Mitä avioehto tarkoittaa ja miten se vaikuttaa lapseen?
Avioehto eli avioehtosopimus on puolisoiden välinen sopimus, jolla he sopivat keskenään avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen varallisuussuhteista. Tässä artikkelissa jaamme tärkeää informaatiota avioehtoa koskien ja kerromme, mikä vaikutus avioehdolla on lapseen.
Miksi avioehto tehdään?
Kaikki naimisiin menemistä tai parisuhteen rekisteröimistä suunnittelevat parit eivät mieti, mitä tapahtuu mahdollisen eron kohdatessa. Yhteistä elämää aloitettaessa on kuitenkin tärkeää olla selvillä taloudellisista järjestelyistä.
Kun otetaan huomioon miten yleisiä erot tänä päivänä ovat, yhä useammat naimisiin menevät tai parisuhteensa rekisteröivät parit tekevät avioehdon. Tällöin taloudelliset asiat ovat selkeitä alusta alkaen, minkä lisäksi sopimus helpottaa asioiden järjestelyä pahimman, eli eron, sattuessa.
Avioehdon tekeminen on entistä tärkeämpää, kun kyseessä on muu kuin ensimmäinen rekisteröitävä liitto. Tällaisessa tilanteessa avioehto suojelee mahdollisia edellisessä liitossa syntyneitä lapsia.
Avioehdolla on tärkeä merkitys myös yrittäjille, sillä se suojelee henkilön yritystoimintaa. Sopimuksella voidaan varmistaa, että eron kohdatessa puoliso ei pääse käsiksi yritykseen ja sen tuloihin.
Aviollista omaisuutta koskevat säädökset
Monessa länsimaassa on erilaisia taloudellisia asioita koskevia aviollisia oikeuksia. Jos puolisot eivät allekirjoita avioehtoa, omaisuus on osapuolten yhteinen.
Puolisot voivat myös päättää allekirjoittaa avioehdon vasta naimisiin menon tai liiton rekisteröinnin jälkeen. Tehdessään tämän sopimuksen osapuolet hallinnoivat kummatkin omaa omaisuuttaan. Puolisot myös päättävät omasta panoksestaan yhteisiin menoihin ja kustannuksiin arkielämässä omien tulojensa mukaisesti.
Harvinaisempi, mutta mahdollinen sopimus on sellainen, jonka mukaan puolisoilla on oikeus toistensa omaisuuteen niin kauan kuin he elävät avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Tällainen sopimus koskee vain etuja.
Avioehto ja taloudellisia seikkoja koskevat sopimukset
Avioehto voi säädellä erilaisia taloudellisia seikkoja. Pariskunta voi esimerkiksi sopia toisen puolison saamasta kompensaatiosta erotilanteesta. Tällaisessa tilanteessa puolisot voivat yhdessä määrittää sen, miten omaisuus jaetaan erossa.
Tavoitteena on siis tehdä päätöksiä sen suhteen, mitä pariskunnan omaisuudelle tapahtuu erotilanteessa. Kun avioehto määritellään tilanteessa, jossa parisuhde voi hyvin, eikä siinä ilmene ongelmia, ovat päätökset tyypillisesti objektiivisempia ja positiivisempia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Juan Luis Jarillo Gómez. (2011). El régimen económico matrimonial. Extraído de: https://amandakalil.com/wp-content/uploads/2019/01/articulo-juan-luis-jarillo.pdf
- Juzgados de familia de Málaga. Decálogo del buen divorcio. Extraído de: http://www.juntadeandalucia.es/justicia/portal/adriano/secretariageneral/malaga/.content/recursosexternos/DecalogodelbuendivorcioJuzgadosFamiliaMalaga.pdf