkin hyviä uutisia: tämä on itse asiassa hyvä ilmiö, sillä se on yksi ensimmäisistä tavoista, joilla lapsi voi olla maailman kanssa vuorovaikutuksessa.
Vauvasi saa lisää tietoa maailmasta joka kerta, kun hän heittää jotakin maahan.
Kun itse heität jotakin tarkoituksella, mittailet kuinka paljon voimaa tarvitset ja mihin tavara tulee tarkalleen ottaen heittää, ja laitat itsesi sitten tiettyyn asentoon. Tämä on se kokemus, jota pieni lapsesi yrittää saada joka kerta, kun hän heittää jotakin maahan.
Jos hän on jo heitellyt tavaroita jo tuhansia kertoja, ilmiö ei vielä ole ohi, sillä vielä tulee tuhansia kertoja lisää!
Kannattaa olla iloinen ja kiitollinen siitä, että lapsesi kehittyy ja kasvaa, ja voitkin laittaa tämän taidon listallesi lapsen uusista kyvyistä elämän erilaisten haasteiden voittamiseksi.
Opasta lastasi – opeta häntä olemaan varovainen, tunnistamaan vaara ja huomaamaan herkät materiaalit.
Kaikki tavarat lattialle – uusi tapa oppia
Me näemme, kuinka lapsen keho alkaa vahvistua ja muuttua ketterämmäksi sen avulla, että hän heittää kaiken lattialle. On aika, että sinä alat opastaa häntä tässä uudessa tehtävässä.
Nuorelle ihmiselle tämä on matka, joka on täynnä haasteita ja saavutuksia – aivan kuin olisi kyse jostakin supersankarista.
Tässä mielessä onkin niin, että ennen kuin osallistut tehtävään, on hyvin tärkeää että tiedät tarkemmin, mitä kaikkea pieni enkelisi oppii heittelemällä tavaroita lattialle.
Hän saa selville, mitä tavaralle tapahtuu
Hän katsoo, meneekö se rikki, äänteleekö se erityisesti vai eikö sille käy mitään. Hän vastaa kysymyksiinsä käytännön avulla, kuten esimerkiksi heittämällä niitä tavaroita, joiden suhteen hän on utelias, niin kauan, kunnes hän saa vastauksensa.
Hän mittaa etäisyyksiä
Itse asiassa tämän ikäiset lapset käyttävät erittäin hyvin kahta ihmisen mahtavimmista aisteista: näköä ja kuuloa. He siis analysoivat visuaalisesti heittämänsä tavaran kulkeman matkan.
Lapsi katsoo, kuinka tavara on eri kokoinen liikkuessaan poispäin ja muuttuessaan pieneksi. Hän käyttää kuuloaan havaitakseen, kuinka kauan kestää tavaran putoamisessa maahan. Pidempi aika tarkoittaa, että tavara matkusti pidemmälle.
Hän testaa taitojaan
Kannattaako jatkaa tämän tavaran kanssa kokeilua? Tulisiko minun jatkaa tutkimusta? Ymmärsinkö, mitä tapahtuu, kun heitän sitä voimaa paljon käyttäen? Tuleeko se reagoimaan eri tavalla, jos näin teen?
Hän ymmärtää jo suhteen syyn ja seurauksen välillä
Sen jälken, kun hän päättää heittää tavaran, hän saa selville, mitä tämä aiheuttaa. Se voi aiheuttaa vaikkapa lasin rikkoutumisen ja pelon reaktion äidiltä ja isältä. Se voi myös aiheuttaa kovan äänen, joka häiritsee muita ja saa vanhemmat heräämään – ja niin edelleen.
Sosiaalinen vuorovaikutus
Hän tulee huomaamaan, että tietyt äänet ja teot saavat ympärillä olevien kiinnostuksen heräämään. Hän tulee sitten leikkimään näiden tavaroiden kanssa, jotta hän voisi saada aikaan mahtavia hetkiä, jotka jaetaan sinun kanssasi.
Tämä on myös yksi mahdollisuus lapsellesi luoda yhteyksiä. Tulevaisuudessa hänen lapsena oppimansa asiat tulevat olemaan siltoja henkilökohtaisessa ja ammatillisessa kehityksessä.
Pieni tieteilijämme vastaa tarpeeseensa tutkia, ja hän tekee tämän nopeudella ja oveluudella.
Mitä voit tehdä tämän kokemuksen parantamiseksi?
Sinun ei tulisi moittia lastasi, ellei hän heitä jotakin haurasta tai saa aikaan paljon vahinkoa. Sen sijaan voit keskittyä opettamaan hänelle, mitä hän voi heittää ja missä hän voi tämän tehdä.
Ei tulisi sallia sitä, että lapsi on aggressiivinen näiden heittosessioiden aikana. Voit kutsua hänet nostamaan heitetyt tavarat kanssasi, jotta voisit luoda hiukan tottumusta asioiden pitämisestä järjestyksessä.
Älä moiti lastasi turhaan, vaan opeta esimerkin avulla – tulet kyllä näkemään tämän hyödyt.
Opeta siis esimerkilläsi se, mikä on sallittua – esimerkiksi likaisten sukkien heittäminen koriin tai roskiin menevien papereiden viskaaminen roskikseen. Pikkuhiljaa lapsesi tulee näin ymmärtämään, mikä on oikein, ja tämä on hyödyksi molemmille teistä.