Vinkkejä raskauden aikaisen selkäkivun helpottamiseksi - Äitiyden Ihme
 

Vinkkejä raskauden aikaisen selkäkivun helpottamiseksi

Vinkkejä raskauden aikaisen selkäkivun helpottamiseksi

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Alaselkäkipu on hyvin yleinen ja ärsyttävä vaiva raskauden aikana. Vaikka kipua onkin lähes mahdoton välttää kokonaan, olemassa on onneksi joitakin keinoja selkäkivun helpottamiseksi. Seuraavat vinkkimme parantavat odottavan äidin elämänlaatua ja tekevät olon raskauden aikana edes hieman mukavammaksi.

Vinkkejä raskauden aikaisen selkäkivun helpottamiseksi

Vältä istumasta liian pitkiä aikoja

Istuessa lantio, selkäranka sekä alakropan lihakset ovat ylikuormittuneessa tilassa. Tämän takia ei ole hyvä istua liian pitkää aikaa. Vaihtele siis levon ja liikkumisen kanssa: muista aina välillä kävellä, makoilla tai tehdä kotiaskareita.

Pysy aktiivisena

Selkäkivun helpottamiseksi raskauden aikana on hyvä pysyä aktiivisena

Yritä pysyä aktiivisena ja pitää koko keho liikkeessä. Jos et jostain syystä pysty harrastamaan liikuntaa, muista ainakin venytellä kahdesti päivässä.

Tarkkaile ryhtiäsi

Olit sitten istumassa, seisomassa tai makaamassa, varmista, ettei ryhtisi aiheuta selkääsi pakotusta. Kun makaat, pysy mahdollisimman suoraselkäisenä. 

Kävellessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että pidät rinnan ylhäällä sekä vatsan pystyssä. Jos kävelet niin, että paino on edessä keskikeholla, vaikeuttaa se myös selän asentoa.

Nuku tukevalla patjalla

Jos nukut liian pehmeässä sängyssä, johon “uppoat”, aiheuttaa se helposti selän kumartumista. Sen sijaan nukkuessasi tukevalla patjalla, auttaa se pitämään yllä ryhdikästä asentoa, ja samalla myös lantio ja selkäranka saavat lepoa.

Älä nostele liian painavia tavaroita

Tiedätkin varmasti, että raskaana ollessa ei saa nostella liian painavia tavaroita. Unohtaessasi tämän tärkeän säännön saatat vain aiheuttaa lisää epämukavuutta raskauteesi. Jos kannat liian painavia tavaroita, saatat vahingoittaa alaselkääsi. 

Kyykisty kumartamisen sijaan

Aina kun tarvitsee noukkia jotain lattialta tai vyötärön alapuolelta, sen sijaan että kumartuisit, mene kyykkyyn tai polvillesi, jotta voit pitää selkäsi suorassa. Vältä siis eteenpäin kumartumista nostaessasi jotain lattialta, sillä vatsan paino aiheuttaa selkälihaksille ylimääräistä vetoa.

Käytä oikeanlaisia jalkineita

Alaselkäkipu on yleinen ja ärsyttävä vaiva raskauden aikana

Korkeakorkoiset kengät voivat olla vaaralliset raskauden aikana käytettäväksi, sillä niiden käyttäminen altistaa helpommin kaatumiselle. Vaikka olisitkin tottunut käyttämään korkokenkiä, raskauden aikana ne kannattaa kuitenkin laittaa sivuun.

Vahingoittamisen lisäksi nämä kauniit, naiselliset ja tyylikkäät jalkineet lisäävät myös erittäin tehokkaasti selkäkipua. Vältä siis niiden käyttämistä ja satsaa mukaviin ja matalapohjaisiin jalkineisiin.

Älä yritä olla supernainen

Monet naiset haluavat edelleen ottaa kaiken vastuun entiseen tapaan kodin ja muiden lasten hoitamisesta raskaana ollessaan. Raskaana olevan naisen ei kuitenkaan kannata yrittää olla mikään supernainen – se ei ole hänen roolinsa juuri nyt.

Äidin on tärkeää ymmärtää, kuinka erityislaatuista vaihetta hän parhaillaan elää: kannat sisälläsi uutta ihmisen alkua, joka tulee valaisemaan elämäsi, niin kuin aikaisemmat lapsesikin ovat tehneet, ja mahdolliset tulevat lapset tulisivat tekemään.

“Nauti elämän antamisesta tälle pienelle olennolle, jota tulet rakastamaan lopun elämääsi.”

– Tuntematon

On sinun vastuullasi lastesi huolenpito ja terveys, mutta myös velvollisuutesi pitää huolta itsestäsi, suojella itseäsi ja elää parhaasi mukaan raskauden aikana.

Jos olet tottunut olemaan se, joka ennen on pitänyt huolta kaikesta, jaa nyt vastuuta kotitöistä muille perheenjäsenille. Jokaisen tulee osallistua ja valmistautua uuteen ajanjaksoon kotona.

Jos tulet kuormittamaan selkärankaasi liikaa, se kyllä ilmoittaa siitä sinulle.

Muutama lisävinkki

  • Käy kastautumassa uima-altaassa. Vesi kohottaa ja tukee painoasi, ja selkärankaan kohdistuva paine lievittyy. Suunnittele siis pieni pakomatka arjestasi aina tilaisuuden tullen.
  • Kokeile joogaa. Jooga voi helpottaa selkäkipua. Kunhan lääkäri varmistaa joogan harrastamisen turvalliseksi, kannattaa kokeilla tätä trendikästä liikuntamuotoa.
  • Mene selkähierontaan. Raskauden aikana jalkojen, hartioiden, lantion ja selän hieronta on hyvin elvyttävää. Makaa vasemmalla kyljelläsi ja nauti hierojan antamasta selkähieronnasta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.