Refluksitauti vauvalla - Äitiyden Ihme
 

Refluksitauti vauvalla

On normaalia, että vauva pulauttelee aina silloin tällöin. Ongelmaksi tilanne muuttuu silloin, kun pulautteluun liittyy muita oireita tai se toistuu liian usein. Nyt valotamme GERD-nimistä sairautta, jota kutsutaan yleisesti myös refluksitaudiksi.
Refluksitauti vauvalla

Viimeisin päivitys: 03 helmikuuta, 2022

Kaikki vauvat pulauttavat nestettä aina silloin tällöin, ja joskus jopa oksentavat. Mutta kun tämä toistuu hyvin usein, kyseessä voi olla jokin ongelma. Syynä on usein gastroesofageaalinen refluksitauti eli GERD.

Sitä on syytä epäillä, jos refluksia on lapsella säännöllisesti 12–14 kuukauden ajan. Syytä suureen huoleen ei ole, mutta ongelmaan tarvitaan kuitenkin eräitä tehokkaita hoitokeinoja.

Nyt kerromme, millainen on refluksitauti vauvalla, sekä annamme perusneuvoja ongelman hoitoon.

Refluksitauti vauvalla: mahdolliset syyt

Ruokatorvi on putki, jonka kautta ruoka kulkeutuu suusta mahalaukkuun. Se sisältää lihaksen, joka tunnetaan nimellä ruokatorven alasulkija (LES). Tämä on kuin läppä, joka mahdollistaa ravinnon siirtymisen mahalaukkuun helpommin.

Kun alasulkija toimii normaaliin tapaan, se rentoutuu ja päästää ruoan kulkemaan sujuvasti mahalaukkuun. Joillakin vauvoilla kyseinen lihas ei kuitenkaan ole täysin kehittynyt, mikä vaikuttaa ruokatorveen. Siksi vauva pulauttaa maitoa (rintamaitoa tai korviketta).

Refluksitauti johtuu siis pohjimmiltaan siitä, että ruokatorven sulkijalihas ei toimi oikein. Tällön lapsen sulkijalihas rentoutuu ja kiristyy virheellisesti. Tilanne korjaantuu, kun kyseinen pieni lihas on kehittynyt lapsella täysin.

Refluksitauti vauvoilla: oireet

Oksentelu ja refluksi ovat tämän tilapäisen vaivan kaikkein tavallisimmat oireet. Myös muunlaiset merkit voivat kertoa siitä, että vauva kärsii refluksitaudista.

Eräs selkeä oire on selän taivuttaminen syönnin aikana. Tällöin vauva kallistaa päätään taaksepäin saadessaan ruokaa. Hänellä voi myös olla nielemisongelmia.

Toistuva pulauttelu voi olla merkki refluksitaudista vauvalla.

Muita oireita ovat yskä, krooninen koliikki sekä lievät hengitysvaikeudet. Lisäksi refluksitaudista kärsivä vauva usein torjuu ruoan, joten tauti saattaa aiheuttaa jonkin verran painonlaskua.

Refluksitaudin diagnosointi vauvalla

On useita kokeita, joilla refluksitauti voidaan diagnosoida. Ainoa tapa varmistua siitä, että kyseessä todella on refluksitauti, on käydä lastenlääkärillä. Diagnoosi tehdään kolmen kokeen avulla:

  • Ruokatorven pH:n mittaus: Tässä kokeessa mitataan hapon määrää vauvan ruokatorvessa – määrä on korkeampi, mikäli lapsella on refluksitauti. Mittauksen tekemiseksi ruokatorveen laitetaan putki lääkärin valvonnassa.
  • Röntgenkuvaus: Vauvan tuttipullossa olevaan maitoon sekoitetaan varjoainetta. Lapsi juo nesteen, ja sitten lääkäri ottaa röntgenkuvat, joista voidaan nähdä ylemmän ruoansulatuskanavan muoto.
  • Ylemmän ruoansulatuskanavan tähystys: Lapsen ruoansulatuskanavaan viedään tähystin, jossa on kamera. Tarkoituksena on, tarkastella ruokatorven sulkijalihaksen tilaa. Lisäksi saatetaan ottaa kudosnäyte eli koepala.

“Eräs selkeä oire on selän taivuttaminen syönnin aikana. Tällöin vauva kallistaa päätään taaksepäin saadessaan ruokaa. Hänellä voi olla myös nielemisongelmia.”

Tehokkain hoito vauvan refluksitautiin

Vauvan refluksitauti edellyttää sitä, että vanhemmat ovat erityisen tarkkoja lapsen syöttämisen kanssa. Ensimmäinen askel on auttaa lasta röyhtäisemään useammin sekä ruokinnan aikana että sen jälkeen.

Aterioiden jälkeen vauva tulisi laittaa pystyasentoon. Vauvaa on hyvä pitää tässä asennossa puolen tunnin ajan aina syöttämisen jälkeen.

Jotkut lääkärit suosittelevat vauvalle esimerkiksi riisimuroja. Ajatuksena on sekoittaa niitä vauvan pullossa olevaan maitoon. Jotkut asiantuntijat suosittelevat korvikkeen vaihtamista toiseen.

Lisäksi on joitakin lääkkeitä, joita lastenlääkäri saattaa määrätä tarvittaessa. Näitä ovat esimerkiksi H2-salpaajat sekä protonipumpun estäjät (PPI-lääkkeet). Nämä hoidot auttavat vähentämään happojen määrää vauvan mahalaukussa.

Refluksitaudista kärsivää vauvaa ei kannata pitää makuuasennossa syöttämisen jälkeen.

Refluksitauti on vauvalla harvinainen

Vain 10 %:lla vauvoista on ongelmia ruokatorven sulkijalihaksen puutteellisen kehittymisen vuoksi. Useimmiten tila myös korjaantuu ilman mitään vakavia komplikaatioita. Vain hyvin pieni osa refluksitaudista kärsivistä lapsista tarvitsee leikkauksen.

Vanhempien tulisi olla tarkkoina refluksitaudin oireiden varalta ja ottaa yhteyttä lastenlääkäriin tarvittaessa. Vain lääkäri pystyy määrittämään varmuudella sen, että vauvalla todella on refluksitauti.

Jos diagnoosi sitten saadaan, vanhemmilta tarvitaan aiempaa suurempaa varovaisuutta ja tarkkuutta vauvan ruokinnassa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.