Mitä odottaa, kun kotona on 12 kuukauden ikäinen vauva? - Äitiyden Ihme
 

Mitä odottaa, kun kotona on 12 kuukauden ikäinen vauva?

Mitä odottaa, kun kotona on 12 kuukauden ikäinen vauva?

Viimeisin päivitys: 24 tammikuuta, 2019

12 kuukauden ikäinen vauva alkaa jo ymmärtää monia asioita. Hän saa kiukkukohtauksia, leikkii uudenlaisia leikkejä ja alkaa olla valikoivampi syömiensä ruokien suhteen.

12 kuukautta vanhan vauvan paino ja koko

12 kuukauden iässä lasten keskimääräinen pituus on sukupuolesta riippumatta noin 72-75 cm, paino noin 9-10 kg ja kallon ympärysmitta vajaat 46 cm.

Suurimmalla osalla tämän ikäisistä vauvoista on jo puhjennut neljä ensimmäistä etuhammasta ja neljä ensimmäistä poskihammasta.

12 kuukauden ikäinen vauva ja ruokavalio

Noin 12 kuukauden iässä lapsi alkaa muuttaa ruokailutapojaan. Tässä tärkeässä kehitysvaiheessa oikeanlainen ravinto on avainasemassa, ja vauvalle on valittava tämän elimistön tarvitsemia ravintoaineita sisältäviä ruokia. Nämä ravintoaineet edesauttavat lapsen tervettä kehitystä ja auttavat tätä kasvamaan paremmin.

Lapsen ruokavaliota voidaan monipuolistaa lisäämällä siihen voileipäkeksejä, kinkkua, kananmunia (erityisesti runsaasti proteiinia sisältävää valkuaista), kalaa ja juustoa.

Vauvan lautaselle voidaan alkaa lisätä myös uusia vihanneksia ja juureksia, kuten kukkakaalia ja lanttua. Lapsen elimistö on nyt valmis kokeilemaan näitä usein ilmavaivoja aiheuttavia kasviksia, joita kehotetaan välttämään ennen vuoden ikää. Pinaatti ja punajuuret ovat myös hyvä vaihtoehto. Näitä tulisi välttää 12 kuukauteen asti, koska ne voivat häiritä vauvan elimistön kykyä pilkkoa rautaa.

Mitä odottaa, kun kotona on 12 kuukauden ikäinen vauva?

Vaikka soseruoat voivat vaikuttaa käytännölliseltä vaihtoehdolta, osa asiantuntijoista kehottaa välttämään niitä ja tarjoamaan lapselle mahdollisuuden pureskella ruokaansa. Pureskelemaan opetteleminen on mainio stimulointikeino, joka on tärkeää lapsen kehityksen kannalta.

Ammattilaiset suosittelevat aloittamaan rohkeasti kiinteiden ruokien tarjoamisen. Tarjoa lapselle myös lasi vettä helpottamaan ruoan sulattamista.

 • Tomaatti. Vauvan ruokaan voidaan lisätä tomaatteja, mutta ne tulee pestä huolella tai kuoria. Tomaatissa on runsaasti ravintoaineita, C-vitamiinia, useita antioksidantteja ja kuitua.
 • Kuivatut palkokasvit, kuten linssit, kikherneet ja pavut. Lapselle voidaan tarjota palkokasveja vihannesten ja riisin kanssa.
  • Näissä ruoissa on runsaasti proteiinia, vitamiineja, mineraaleja ja kuitua. Kun lapsi on 18 kuukauden ikäinen, hänelle voidaan alkaa tarjota kokonaisia palkokasveja kuorineen.
 • Jogurtti, juusto ja maito. Maitotuotteita voidaan tarjota aamupalalla, lounaalla tai illallisella. On tärkeää muistaa, että lapsen tulisi saada päivässä 500 ml maitoa tai muita maitotuotteita.
  • Pirtelö on hyvä vaihtoehto, samoin kuin jogurtti tai juusto hedelmien kanssa. Näin vauva saa kerralla vielä isomman annoksen vitamiineja ja mineraaleja.
  • On hyvä välttää öljyisiä juustoja sekä sokerilla makeutettuja jogurtteja.
  • Lapsi ei tarvitse lisättyä sokeria ruokavalioonsa, sillä hedelmissä on paljon luontaista hedelmäsokeria. Vanhempien on oltava tarkkana suolan, sokerin ja hunajan kanssa. Lapsi ei tarvitse niitä, mutta niitä voi käyttää vähäisissä määrin antamaan lisämakua ruokiin.
Mitä odottaa, kun kotona on 12 kuukauden ikäinen vauva?

Vuoden ikäisen vauvan stimulointi

12 kuukauden iässä vauva alkaa saada kiukkukohtauksia, mikä on täysin normaalia. Hän alkaa myös tapailla sanoja ja kommunikoida enemmän suullisesti.

12 kuukauden iässä on hyvä alkaa totuttaa vauvaa pois tutin käytöstä tai ottaa tutti kokonaan pois.

Lapselle ei saa antaa leluja, joissa on pieniä osia, jotta tämä ei yritä niellä niitä. Yksi suosittu vaihtoehto vuoden ikäisille vauvoille ovat rakennuspalikat. Jotkut lelut – kuten ämpärit, joiden kannessa on erimuotoisten palikoiden kokoisia reikiä – ovat sekä hauskoja että opettavaisia. Ne auttavat vauvaa erottamaan muotoja ja värejä leikkiessään. Lapselle voidaan antaa myös esimerkiksi lelupuhelin, jossa on hauskoja ääniä ja valoja.

Muita vuoden ikäiselle vauvalle sopivia leluja

Vuoden ikäisille vauvoille on olemassa runsaasti leluvaihtoehtoja, jotka stimuloivat lapsen oppimista nuoresta iästä lähtien. On tärkeää, että lapselle hankitaan ainoastaan korkealaatuisia leluja, joiden valmistuksessa on noudatettu turvallisuusstandardeja. Näin minimoidaan lapseen kohdistuvat turvallisuusriskit.

Alla on muutama leluehdotus:

 • Kirjat, joihin on yhdistetty musiikkia ja kuvia tai erilaisia tunnusteltavia tekstuureita
 • Eri kokoiset ja muotoiset nuket ja autot
 • Pinottavat, työnnettävät tai vedettävät lelut
 • Lelut, joissa on geometrisia muotoja
 • Puhallinsoittimet ja ksylofoni edistävät puheen kehitystä

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.