Koulu ja lapsen astma - Äitiyden Ihme
 

Koulu ja lapsen astma

Moni astmaa sairastavan lapsen vanhempi pelkää, ettei lapsen koulun henkilökunta ole tarpeeksi hyvin valmistautunut mahdollisiin astman aiheuttamiin hätätilanteisiin. On tärkeää, että vanhemmat keskustelevat lapsen terveydentilasta opettajien kanssa ennen koulun alkamista.
Koulu ja lapsen astma
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Opettajat ja muu koulun henkilökunta osaavat tavallisesti toimia oikein ja tehokkaasti yleisimpien sairauksien, kuten astman tai diabeteksen, aiheuttamien komplikaatioiden tapauksessa. Koulu ja lapsen astma eivät ole ongelmallinen yhdistelmä, kunhan vanhemmat ohjeistavat lapsesta vastuussa olevia aikuisia siitä, kuinka mahdollisessa hätätilanteessa toimitaan.

Sopivatko koulu ja lapsen astma yhteen?

Moni astmaa sairastavan lapsen vanhempi huolehtii lapsensa terveyden puolesta tämän ollessa poissa kotoa – esimerkiksi koulupäivien ajan. Kun astma ja sen lääkitys ovat tasapainossa, vanhemmilla ei kuitenkaan ole suurta syytä huoleen.

Vanhemmat ja koulut

Jokaisen astmaa sairastavan lapsen ja hänen vanhempiensa on tiedettävä, kuinka toimia astmakohtauksen hetkellä. Vanhempien on välitettävä lääkärin ohjeet myös lapsen opettajille – ja muillekin lapsesta vastuussa oleville aikuisille – jotta he tuntevat oikean lääkkeenottotekniikan ja tietävät, kuinka paljon mitäkin lääkettä lapsen tulee käyttää kohtauksen sattuessa.

Voiko astmaa sairastava lapsi harrastaa liikuntaa?

Lapsen terveydentilasta kannattaa keskustella koulun henkilökunnan kanssa jokaisen lukuvuoden alussa sekä tilanteissa, joissa terveydentilassa tai lääkityksessä on tapahtunut muutos. Opettajien on myös tiedettävä, osaako ja pystyykö lapsi itse ottamaan lääkkeen hätätilanteessa, vai tarvitseeko hän apua.

Opettajien on tiedettävä, mitkä ärsykkeet voivat laukaista lapsen astmakohtauksen, jotta tällaisia tekijöitä voidaan välttää parhaalla mahdollisella tavalla. Esimerkiksi eläinten hilseelle altistumista voi olla vaikea välttää täysin, mutta lapsi voidaan sijoittaa istumaan eri puolelle luokkahuonetta kuin hänen kissan omistava luokkatoverinsa.

Opettajan on syytä välttää tupakoimista aamulla ja koulupäivän aikana, minkä lisäksi luokan ikkunat on hyvä pitää kiinni etenkin siitepölyaikaan. Luokka voidaan siivota hyvin hajusteettomilla pesuaineilla niin, ettei pöly pääse ärsyttämään astmaatikon elimistöä. Joissain tapauksissa ilmankosteuttajan hankkiminen luokkahuoneeseen on hyvä ajatus.

Astmakohtauksen hoito koulussa

Parhaassa tapauksessa lapsen, vanhempien ja opettajien suorittama valmistautuminen on turhaa, eikä lapsi koskaan saa astmakohtausta koulussa. Tähän ei kuitenkaan voida luottaa, joten lapsesta vastuussa olevan aikuisen on tiedettävä, kuinka toimia hätätilanteessa.

Koulu ja lapsen astma

Astmaatikon on kuljetettava mukanaan keuhkoputkia laajentavaa, niin kutsuttua avaavaa lääkettä. Vakavissa tapauksissa yksi inhalaattori voidaan antaa opettajalle tai kouluterveydenhoitajalle.

Lapsen ollessa tarpeeksi vanha ja tuntiessa inhalaattorin oikeaoppisen käytön, hänen kannattaa antaa ottaa lääke itse astmakohtauksen sattuessa. Lapselle tulee opettaa lääkkeenottotekniikka mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, koska ei voida luottaa siihen, että hän on aina aikuisen valvonnan alaisena.

Jos lapsi ei pysty ottamaan avaavaa lääkettä itse, opettajan tulee auttaa häntä. Opettajan on joka tapauksessa hyvä tukea ja rauhoittaa astmakohtauksen saanutta, mahdollisesti säikähtänyttä lasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aguarón Pérez J et al. (2009). Gema 2009. Guía española para el manejo del asma. Área de Asma SEPAR. https://doi.org/10.1016/S0300-2896(15)32812-X
  • Tabalipa, F. D. O., & Da Silva, J. (2012). Asma. Revista Brasileira de Medicina.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.