Tupakan vaikutukset lapseen
Arvioiden mukaan jopa yli 10 % alle 14-vuotiaista lapsista altistuu päivittäin tupakansavulle omassa kodissaan. Tämä on vakava ongelma, sillä tupakan vaikutukset lapseen ovat erittäin haitalliset. Vaikka sekä aktiivisen että passiivisen tupakoinnin tiedetään olevan vaarallista myös aikuisille, lapset ovat huomattavasti aikuisia alttiimpia tupakan negatiivisille vaikutuksille.
Tupakointi raskauden aikana
Tupakointi on hyvin vaarallista raskauden aikana. Äidin altistuminen passiiviselle tupakoinnille on myös haitallista, mutta ei kuitenkaan niin haitallista kuin tupakointi itsessään. Tupakointi heikentää naisen hedelmällisyyttä sekä nostaa keskenmenon riskiä.
Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että tupakointi raskauden aikana voi aiheuttaa vastasyntyneelle vakavia seurauksia. Näitä ovat mm. alhainen syntymäpaino, ennenaikainen syntymä, epämuodostumien ilmenemisen kasvanut todennäköisyys sekä kohonnut kätkytkuoleman riski. Raskaudenaikainen tupakointi on täysin tarpeetonta sekä aiheuttaa vauvalle vältettävissä olevia riskejä.
Tupakoivan naisen tulisi lopettaa tupakointi heti saadessaan tietää olevansa raskaana. Asiantuntijat suosittelevat myös tupakoivaa kumppania lopettamaan tupakan polttamisen. Näin tekemällä elinympäristö puhdistuu tupakansavusta, sekä äidin repsahtaminen tupakoimiseen muuttuu epätodennäköisemmäksi.
Myös imettävän äidin on hyvä tietää, että tupakan myrkyt siirtyvät vauvaan rintamaidon välityksellä, jolloin vauva altistuu tupakan myrkyllisille vaikutuksille.
Tupakan vaikutukset lapseen
Passiivisessa tupakoinnissa tupakoimaton henkilö altistuu tupakan savulle. Savuisessa ympäristössä joudumme jatkuvasti hengittämään tupakan savun mukana vapautuneita myrkyllisiä aineita. Nämä toksiinit ovat erittäin haitallisia ihmisen terveydelle.
Lasten kohdalla passiivinen tupakointi on yhteydessä kohonneeseen hengitystiesairausriskiin, kuten astmaan tai keuhkokuumeeseen. Se voi myös johtaa jatkuviin korvatulehduksiin.
Passiivinen tupakointi voi johtaa seuraaviin sairauksiin:
- Akuutit hengitystiesairaudet. Tupakansavu voi aiheuttaa jopa 30% enemmän tulehduksia, kuten keuhkokuumetta, keuhkoputken tulehdusta ja bronkioliittia eli alahengitystieinfektioita.
- Lisääntynyt oireilu hengitysteissä, kuten kipeä kurkku, kipu korvissa ja yskiminen. Tupakansavulle altistuminen ärsyttää myös limakalvoja ja aiheuttaa epämukavaa oloa niin silmille kuin nenällekin.
- Astma ja astman oireiden pahentuminen. Tupakansavu kasvattaa astmakohtausten esiintyvyyttä jopa 20%:lla.
- Suurempi todennäköisyys sairastua keuhkosyöpään.
- Suurempi todennäköisyys kärsiä sydänongelmista.
Kuinka pitää lapsi erossa tupakasta?
Lapsesta tulee tupakoitsija todennäköisemmin silloin, kun hänen vanhempansa polttavat tupakkaa. Kun lapsi näkee kotonaan vanhempiensa polttavan, on suurempi mahdollisuus sille, että myös lapsesta kasvaa aktiivinen tupakoitsija.
Nykypäivänä lapset alkavat polttaa tupakkaa yhä nuorempina. Tällaisissa tilanteissa tupakan vaikutukset lapseen ovat paljon vakavampia kuin sen vaikutukset aikuiseen:
- Tupakka voi viivästyttää lapsen kasvua ja kehitystä.
- Suurempi riski sairastua diabetekseen ja liikalihavuuteen.
- Taipumus käyttäytymisen muutoksiin, kuten ylivilkkauteen tai keskittymiskyvyn puutteeseen.
Jotkut tutkimukset osoittavat, että tupakoiva nuori alkaa todennäköisemmin käyttää alkoholia ja huumeita. Tupakoiva nuori on myös alttiimpi haitalliselle seksuaaliselle käyttäytymiselle.
On myös tärkeää korostaa, että mitä aikaisemmin henkilö alkaa polttamaan tupakkaa, sitä suurempia ovat tupakan riskit terveydelle. Kun tupakointi on alkanut jo varhain, on sen lopettaminen myöskin vaikeampaa.
Loppuyhteenveto
WHO:n mukaan tupakka on sairauksien, vammaisuuden ja vältettävissä olevien kuolemien pääasiallinen aiheuttaja maailmassa. Se ei vahingoita ainoastaan aikuisten terveyttä, vaan myös lasten. Lapsi on erityisen haavoittuvainen tupakan sisältämille myrkyllisille aineille.
Tämän takia olisi hyvin tärkeää välttää tupakoimista kotona sekä pysyä poissa tiloista, joissa ilmassa on tupakansavua ja toksiineja. Tänä päivänä on olemassa monia apuvälineitä, joiden avulla tupakoinnin lopettaminen on mahdollista. Myös sinä pystyt siihen!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Flores, A., Iglesias, V., & Oyarzún, M. (2011). Exposición a humo de tabaco ambiental: efectos sobre la salud respiratoria infantil. Neumol pediátr, 6, 16-21.
- Bertrand, P. (2011). Efectos clínicos de la exposición directa e indirecta a tabaco en los niños. Neumología Pediatrica, 8.
- Sánchez-Zamorano, L. M., Téllez-Rojo, M. M., & Hernández-Avila, M. (2004). Efecto del tabaquismo durante el embarazo sobre la antropometría al nacimiento. salud pública de méxico, 46, 529-533.