Mistä johtuvat eri tyyppiset tahrat rautahampaissa?
Jos haluat hymyillä ilman pienintäkään epäröintiä, kannattaa sinun panostaa terveellisiin elämäntapoihin ja suuhygieniasta huolehtimiseen. Valitettavasti kuitenkaan edes hyvät tavat eivät aina estä tahrojen syntymistä pysyviin hampaisiin. Mistä eri tyyppiset tahrat rautahampaissa johtuvat ja miten niiden muodostumista voidaan ehkäistä?
Kaikki toivovat itselleen terveitä ja kauniita valkoisia hampaita. Surullista kyllä, tahrojen ilmestyminen pysyviin hampaisiin on luonnollinen prosessi, jolle me kaikki altistumme. Se onkin yksi merkittävimmistä hammasterveyden ongelmista. Tahroja voivat aiheuttaa esimerkiksi tietyt lääkkeet, huono suuhygienia ja geenit.
On olemassa monia eri tyyppisiä hampaiden tahroja, jotka voidaan erottaa niiden värin perusteella. Kun tiedät, minkä tyyppisiä tahroja omissa hampaissasi on, voit käydä toimiin poistaaksesi ne tehokkaasti. Nykyään hampaista huolehtiminen ja valkoiset hampaat ovat trendi, ja tarjolla on monia innovatiivisia valkaisu- ja putsaushoitoja.
Mistä johtuvat eri tyyppiset tahrat rautahampaissa?
Hampaiden tummuminen on jatkuva uhka, joka vaikuttaa niin pysyviin hampaisiin kuin maitohampaisiinkin.
Tahran värin mukaan voidaan päätellä sen mahdollinen aiheuttaja. Yleisimmät hampaiden tahrat ovat seuraavanlaisia:
Valkoiset tahrat
Näitä aiheuttavat:
- Reiät: Kun reiät ovat alkuvaiheessa, hampaissa on nähtävissä valkoinen alue, joka johtuu emalin demineralisoinnista. Nämä tahrat voidaan poistaa käyttämällä erityistä fluoria.
- Fluoroosi: Sen havaitseminen on todella helppoa, koska se on pilkullista. Se johtuu liiallisesta fluorin käytöstä varhaisesta iästä alkaen. Joissakin kunnissa juomavesi sisältää paljon fluoria ja se voi vahingoittaa hampaita.
Ruskeat tahrat
Nämä johtuvat huonoista ruokailutottumuksista. Nämä ovat pinnallisia tarhoja ja ne sijaitsevat yleensä hampaiden sisäosassa.
Niitä aiheuttavat tummat juomat kuten kahvi, kola ja punaviini. Myös tupakointi voi aiheuttaa ruskeita tahroja. Nikotiini aiheuttaa muutoksia hampaan alkuperäiseen väriin.
“Tahrojen ilmestyminen pysyviin hampaisiin ja luonnollinen prosessi, jolle me kaikki altistumme.”
Harmaat tahrat
Nämä tahrat johtuvat vammasta. Kun hampaaseen vaikuttaa kaatuminen tai lyönti, jotka voivat johtua tappelusta tai onnettomuudesta, hammas muuttaa luonnollista väriään harmaan sävyiseksi, mikä johtuu pulpal-nekroosista.
Äärimmäisissä tapauksissa henkilö voi kärsiä kivusta purressaan ja hän saattaa tarvita endodontiaa kipunsa lievittämiseksi.
Mustat tarhat
Näitä voi aiheuttaa:
- Suuvesi: Nämä tuotteet sisältävät antibakteerista ainetta, jota kutsutaan klooriheksidiiniksi. Kun sitä käytetään paljon, se voi aiheuttaa mustia pisteitä. Niiden ilmestyminen riippuu monia tekijöistä, kuten klooriheksidiinin pitoisuudesta ja sen käytön kestosta.
- Hammaskivi: Tämä on hyvin yleistä ihmisillä, jotka kärsivät periodontiitista ja muista sen kaltaisista taudeista. Plakki muuttuu hammaskiveksi, joka kiinnittyy hampaan pintaan. Tämä voi aiheuttaa pahan hajuista hengitystä sekä emalin häviämistä hampaista.
“On olemassa hammashygienia tuotteita, joita ei pitäisi käyttää ilman kunnollista hammaslääkärin valvontaa. Välttääksesi tällaisia tahroja, konsultoi lääkäriäsi ennen kuin alat käyttämään uusia tuotteita.”
Vihreät tahrat
Nämä tahrat johtuvat huonosta hammashygieniasta. Niitä löytyy hampaiden tyvestä ja ne ovat todella yleisiä lapsilla ja teini-ikäisillä, joilla ei ole kunnollista hammashygieniaa.
Hampaiden pesemättä jättäminen voi aiheuttaa sen, että bakteereita kiinnittyy hampaisiin ja ikeniin. Pitkän ajan kuluessa tämä aiheuttaa fenatsiinia, joka puolestaan aiheuttaa veren hajoamista ikenissä.
Keltaiset tahrat
Niiden pääasiallinen syy on hammasbakteerinen plakki, joka johtuu ruuan jämien hajoamisesta hampaissa. Tämä yhdistettynä huonoon hampaiden harjaamiseen voi aiheuttaa sen, että hampaat alkavat kellertyä.
Kolme keinoa hampaiden tahrojen poistamiseen
Näiden tahrojen ilmestyminen voidaan estää käymällä usein hammaslääkärissä. Lääkärit voivat ehdottaa jotakin seuraavista hoitokeinoista:
Ammattilaisen suorittama puhdistus
Tämä on syväpuhdistus, jonka tekee ammattilainen. Puhdistuksessa voidaan poistaa tahroja, hammaskivejä ja hammasbakteerista plakkia.
Joka vuosi suositellaan vähintään kahta hampaiden puhdistusta. Tämä auttaa varmistamaan terveet ikenet ja reiättömät hampaat.
Hampaiden valkaisu
Tämä on esteettinen hoito, jossa hampaisiin laitetaan aktiivisia aineita, jotka tunkeutuvat hampaiden sisään ja auttavat poistamaan tahroja niin ulko- kuin sisäpuoleltakin.
Se on yllättävän tehokas ja voit saada hohtavat hampaat ja kirkkaamman hymyn.
Hammasrenkaat
Nämä ovat eräänlainen suoja, jota käytetään hampaissa, joissa on pysyviä tahroja. Niitä käytetään erityisesti tapauksissa, joissa tahrojen aiheuttajana ovat lääkkeet tai fluorin liiallinen käyttö.
Parasta olisi välttää näiden tahrojen ilmestyminen pysyviin hampaisiin. Älä odota kunnes niitä ilmestyy ennen kuin alat pitää hampaistasi hyvää huolta.
Pidä mielessä, että kuten monia muitakin sairauksia, myös pysyvien hampaiden tahroja voidaan välttää yksinkertaisilla jokapäiväisillä teoilla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Baharvand, Maryam. (2014). Colors in tooth discoloration: A new classification and literature review. International Journal of Clinical Dentistry. 7. 17-27.
- Watts, A; Addy, M. Tooth discolouration and staining: a review of literature. British Dental Journal. Vol. 190 NO.6 MARCH 24 2001. [Online] Avaiable at: http://beauty-review.nl/wp-content/uploads/2014/04/Tooth-discolouration-and-staining-a-review-of-the-literature.pdf.
- HIDALGO-GATO FUENTES, Iliana; DUQUE DE ESTRADA RIVERON, Johany; MAYOR HERNANDEZ, Félix y ZAMORA DIAZ, Javier Domingo. Fluorosis dental: no solo un problema estético. Rev Cubana Estomatol [online]. 2007, vol.44, n.4 [citado 2022-09-09]. Disponible en: <http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072007000400014&lng=es&nrm=iso>. ISSN 0034-7507.