Kuinka paljon maitoa vauva tarvitsee? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka paljon maitoa vauva tarvitsee?

Jokainen tuore äiti kysyy itseltään, kuinka paljon maitoa pieni vauva tarvitsee. Tämä on normaalia - vanhempina haluamme varmistaa lapsemme terveyden ja hyvinvoinnin. Maidon sopiva määrä vaihtelee kuitenkin yksilöittäin, joten täysin tarkkaa ohjetta ei ole olemassa.
Kuinka paljon maitoa vauva tarvitsee?

Viimeisin päivitys: 08 kesäkuuta, 2021

Kaikki tuoreet vanhemmat miettivät, kuinka paljon maitoa vauva tarvitsee, ja usein huolehtivat, syökö lapsi liian vähän tai liikaa. Oli kyseessä sitten rintamaito tai äidinmaidonkorvike, on jokaisen vauvasta huolehtivan hyvä tietää lapsen eri kehitysvaiheisiin liittyvät suositellut vuorokausimäärät.

Kuinka paljon maitoa vauva tarvitsee?

Suomessa täysimetystä suositellaan jatkettavan vähintään neljä kuukautta ja mielellään siihen asti, että lapsi täyttää kuusi kuukautta. Syynä tähän on se, että äidinmaito sisältää kaikki ne ravinteet, joita vauva tarvitsee kasvaakseen vahvaksi ja terveeksi. Jokainen lapsi on yksilö, ja syödyn maidon määrä vaihtelee lapsittain. On kuitenkin olemassa suosituksia, jotka kertovat, mikä on tietyn ikäisen vauvan tarvitseman maidon standardimäärä. Nämä ohjeet antavat viitteitä lapsen kulloinkin tarvitsemasta ravintomäärästä.

Asiantuntijoiden suositukset

Jos vauvaa imetetään, syödyn maidon määrää on vaikea arvioida. Jotta vauva tulee kylläiseksi, on imetyksen kestettävä noin 10 minuuttia. Tästä ajasta 5 minuttia kuluu maidon imemiseen ja toinen 5 minuuttia sen varsinaiseen syömiseen. Tämäkin on tapauskohtaista, sillä jotkut lapset imevät nopeammin kuin toiset. Jos imetys ei syystä tai toisesta ole mahdollista, äidinmaidonkorvike on hyvä vaihtoehto. Jos lapsi syö pullosta, on oltava tarkkana, kuinka paljon maitoa kuluu.

Kuinka paljon maitoa vauva tarvitsee?

Ensimmäisten elinviikkojen aikana vauvaa on tärkeä syöttää aina, kun hän pyytää ruokaa. Vauvan kasvaessa tulee pitää silmällä, kuinka paljon äidinmaitoa tai korviketta lapsi kuluttaa. Näin varmistetaan lapsen terveellinen painon kehitys.

Asiantuntijoiden suosittelemat maitomäärät kullekin lapsen ikäkaudelle ovat seuraavat:

  • 2 kuukauden ikään asti: Vauvat syövät yleensä joka 3.-4. tunti noin 0,5-1,5 dl maitoa kerrallaan. Tarvittaessa vauva voidaan herättää syömään.
  • 3-6 kuukautta: Vauvat syövät yleensä noin 1,2-1,8 dl maitoa kerrallaan. Tässä iässä vauvat tavallisesti nukkuvat pitkiä aikoja tauotta, jotkut jopa läpi yön. Tällöin vauvaa ei saa herättää syömään.
  • 7-12 kuukautta: Vauvat syövät 3-5 tuttipullollista maitoa päivittäin. Tämä tarkoittaa lähes 2,5 dl maitoa yhdellä syöttökerralla. Jos vauva on jo alkanut syödä muutakin ruokaa, maitoa voidaan tarjota harvemmin.
  • Yli vuoden ikäiset vauvat: Lapselle voidaan alkaa tarjota lehmänmaitoa äidinmaidon tai korvikkeen sijaan. Näin tulee kuitenkin toimia ainoastaan terveysalan ammattilaisen suostumuksella. Suositeltava maidon määrä on enintään 2 lasillista päivässä.

On tärkeä muistaa, että suositukset ovat vain suosituksia, ja jokainen lapsi on yksilö. Tämän lisäksi samakin lapsi voi syödä toisena päivänä enemmän kuin toisena.

Kuinka paljon maitoa vauva tarvitsee?

Vauvan viestintä

Yksi tapa arvioida lapsen tarvitseman maidon määrä, on tarkkailla vauvan nälästä kertovia merkkejä:

  • Vauva jatkaa itkemistä ruokinnan jälkeen. Hän voi myös vaikuttaa ahdistuneelta, imeskellä sormiaan ja hieroa kasvojaan. Tällöin hän saattaa edelleen olla nälkäinen.
  • Vauva saattaa juoda vähemmän kuin normaalisti, jos hänen olonsa ei ole hyvä.
  • Joskus vauva voi juoda tarvitsemaansa enemmän ja pulautella maidot ulos.

Mistä tietää, että vauva juo tarpeeksi maitoa?

Vauvan eleistä voidaan päätellä, onko lapsi saanut tarpeeksi maitoa. Yksi vauvan kylläisyyteen viittaavista merkeistä on suun sulkeminen tai pään kääntäminen, kun hänelle tarjotaan pulloa. Vauva saattaa myös nukahtaa syömisen lopetettuaan, ja nukahtaessaan hän vaikuttaa rentoutuneelta.

Lapsen nauttiman maitomäärän arvioimiseksi kannattaa pitää kirjaa päivittäisistä syöttökertojen ja vaipanvaihtojen määrästä sekä lapsen painon kehityksestä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Morton, J. (1990). Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession. Journal of Human Lactation. https://doi.org/10.1177/089033449000600331
  • American Academy of Pediatrics. Amount and schedule of formula feedings. www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Amount-and-Schedule-of-Formula-Feedings.aspx. Updated November 21, 2015.
  • Labiner-Wolfe J, Fein SB, Shealy KR. Infant formula-handling education and safety. Pediatrics. 2008;122 Suppl 2:S85-S90. PMID: 18829836 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18829836.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.